Cytat Zamieszczone przez Vitez
Jak dla mnie cos z kontrastem/levelami nie tak. Gdybys tak olal ACDsee i przegladal tylko w PS a nastepnie obrabial "az wyjdzie tak jak ci sie podoba" to pewnie mialbys o jedno zmartwienie mniej (ja tak robie w Breeze - w nim przeglada, w nim obrabiam i wychodzi tak jak widze).
Vitez nie kombinuj, maglowałem przecież ten temat dość dogłębnie jakiś czas temu

[ Dodano: 30 Październik 2004 ]
Cytat Zamieszczone przez Baldi
Mam pytanko
Bo wydaje mi się że coś jest nie tetes z wywoływaczką RAWów w PSie , albo ja tego nie rozumiem, albo nie umiem ogarnąć tematu ... nie wiem,
W każdym bądz razie - robiąc fotki w RAWie moim 10D, przeglądam je dla przykładu w ACDSee LINK , jak rozumiem wyświetla mi się tutaj zaszyty w RAWie - jpg ?
No a idąc dalej chcę "wywołać' RAWa w PS CS i wydawać by się mogło że na ustawieniach defaultowych i white balance "as shot" obraz wyjściowy powinien być identyczny z tym zapisanym dla zaszytego jpga ....
Ale nie jest LINK , wyjściowy materiał jest jakiś taki przymglony i wyszarzony - czyli znaczy nie bierze wogóle pod uwagę ustawieńużytych dla zaszytego jpg-a.
Czy to tak ma być ? Bo jeśli tak to kiepsko ...
A może da się gdzieś ustawić, żeby odczytywał ustawienia z zaszytego jpga ?
Pozdro
Baldi
jak przypominałem Vitezowi, sam jakiś czas temu nad tym się zastanawiałem i wnioski z tych analiz są następujące:
1. na 100% nie wiadomo, czy rzeczywiście do podglądu jest stosowany zaszyty w RAW JPEG
2. oglądając na wszelkich podglądach RAW widzisz go albo ostro poprawionego albo jest to odczyt z JPEG dodatkowo poprawiony przez konkretne parametry ustawiane w aparacie
3. cokolwiek być sobie w parametrach aparatu nie ustawił, wpływa to tylko i wyłącznie na JPEG bo:
4. RAW jest gołym zapisem danych z matrycy i nikaj na to wpłynąć się nie da: ergo
5. otwierając w PSCS RAW widzisz to co zapisala matryca bez jakichkolwiek ulepszeń, co oznacza, że:
6. trzeba się nieźle napracować, by coś konkretnego z RAW osiągnąć
7. teraz wiadomo dlaczego Czacha nie lubi RAW, leń jeden
8. coraz częściej zastanawiam się, po co mi RAW
9. mimo wszystko robię w RAW ale pracuje na JPEG a RAW zachowuje dla potomnych i jak mi się nudzi to czasami nim sie bawię, ale w 99,9% przypadków nie jest mi to potrzebne
10. to co widzi sama matryca najlepiej pokazuje ile DSLRy maja jeszcze przed sobą zanim będa się mogły równać kliszy pozytywowej potocznie zwanej slajdami