Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Co wybrać EF czy EF-S?

Mieszany widok

Culminar
    Guest

Domyślnie Co wybrać EF czy EF-S?

Witam! Przymierzam się do cyfrowej lustrzanki EOS 350D a może EOS 30D. Oba mają matryce formatu APS-C. Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona), czy też bezpieczniej będzie kupować jednak obiektywy kryjące pełną klatkę (EF)? Pytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie. Pozdrawiam.

Coś już napisał

Domyślnie

Wez pod uwage ze za kilka lat i tak wartosc twoich obiektywow spadnie.
    Tu wiele zalezy jak szybko planujesz "isc w gore" ze sprzetem. jesli za rok-dwa przesiadziesz sie na pelna klatke (bedziesz zmienial body na duzo drozsze) to idz w EF. Jesli nie planujesz zmian - idz w co badz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor40
    Wez pod uwage ze za kilka lat i tak wartosc twoich obiektywow spadnie....
    To dośc ciekawa teza bo akurat szkła, jak do tej pory, najmniej tracą na wartości. W optyce i szkłach postęp jest niewielki i raczej jakichś rewolucyjnych zmian w najbliższym czasie nie można się spodziewać.

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Nie bój, nie bój, za jakiś czas wymienią mocowanie i szkiełka EF będzie można używać tak jak dzisiaj M42
    99% szkieł "u ludzi" to EF i zmiana rozmiaru klatki albo zmiana mocowania to samobójstwo by było. Nikon ze swoim starym mocowaniem ma kłopoty i to poważne (wystarczy popatrzeć jakie obiektywy widać po drugiej stronie płotu na Mistrzostwach Świata w kopaną) a jakoś do zmiany mocowania nie jest zbyt skory.

Janusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Culminar
    Czy zatem inwestować w optykę specjalnie przystosowaną do małej matrycy (EF-S oraz podobne obiektywy Sigmy i Tamrona),
    a czemu uwazasz, ze szkła innych firm nie pasuja do FF ?? trzeba patrzec na konkertne modele a nie firmy i po sprawie :cool:

Cytat Zamieszczone przez Culminar
    Pytanie jest istotne, ponieważ być może za kilka lat będą królować matryce FF, a ja zostanę z obiektywami EF-S na lodzie.
    kiedys pewnie FF beda bardziej powszechne ale niekoniecznie oznacza to koniec crop'ow.. jesli EF zapewni Ci spokojny sen to bierz EF ..

Coś już napisał Awatar kiku1
    Miasto
    Płock

Domyślnie

wydaje mi się że większość popularnych i dobrych szkieł "producentów alternatywnych to EF" więc odpowiedz jest chyba oczywista
    350D + kit +pare szkieł M42
    moje foto

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jesli o mnie chodzi to TYLKO pelna klatka, czyli EF, EF-s wedlug mnie sie skonczy w ciagu kilku lat... pewniakiem potanieje FF .... a moze sie myle?...

Ja w kazdym razie bede kiedys zmienial na FF, kiedy?, nie wiem, wiem ze szkiel nie bede musial ruszac 8)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Jesli o mnie chodzi to TYLKO pelna klatka, czyli EF, EF-s wedlug mnie sie skonczy w ciagu kilku lat... pewniakiem potanieje FF .... a moze sie myle?...

Ja w kazdym razie bede kiedys zmienial na FF, kiedy?, nie wiem, wiem ze szkiel nie bede musial ruszac 8)
    a moze jeśli nie potanieje FF to zaczniemy kosić wiekszą kaske??:-D

za rok i jedno i drugie, zobaczycie!!!! ceny w dół zarobki w górę bo już nie ma kto robić w kraju i wszyscy sprawni na Wyspach

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Za kilka lat to i szkła zmienisz

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

A ja powiem tak. Jak masz ten aparat co napisałeś, to wzsystko jedno. Najwazniesza w szkle jest jakość a nie napis EF, albo EF-S
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter
    Za kilka lat to i szkła zmienisz
    hehe nie sadze, kupuje tak zeby juz nie bylo na co wymieniac ;-)

Cytat Zamieszczone przez violinman23
    A ja powiem tak. Jak masz ten aparat co napisałeś, to wzsystko jedno. Najwazniesza w szkle jest jakość a nie napis EF, albo EF-S
    jesli takie podejscie to tylko EF, w dodatku stalki ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów