Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z Canon 350D i softem

Egahen
    Guest

Domyślnie Problem z Canon 350D i softem

Witam

Zakupilem sobie powyzszy aparat(sprowadzany ze stanow a wiec w sumie Rebel Xt)dostalem caly soft, ale niestety nie wzialem go do akademika z ktorego pisze. Sciagnalem rozne drivery i po kilku probach zainstalowalem stery. Niby jest ok, ale wszystkie softy sciagajace: Canon Creator, PS i zwykly explorer nie widza plikow raw, oraz niektorych Jpegow(zupelnie przypadkowowo). Z explorera nie moge tez skasowac zadnych plikow. W aparacie wszystko jest git, zdjecia sa, moge je usuwac, ale co z tego jesli nie moge ich zgrac na kompa. Pomocy

Pozdrawiam
    Egahen

PS. Ktos moze wie gdzie moglbym sciagnac odpowiedni oprogramowanie do tego aparatu(tzn. ZoomBrowser, Eos Capture)?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polaz po ludziach w akademiku i sie spytaj kto ma czytnik kart CF pozyczyc .
    Ewentualnie przestaw w aparacie Communication na P2P ( http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page11.asp ) bo zapewne masz WinXP.

Egahen
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzieki, zmiana ustawienia komunikacji pomoglo, chociaz strasznie wolne, ale grunt ze dziala:/

A i tak nie moge zrozumiec dlaczego Canon sie nie zdecydowal na wprowadzenie rozwiazania firmy Nikon, jeszcze do niedawna podlaczalem swojego Nikona(8700) do byle jakiego kompa, robil sie dysk wymienny i bylo git. Przekombinowane to to.

Pozdrawiam serdecznie
    Egahen

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadza się, też mam takie spostrzeżenia. Jak miałem D70 to był on widziany przez kompa jako Mass Storage (aczkolwiek obsługiwał także PTP). Canon wymaga zainstalowania drivera WIA (lub TWAIN - w zależności od systemu). Dlatego o ile nie potrzebujesz sterowania aparatem z kompa, najlepszym wyjściem jest czytnik kart.
    Z ZB i innym softem dedykowanym jest problem, bo Canon udostępnia również (nie wiedzieć czemu) tylko update'y. Sam musisz dysponować orginalną instalką.
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Egahen
    A i tak nie moge zrozumiec dlaczego Canon sie nie zdecydowal na wprowadzenie rozwiazania firmy Nikon, jeszcze do niedawna podlaczalem swojego Nikona(8700) do byle jakiego kompa, robil sie dysk wymienny i bylo git. Przekombinowane to to.
    Nie tylko Nikon tak ma. A Canon zrobil wlasnie tak a nie inaczej by aparaty Canona NIE byly wykorzystywane jako dyski przenosne.
    Jesli sie to komus nie podoba to musi spojrzec w kierunku innych firm a ja i tak zawsze bede polecal czytnik jako szybszy, pewniejszy i bardziej uniwersalny sposob odczytywania kart.

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie tylko Nikon tak ma. A Canon zrobil wlasnie tak a nie inaczej by aparaty Canona NIE byly wykorzystywane jako dyski przenosne.
    Typowy objaw megalomanii dużych firm - w trosce o użytkownika utrudniamy mu życie maksymalnie

Jesli sie to komus nie podoba to musi spojrzec w kierunku innych firm
    Nie da rady - inne za bardzo szumią, a wraz z wprowadzeniem E-TTL II zniknął również argument dodupnego systemu lamp

a ja i tak zawsze bede polecal czytnik jako szybszy, pewniejszy i bardziej uniwersalny sposob odczytywania kart.
    Zgadza się, ale problemy występują nie tylko przy zgrywaniu zdjęc, ale ogólnie przy połączeniu, więc jabyś chciał posterować aparatem z kompa, to może się nie udać
    Niemniej do zgrywania zdjęć najlepszy czytnik. Bo jakby, dajmy na to, było jakieś przepięcie w sieci, a my nie mamy UPS?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Zgadza się, ale problemy występują nie tylko przy zgrywaniu zdjęc, ale ogólnie przy połączeniu, więc jabyś chciał posterować aparatem z kompa, to może się nie udać
    Bo zes nie przeczytal instrukcji do software i kiepsko (nie po kolei albo w ogole) poinstalowales sterowniki .
    A tak poza tym masz naprawde potrzebe sterowania aparatem z kompa?
    To wtedy nie pomoze ci narzekanie "a bo aparaty innych firm sa widoczne jako mass storage" bo to juz przeciez inny temat zupelnie , wiec sie zdecyduj czy rozmawiamy o sterowaniu z kompa i skopanej przez Ciebie instalacji sterownikow czy o potrzebie zgrywania zdjec gdzie da sie Twoj blad naprawic czytnikiem a nie reinstalka systemu/grzebaniem po rejestrach

Bo ogolna zasada jest taka :
    1. Instalujesz software z plytki Canona (opcja Easy install) PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu
    2. Ustawiasz communication mode na Normal w aparacie
    3. Podlaczasz aparat, powinien sobie sam znalezc sterowniki, gdy spyta o to jaka akcje przypisac do aparatu to daj cancel

Ale niestety ogromna wiekszosc ludzi bierze zabawke w lapki, wyrzuca instrukcje do kosza, pstryka fotki, podlacza aparat by obejrzec i pupa blada - nie dziala.
    A dlaczego?
    No oczywiscie ze z winy Canona a nie uzytkownika !

Egahen
    Guest

Domyślnie

No wlasnie o to chodzi, ze trzeba instalowac jakis soft zeby moc sciagac zdjecia. Jak dla mnie to juz tylko to jest jakims absurdem. Przeciez nie moge wozic/nosic ze soba plytek ze sterami. A od kafejek czy od kolego nie moge wymagac zeby mieli czytniki.

Co innego z softem do sterowania aparatu, ale to juz inna bajka.

Pozdrawiam serdecznie
    Egahen

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak mówił jeden taki... "I find your lack of faith disturbing"

Bo zes nie przeczytal instrukcji do software i kiepsko (nie po kolei albo w ogole) poinstalowales sterowniki .
    Zakładam, że mnie podpuszczasz Z całej siły się staram...
    No bo przeciez cię wtedy pod biurkiem nie widziałem...

A tak poza tym masz naprawde potrzebe sterowania aparatem z kompa?
    Ja nie, ale może ktoś. No, raz miałem, jak ustawiałem, żeby Camera Window wgrał dane właściciela... czyli moje

To wtedy nie pomoze ci narzekanie "a bo aparaty innych firm sa widoczne jako mass storage" bo to juz przeciez inny temat zupelnie , wiec sie zdecyduj czy rozmawiamy o sterowaniu z kompa i skopanej przez Ciebie instalacji sterownikow czy o potrzebie zgrywania zdjec
    Rozmawiamy ogólnie, a ja w szczególności zapragnąłem się przyłączyć do głosu krytyki wobec kilku posunięć Canona, które uważam za idiotyczne, bo zupełnie niepotrzebnie utrudniają życie. Nie jestem związany emocjonalnie z Canonem (ani z żadną inną firmą) więc nie widzę powodu, dla którego nie miałbym dać upust swoim frustracjom przy każdej nadarzającej się okazji

gdzie da sie Twoj blad naprawic czytnikiem a nie reinstalka systemu/grzebaniem po rejestrach
    Bla bla bla

Bo ogolna zasada jest taka :
    1. Instalujesz software z plytki Canona (opcja Easy install) PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu
    2. Ustawiasz communication mode na Normal w aparacie
    3. Podlaczasz aparat, powinien sobie sam znalezc sterowniki, gdy spyta o to jaka akcje przypisac do aparatu to daj cancel
    FYI - kolejność została zachowana co do joty, instrukcje zostały ZAWCZASU przeczytane i to nie raz
    Mój problem nie polegał na tym, że aparat nie był widoczny w ogóle, tylko że był widoczny RAZ - do najbliższego wyłączenia. Potem była ****, chyba że przeinstalowałem sterownik WIA. Wtedy widział znowu... raz...

Ale niestety ogromna wiekszosc ludzi bierze zabawke w lapki, wyrzuca instrukcje do kosza, pstryka fotki, podlacza aparat by obejrzec i pupa blada - nie dziala.
    A dlaczego?
    No oczywiscie ze z winy Canona a nie uzytkownika !
    Nie należę do takich użytkowników. Powiem więcej. Należę do tych, co instrukcję obsługi mają zawsze w torbie ze sprzętem.
    Noszę ze sobą nawet instrukcje do gripa i wężyka

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Mój problem nie polegał na tym, że aparat nie był widoczny w ogóle, tylko że był widoczny RAZ - do najbliższego wyłączenia. Potem była ****, chyba że przeinstalowałem sterownik WIA. Wtedy widział znowu... raz...

Zapomnialem dopisac:

Jesli powyzsza procedura nie dziala to masz problem z PC/OS a nie Canonem (czyli np. gniazda USB, konflikty w systemie np z powodu niemarkowych podzespolow, zasmiecony system z brudnym rejestrem itp itd).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów