Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Polar i balans bieli - pytanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Polar i balans bieli - pytanie

Witam,
    Mam dość niemiłe doświadczenie z polarem (Tiffen) i Canonem S1. mianowicie zdjęcia wykonane na AWB z polarem mają trochę nienaturalne kolory. Nie chodzi mi o efekt polara, tylko o zabarwienie.
    Jak sobie z tym radzicie? Trudno za każdym razem robić ręcznie balans.
    Czy to wina niezbyt dobrej jakości filtra i wystarczy zmienć na porządny filtr to problem zniknie, albo ulegnie ograniczeniu?
    Pozdrawiam
    Marcin
    50d |Backup - 350d | Tamron 28-75 f/2.8 | 70-200 f4/L | 50 f/1.8II. Do tego trochę redukcji, filterków, wężyk i gruszka z kanką nr 9

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpmdembi
    Witam,
    Mam dość niemiłe doświadczenie z polarem (Tiffen) i Canonem S1. mianowicie zdjęcia wykonane na AWB z polarem mają trochę nienaturalne kolory. Nie chodzi mi o efekt polara, tylko o zabarwienie.
    Jak sobie z tym radzicie? Trudno za każdym razem robić ręcznie balans.
    Czy to wina niezbyt dobrej jakości filtra i wystarczy zmienć na porządny filtr to problem zniknie, albo ulegnie ograniczeniu?
    Pozdrawiam
    Marcin
    Jakiego masz Tiffena - może "warm" to naturalne, że będzie "ocieplał" zdjęcie. No i polara uzywa się po to żeby mieć nienaturalne kolory ;-)

Tak czy inaczej jakiś WhiBal albo inny "środek zastępczy" zawsze pomocny.

Janusz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Jakiego masz Tiffena - może "warm" to naturalne, że będzie "ocieplał" zdjęcie. No i polara uzywa się po to żeby mieć nienaturalne kolory ;-)

Tak czy inaczej jakiś WhiBal albo inny "środek zastępczy" zawsze pomocny.

Janusz
    Po prostu polar. Ma już swoje lata, ale efekt występował od początku (jeszcze jak go używałem w lustrzance analogowej). Gdyby miał ocielpać, to powinni coś na nim napisać, a poza Tiffen Polar, nie ma tam nic.
    Ocieplenie, a i owszem, ale w rozsądnym zakresie, a tu jednak jest zbyt mocne.
    Co rozumiesz pod pojęciem innego środka zastępczego - postprocessing?
    Pozdrawiam
    Marcin
    50d |Backup - 350d | Tamron 28-75 f/2.8 | 70-200 f4/L | 50 f/1.8II. Do tego trochę redukcji, filterków, wężyk i gruszka z kanką nr 9

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpmdembi
    ...Co rozumiesz pod pojęciem innego środka zastępczego - postprocessing?
    Kawałek papieru fotograficznego zamiast WhiBal. Papier może być zadrukowany troszeczkę na szaro ale nie koniecznie - w sumie to im jaśniejszy tym lepiej - uwaga: nie każdy papier foto jest dobry bo niektóre mają za dużo warstw odbijających UV.

Postprocessing jest nieunikniony - właściwie każde zdjęcie wymaga jakiejś obróbki post factum. Chodzi o to, ze można to robić tak proponuje to Tapes z WhiBal'em.

Janusz

Uprawnienia umieszczania postów