Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Co wybrać EF czy EF-S?

Culminar
    Guest

Domyślnie Co wybrać EF czy EF-S?

Witam! Przymierzam się do cyfrowej lustrzanki EOS 350D a może EOS 30D. Oba mają matryce formatu APS-C. Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona), czy też bezpieczniej będzie kupować jednak obiektywy kryjące pełną klatkę (EF)? Pytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie. Pozdrawiam.

Coś już napisał

Domyślnie

Wez pod uwage ze za kilka lat i tak wartosc twoich obiektywow spadnie.
    Tu wiele zalezy jak szybko planujesz "isc w gore" ze sprzetem. jesli za rok-dwa przesiadziesz sie na pelna klatke (bedziesz zmienial body na duzo drozsze) to idz w EF. Jesli nie planujesz zmian - idz w co badz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Culminar
    Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona),
    a czemu uwazasz, ze szkła innych firm nie pasuja do FF ?? trzeba patrzec na konkertne modele a nie firmy i po sprawie :cool:

Cytat Zamieszczone przez Culminar
    Pytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie.
    kiedys pewnie FF beda bardziej powszechne ale niekoniecznie oznacza to koniec crop'ow.. jesli EF zapewni Ci spokojny sen to bierz EF ..

Coś już napisał Awatar kiku1
    Miasto
    Płock

Domyślnie

wydaje mi się że większość popularnych i dobrych szkieł "producentów alternatywnych to EF" więc odpowiedz jest chyba oczywista
    350D + kit +pare szkieł M42
    moje foto

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jesli o mnie chodzi to TYLKO pelna klatka, czyli EF, EF-s wedlug mnie sie skonczy w ciagu kilku lat... pewniakiem potanieje FF .... a moze sie myle?...

Ja w kazdym razie bede kiedys zmienial na FF, kiedy?, nie wiem, wiem ze szkiel nie bede musial ruszac 8)

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Za kilka lat to i szkła zmienisz

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

A ja powiem tak. Jak masz ten aparat co napisałeś, to wzsystko jedno. Najwazniesza w szkle jest jakość a nie napis EF, albo EF-S
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Culminar
    Guest

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Culminar
    Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona),

a czemu uwazasz, ze szkła innych firm nie pasuja do FF ?? trzeba patrzec na konkertne modele a nie firmy i po sprawie

Pisząc o Sigmie miałem na myśli obiektywy typu DC a o Tamronie obiektywy Di II przystosowane do matrycy APS-C.

Dopiero zaczyna Awatar piotrzon
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Obiektyw ma być dobry, to najważniejsze. Kto wie czy za jakiś czas aparaty z mniejszymi matrycami nie będą po prostu twożyć oddzielnej klasy sprzętowej i istnieć obok cyfraków z pełną klatką? Produkuje się w końcu tyle osprzętu do matryc z crop'em, są one coraz popularniejsze i do tego nie tak kosztowne jak FF...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja bym brał zdecydowanie coś na FF. Miałem 17-85 EF-S i pozbyłem się go tylko z jednego powodu. Nie pasuje na pełną klatkę. Nie pasuje nawet na niepełną, ale trochę większą niż APS-C czyli w takim 1 D na ten przykład. Jeżeli masz zamiar kupić tylko jedno szkło na niepełną klatkę to sobie taki kup. Jeżeli zaś chcesz całą kolekcję, od szkła podstawowego (np. taki Tamron 17-50), przez szeroki kąt po obiektyw macro (a jest już taki na niepełną klatkę Tokiny) i tele (np. 55-200) to możesz za jakiś czas obudzić się z ręką w nocniku. Bo będziesz chciał zmienić body i zostaniesz bez szkieł. Te ostatnie projektowane na pełną klatkę są inwestycją na lata (warto kupować dobre modele), mniej winietują na APS-C(bo są na FF), mała klatka zbiera z nich obraz z centrum kadru czyli samą śmietankę.
    Reasumując ja optuję zdecydowanie za szkłami EF choć sam mam teraz 20D. No ale mam też analoga ...
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów