Cytat Zamieszczone przez Baldi
hi hi
właśnie doznałem małego olśnienia ...
i chociaż oczywiście to nie rozwiązuje problemu żeby przy obróbce RAWa w PS CS wyjściowym materiałem był plik z ustawieniami dokłądnie jak w zaszytym jpg-u to zakłądając że szybko chcę mieć jpgi naświetlone orginalnie to można je przecież jakoś wydłubać z tego RAWa. No bo kiego grzyba były by opcje zapisywania tych jpg-ów w różnych rozdzielczościach w RAWie ?
No i oczywiście się da się. Wertując instrucje okazało się że służy do tego Canonowski "FileViewerUtility". Piszę to wszystko ponieważ wcześniej na to nie wpadłem w swojej głupocie
W tym sofcie (dołączanym nota bene do 10D) można wybrać dla RAWów opcję File // Save file // Extract save JPEG i można to zrobić dla całego zbioru zaznaczonych zdjęć.
Elegancko otrzymujemy źródłowe jpg-i w miejscu na dysku gdzie sobie tego zażyczymy (można też hurtowo zmieniać nazwy plików przy okazji)
hmm .. mi to się przyda
Nieee nooo normalnie EUREKA
tyle, że znana od wieków

[ Dodano: 1 Listopad 2004 ]
Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
W dyskusji Tytus mówił jedynie o "miniaturce" JPG zapisywanej w RAW do podglądu w aparacie. Nie ma to nic wspólnego z funkcją RAW + JPG, gdzie mamy dwa pełne pliki: gotowyJPG i negatyw w RAW just in case. W 20D istnieje przecież również możliwość zapisu samego RAW i wtedy nie ma żadnego "dodatkowego " JPG. toćka
Tytus nic takiego nie mówił tylko ktoś inny, miniatura to jest plik THM i cholera wie do czego słuzy, na pewno nie do przeglądania zdjęć w aparacie, bo wtedy JAK JUŻ JA PISAŁEM odczyt i tworzenie miniatur nie trwałoby tak długo, Canon przy podglądzie zdjęcia "rozpakowuje je"
i czas rozpakowania i otwarcia zdjęcia zdecydowanie różni się w zależności od wybranego formatu
DO TEGO otwarcie pliku RAW + mały JPEG trwa dużo dłużej jak otwarcie pliku mały JPEG, co JAK JUŻ PISAŁEM oznacza, że raczej aparat rozpakowuje jednak RAWa niż pokazuje na podglądzie jpegi...

ale to już moja prywatna teoria.....

[ Dodano: 1 Listopad 2004 ]
Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Może nie jest to PS ale obejrzeć nie zaszkodzi - obsługuje 10D i nowsze
FAAAjne