Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Siadła migawka w 20D

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    ...trzymałem w rękach D60, który w/g deklaracji właściciela miał wystrzelane 130 tys i nadal działał przepięknie).
    Widocznie, regularnie co 25k wymianiał olej i wszystkie filtry
    Oby moja pociecha tyle wytrzymała, bo na FF się póki co... nie zapowiada.

PS. Zdaje się, że Canon oficjalnie nie mówił nigdzie o wytrzymałości migawki 20D?
    Więc może w 30D jest ta sama, a tylko ściemniają?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A praktyka pokazuje, że rozrzut wyników jest ogromny, bo są egzemplarze padające po 5 tysiącach, jak i takie które wyrabiają 200 a nawet 300% normy :-) (trzymałem w rękach D60, który w/g deklaracji właściciela miał wystrzelane 130 tys i nadal działał przepięknie).
    OK, tylko o ile dotrwanie do 130k jest miłą niespodzianką dla właściciela, o tyle padnięcie po 5k jest delikatnie mówiąc wtopą i kompromitacją. O ile oczywiście siadła bez pomagania, np. odkurzaczem :-D
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    100k ma 30D, o czym Canon się wszędzie chwalił, ogłaszając, że zrobił zupełnie nową i bardziej wytrzymałą od tej w 20D. Wiec chyba raczej 50k.
    Racja, chwalił sie że jest 100k, ale nie że bardziej wytrzymała. Jeszcze nigdzie nie widziałem informacji, że 20D ma 50k, za to widziałem informacje, że też ma 100k.

OK, tylko o ile dotrwanie do 130k jest miłą niespodzianką dla właściciela, o tyle padnięcie po 5k jest delikatnie mówiąc wtopą i kompromitacją. O ile oczywiście siadła bez pomagania, np. odkurzaczem
    Pomóc mógł choćby jakiś paproch co wleciał tam gdzie nie trzeba.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ładnie by było ze strony producenta, żeby dał gwarancję na jakieś tam minimum cykli. Faktem jest, że wywalanie 700zł na wymianę migawki teraz kiedy cena korpusu 20D poleciała sporo na dół jest poprostu nie miłe z jego strony

sv
    Guest

Domyślnie

kumpel, który fotografuje śluby wymienia migawki regularnie. wytrzymałość migawki to od 40 do 60 tysiecy. na wymieniona migawke canon daje gwarancje na 40 tys (o ile mnie pamiec nie myli). ostatnio swiezo wymieniona migawka kumplowi padla po 14.000 i canon bez dyskusji wymienil na gwarancji na nowa. 10d kumpla ma juz 5 migawke, wiec powoli zbliza sie do przebiegu 300.000. :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A praktyka pokazuje, że rozrzut wyników jest ogromny, bo są egzemplarze padające po 5 tysiącach, jak i takie które wyrabiają 200 a nawet 300% normy :-) (trzymałem w rękach D60, który w/g deklaracji właściciela miał wystrzelane 130 tys i nadal działał przepięknie).
    A podasz jakis przyklad komu 20D padlo po 5 tysiacach? Bo ja pierwsze slysze. Co innego 300D a nawet kilka co slabszych 350D sie trafilo.

A odnosnie 100k :

http://bobatkins.com/photography/dig...0d.html#better
    " The EOS 20D has a high performance shutter designed for increased reliability (100,000 cycles), the Digital Rebel XT has the normal Canon shutter (about 50,000 cycles)."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów