Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 50mm f1.8 - error 99 - listki przesłony nie chowają się

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie 50mm f1.8 - error 99 - listki przesłony nie chowają się

Czy miał ktos taki problem? Zrobiłem kilka fotek 50mm f1.8, po czym za kolejnym naciśnięciem spustu, pokazał się na LCD 'error99' i listki przesłony zostały do wpół domknięte (widać jak tworzą pięciobok i na pewno nie są do końca schowane). Obiektyw po podłączeniu do dowolnego body 'zawiesza go' lub powoduje error. Gdzie usuwają te usterki w Krakowie? i w jakiej cenie? (kupić nowe szkło, czy naprawiać?)...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Awatar simono
    Miasto
    KRAKÓW

Domyślnie

Sprobuj na ulicy Czapskich, powinni zrobic.

pzdr.
    simono
    EOS 5D | TAMRON 17-50 F/2.8 XR DI II |CANON 24-70 F/2.8L| CANON 35 F/1.4L |CANON 70-200 F/4L

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

hmm wlasnie kupile to szklo i zaczynam sie niepokoic...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar Lary

Domyślnie 50/1.8

Mam ten obiektyw (gdzieś tak od 1998r, z analogami nie było żadnych problemów) i też czasem taki błąd się pojawia (z d20). Zaniosłem go do serwisu i usłyszałem, że się nie opłaca go naprawiać. Koszt naprawy przerasta jego wartość. Serwis nie jest firmowy, a w innych nie sprawdzałem. To było jakiś rok temu, a wczoraj zrobiłem nim ok 100 zdjęć, raz się zawiesił.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mialem dokladnie taki sam objaw. Szklo poszlo do reklamacji i zostalo wymienione na nowe.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No ja niestety mam je już 'po gwarancji'. Kupione ponad rok temu. Do tej pory problemów nie było, no ale właśnie 'ni stąd ni z owąd' stało się 'TO'. Obiektyw sam jest świetny, dlatego nawet jeśli nie uda się naprawić, kupię taki drugi - ciut szerszy na portret - jest idealny, szczególnie, że chcę nim uzupełnić lukę, pomiędzy 17-40L (który niebawem kupię) a 70-200L który już posiadam...
    Ale mimo wszystko - moze ktoś ma jakiś pomysł - 'czy da sie to własnoręcznie naprawić' albo - jak w ogóle taki obiektyw rozkręcić? :P

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

U mnie problemów tego typu brak. Szkło to eksploatuję dość intensywnie, ale od niedawna (kupiłem w lutym bodajże). No ale nie oczekujmy eLki za te pieniądze - bardziej od trwałości ważna jest dla mnei jakość obrazu, która w tym przypadku jest delikatnie mówiąc zadowalająca
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Jelly_tom
    Guest

Domyślnie

mam to szkielko już dłuuuuuugo. Nigdy żadnych kłopotów. Focę tym szkłem tylko z 50E. (Raz zostawiłem go w budynku akwarium w Berlinie - przewija się tam milion ludzi dziennie. Jak poszedłem tam nastepnego dnia to go dostałem z powrotem - z biura rzeczy znalezionych. może znalazca miał Nikona?)

image
    Guest

Domyślnie Taki sam problem

Miałam wczoraj dokładnie taki sam problem ,tylko obiektyw był inny .
    I ciekawa jestem jak Twoja sprawa się zakończyła.

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

A ja własnie sobie w tym momencie rozbieram ten obiektyw - zainteresowani, którzy chcą wiedzieć 'co jest w środku' - zapraszam tutaj: link - to jest pełny schemat i 'exploded view' flaków tego plastikowego cudeńka ...
    Powoli wszystko focę w miarę robienia, aby potem pokazać co i jak się rozbiera, a jak skończę i miejmy nadzieję, będę potrafił to złożyć, to zrobię nowy wątek o tym jak zrobić striptease 50-tki ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów