Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: [Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie bede sie spieral czy JPEG jest zaszyty w RAW czy nie bo tego zaden z nas nie wie napewno. Malenki JPEG jest w exifie w RAW raczej chyba nie. Po co byloby w 20D dlugachne menu od JPEG, RAW, RAW+JPEG z roznymi "quality"? Zeby przyspieszyc? - przeciez to tylko wydluza zapis a konwersja z RAW do JPEG zawsze troche trwa.
    Zupełnie nie rozumiem rozumowania! Nie wiem, jak w 20d, ale 300d i 10d zapisują na pewno RAW z zaszytym jpgiem. Wiadomo to z instrukcji, dostępnych opcyj w softu Canona i właśnie menu, w którym można wybrać jakość. Jedyne nad czym można się zastanawiać to, który soft to wyświetla.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Re: [Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    12 kanałów? Chyba 12 bitów! Model używany to mozajka RGB -> link
    Dobrze, ze zmieniles swoje zdjecie na zdjecie dzidziusia wiec wyjasnie jak dziecku: mozaika RGB i model HLS to dwie różne sprawy. Mozaika RGB to "fizyczny" wygląd matrycy a model HSL to sposob przedstawienia kolorow w 12 bitach - zamiane z RGB na HLS masz tu link :-)

Pozdrawiam
    Janusz

Miasto
    Białystok

Dobrze, ze zmieniles swoje zdjecie na zdjecie dzidziusia wiec wyjasnie jak dziecku: mozaika RGB i model HLS to dwie różne sprawy. Mozaika RGB to "fizyczny" wygląd matrycy a model HSL to sposob przedstawienia kolorow w 12 bitach - zamiane z RGB na HLS masz tu link :-)
    1. Link nie działa.
    2. W 12 bitach RAW nie ma zapisanego koloru. Kolor dopiero się z tego odtwarza. Jest tu kilka algorytmów do wyboru, są opisane pod linkiem, który podałem wcześniej.
    3. Wyjaśnij dokładniej, o co chodzi z HLS bo chyba nie rozumiem, dla mnie to zawsze była inna przestrzeń koloru.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baldi
    no ... to już prawie wszystko rozumiem ...
    poza polityką Canona ... fak mać, jeszcze żeby kutafony dawały soft dorównujący funkcjonalnością takiemu PS-owi ... ale nie .... jak ten pies ogrodnika fak mać
    a swoją drogą muszę się przeprosić z Infranem ...
    i dzięki za obszerne info.
    Baldi
    a nie ma za co, ja już psy na tym daaawno temu wieszałem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

1. Link nie działa.
    2. W 12 bitach RAW nie ma zapisanego koloru. Kolor dopiero się z tego odtwarza. Jest tu kilka algorytmów do wyboru, są opisane pod linkiem, który podałem wcześniej.
    3. Wyjaśnij dokładniej, o co chodzi z HLS bo chyba nie rozumiem, dla mnie to zawsze była inna przestrzeń koloru.
    re. 1. Link jest tulink

i jeszcze raz napisany: http://www.vbaccelerator.com/codelib/gfx/clrman1.htm

re 2 & 3. w 12 bitach jest zapisany kolor tyle, że jeden :-) R lub G lub B i wydaje mi sie, ze HLS jest sposobem zapisu koloru gdzie obok 8 bitow opisujacych "proporcjonalny udzial danej barwy" dodane są cztery bity HLS stad z trzech "kanalow" RGB wychodzi dalej 16.7 mln kolorow tyle, że lepiej opisanych. Zauważ, że zwykłe 3 x 8 bitow RGB mówią tylko o barwie a nie np. jasnosci.

Pozdrawiam
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nie wiem, jak w 20d, ale 300d i 10d zapisują na pewno RAW z zaszytym jpgiem.
    20D jest pierwszym apararatem , który zapisuje jpg osobno nie w raw tylko i raw i jpg. Dostępne jest to w menu. I co gorsza moim zdaniem oznacza że szybkostrzelność 20D została okaleczona przez Canona . Bo w raw można w serii zrobić tylko 6 zdjęć, tak? To ile można zrobić w serii z ustawieniami Raw+JPG... też tyle a danych jest znacznie więcej. Więc nie sądzę, żeby chodziło o bufor, ale to już OT :wink:

[ Dodano: Nie Paź 31, 2004 8:50 am ]
    no ... to już prawie wszystko rozumiem ... jeszcze żeby kutafony dawały soft dorównujący funkcjonalnością takiemu PS-owi ... Baldi
    Może nie jest to PS ale obejrzeć nie zaszkodzi - obsługuje 10D i nowsze

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Nie wiem, jak w 20d, ale 300d i 10d zapisują na pewno RAW z zaszytym jpgiem.
    20D jest pierwszym apararatem , który zapisuje jpg osobno nie w raw tylko i raw i jpg. Dostępne jest to w menu. I co gorsza moim zdaniem oznacza że szybkostrzelność 20D została okaleczona przez Canona . Bo w raw można w serii zrobić tylko 6 zdjęć, tak? To ile można zrobić w serii z ustawieniami Raw+JPG... też tyle a danych jest znacznie więcej. Więc nie sądzę, żeby chodziło o bufor, ale to już OT :wink:
    kurczę, drugi raz to piszę , bo mi komp się zresetował

otórz
    w 20D istnieje tryb zapisu RAW, JPG oraz RAW + JPG, ale wtedy i RAW i JPG są pełnowymiarowymi plikami (dlatego tyle to waży ). W dyskusji Tytus mówił jedynie o "miniaturce" JPG zapisywanej w RAW do podglądu w aparacie. Nie ma to nic wspólnego z funkcją RAW + JPG, gdzie mamy dwa pełne pliki: gotowyJPG i negatyw w RAW just in case. W 20D istnieje przecież również możliwość zapisu samego RAW i wtedy nie ma żadnego "dodatkowego " JPG. toćka

W 20D jeśli wybierzesz opcję RAW + JPG masz możliwość zapisania 6 ujęć tak samo jak w trybie RAW. Nie ma więc żadnego ograniczenia w stosunku do RAW i to RAW jest tutaj ogranicznikiem nie JPG. I szczerze mówiąc myślę, że to raczej pomysł Canona na zrobienie miejsca na model 3D, niż fizyczne ograniczenie możliwości aparatu (skoro RAW + JPG fine zapisuje się tak samo szybko jak RAW )

Skorzystam z okazji i spytam: czy ktoś wie, dlaczego soft i Windoza nie widzą plików RAW gdy podłączam bezpośrednio aparat? Z czytnika są widoczne na PC, a z aparatu nic
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Białystok

w 12 bitach jest zapisany kolor tyle, że jeden :-) R lub G lub B i wydaje mi sie, ze HLS jest sposobem zapisu koloru gdzie obok 8 bitow opisujacych "proporcjonalny udzial danej barwy" dodane są cztery bity HLS stad z trzech "kanalow" RGB wychodzi dalej 16.7 mln kolorow tyle, że lepiej opisanych.
    Wciaż nie mogę do końca zrozumieć, co chcesz powiedzieć. W danych z matrycy na pewno nie ma nic z HLS, bo to musiałby być efekt działania softu, poza tym to IMHO się mija z celem. 12 bitów na każdy kanał jest największą zaletą RAW. łączenie RGB i HLS w każdym pikselu jest co najmniej dziwnym pomysłem, nigdzie o tym nie słyszałem. Z 24 bitów RGB wychodzi 16.7mln kolorów i 24 bitów HLS również. Różnią się m.in. zakresem tonalnym.
    Zauważ, że zwykłe 3 x 8 bitow RGB mówią tylko o barwie a nie np. jasnosci.
    A to dziwne. Myślałem, że mówią tylko o jasności każdej składowej. Jak zauważyłeś H,L i S są wyliczane z RGB .

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar Baldi
    Miasto
    Radom

Domyślnie mała EUREKA !

hi hi
    właśnie doznałem małego olśnienia ...
    i chociaż oczywiście to nie rozwiązuje problemu żeby przy obróbce RAWa w PS CS wyjściowym materiałem był plik z ustawieniami dokłądnie jak w zaszytym jpg-u to zakłądając że szybko chcę mieć jpgi naświetlone orginalnie to można je przecież jakoś wydłubać z tego RAWa. No bo kiego grzyba były by opcje zapisywania tych jpg-ów w różnych rozdzielczościach w RAWie ?
    No i oczywiście się da się. Wertując instrucje okazało się że służy do tego Canonowski "FileViewerUtility". Piszę to wszystko ponieważ wcześniej na to nie wpadłem w swojej głupocie
    W tym sofcie (dołączanym nota bene do 10D) można wybrać dla RAWów opcję File // Save file // Extract save JPEG i można to zrobić dla całego zbioru zaznaczonych zdjęć.
    Elegancko otrzymujemy źródłowe jpg-i w miejscu na dysku gdzie sobie tego zażyczymy (można też hurtowo zmieniać nazwy plików przy okazji)
    hmm .. mi to się przyda
    pozdrawiam
    Baldi

p.s. okazało się też że miałem w PS CS starszą wersję plugina do RAWów 2,2 i że jest nowsza 2,3. Po zamianie mam wrażenie że jest trochę lepiej, ale może to tylko takie wrażenie , bo jestem po małej imprezce rodzinnej i stwierdzę to na spokojnie pewnie jutro

p.s.2 jeśli chodzi o dpp to miałbym mały problem ... z racji formalnych tudzież filozoficznych muszę posiadać u siebie na kompach legalne oprogramowanie a dpp jest dołączane do 1d i tylko z takim aparetem jest legalne ... ja mam tylko 10D
    Moje zdjęcia www.mosionek.com
    Forum dla modelek i fotografów www.forum.promodels.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Re: mała EUREKA !

p.s.2 jeśli chodzi o dpp to miałbym mały problem ... z racji formalnych tudzież filozoficznych muszę posiadać u siebie na kompach legalne oprogramowanie a dpp jest dołączane do 1d i tylko z takim aparetem jest legalne ... ja mam tylko 10D
    a nieprawda
    bo DPP jest dostarczane również z 20D 8)

ale to chyba nie rozwiąże Twojego problemu ...sorki

P.S> "tylko 10D" - to chyba prowokacja
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów