Cytat Zamieszczone przez gietrzy
PS CS NIE korzysta z bibliotek Canona. Jest to konwerter produkcji Thomasa Knolla, autora PS.
Podobno PS korzysta z fragmentów kodu Dave'a Gibbonsa znanych jako dcraw.
Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
W RAW nie jest nic dodatkowo "zaszyte" poza exif - nie jest bo nie moze i tak plik jest juz duzy a musialby byc jeszcze wiekszy.
JPG jest zaszyty w RAWie, przynajmniej w 10d i 300d. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie on jest wyświetlany przy najszybszym preview (np. rozmiar zmienia sie zgodnie z ust. w custom functions, czas dekodowania jest b. krótki). Irfan pozwala na podgląd zarówno zaszytego jpg, jak i dekodowanie raw na dwa sposoby (canonowski i prywatny). BTW. jest to niezły sposób na przetestowanie obu algorytmów.
Rozmiar RAW tez nie jest tak duży. Trzeba pamiętać, ze na każdy pixel przypada 1.5 bajta danych więc, cały raw przed kompresją by miał 9MB. Trochę kompresji, mały jpg i zgadza się.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Nie wiem dokladnie co i jak jest zapisane w 12 kanalach - prawdopodobnie uzywany jest model HLS (Hue Lightness Saturation) ale tylko p.podobnie - malo mnie to w sumie interesuje Smile bardziej jestem zainteresowany tym co mozna z tego wyciagnac.
12 kanałów? Chyba 12 bitów! Model używany to mozajka RGB -> link