Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Sigma 18-50 f2,8 EX DC czy ktoś miał styczność

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka.
    Zeby daleko nie szukac... a 50 1.8 i 1.4 to tez Lki? :P
    przecież napisałem (zoom)

Jesli zamierzasz na pewno pozostac w systemie z cropem 1.6x to prosze bardzo - inwestuj w DC, EF-S itp. Jednak by uzyskac w tym systemie rownie szeroki kat co w 1.0x i/lub 1.3x musisz wydac na obiektyw typu 10-22 prawie tyle samo co na Lke 16-35 2.8... wybor jak zwykle nalezy do Ciebie 8)
    czy ja zamierzam nie, chciałbym mieć całą klatkę, ale jestem przekonany, że to jest właśnie to, co już zawsze, a przynajmniej do następnej rewolucji w stylu analog->dSLR pozostanie wyznacznikiem PRO. Nie żeby koszty decydowały itp, po prostu segmentacja rynku. Tak jak nigdy nie będzie raczej kompaktów z pełnowymiarową matrycą.

10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD (tak jak nowa lampa, która kosztuje prawie 500USD, czyli o 50% wiecej od 550EX ). I tak go nie kupie, ale jak porównanie, to porównanie :wink:

Pamiętać trzeba, że tak jak na szerokim kącie sie traci, tak w tele (oj nie sa tanie ) sie sporo zyskuje i to jest bajer, bo w przeciwieństwie to TC nie tracisz na jasności

wracając do wątku - czy ktoś wie czy ta Sigma ma FTM? Wydaje mi się, że nie, ale nie wiem na pewno...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD
    bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc... ktos kto ma wieksze wymagania co do sprzetu i foci 1dmkII badz 1ds, lub ma analoga jako 2gie body, nie kupi 10-22 z bardzo prostego wzgledu - wiesz jakiego.. i cena w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia

poza tym - liczy sie tez trwalosc obiektywu oraz jego niezawodnosc.. a jak sa zrobione L'ki wiedza wszyscy.. wiec reporter nie kupi plastikowego 10-22 tylko kupi cos co przetrwa sniezyce, kurz i deszcz...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

to teraz ja powiem bzdura
    w całej tej rozmowie off topic chodziło o komentarz Viteza do mojego porównania ceny Sigmy i Canona o takim samym zakresie i przede wszystkim świetle

Nigdy nie twierdziłem, że 10-22 i L'ka sa swoimi odpowiednikami, to samo tyczy sie Sigmy, mówiłem jedynie, że Sigma kosztuje ponad połowę mniej. To KUPA kasy . Nie sądzę, żeby na tym forum była wiekszość ludzi potrzebujących zabierać aparat w śnieżycę, czy do kamieniołomu i że takie ewentualne okazje wyceniają na 2500PLN. Najlepszym tego dowodem jest to ilu forumowiczów ma 1D.

Jeśli komuś zależy na jasnym obiektywie, i tylko na tym, to nie ma o czym gadać - i to był temat rozmowy .
    Co do sprzedaży 10-22 to bym sie jednak zastanowił, bo 300D i 20D to około 30 000 aparatów sprzedanych miesięcznie... 8)

P.S> Jeśli ktoś z tego forum potrzebuje wyjść jednak w śnieżycę (sam to robię), to wie jakie ryzyko podejmuje i dokupienie L'ki do 10D mu nic nie pomoże, bo to aparat pierwszy nawali :wink:

żeby tak trochę na temat to proszę:
    link i jeszcze jedna opinia

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Styczności niestety nie miałem, ale przyglądam się temu obiektywowi, jako jednemu z potencjalnych kandydatów do zakupu.
    Jedna z opini zadowolonego użytkownika z forum dpreview:
    Fishing Tournament with the 10D and Sigma 18-50 EX f2.8 DC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    10-22 kosztuje 800USD a 16-35L kosztuje 1300USD, a wszyscy sie zgadzają, że przy tej cenie 10-22 nie będzie sie dobrze sprzedawał i stanieje do około 600USD
    bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc... ktos kto ma wieksze wymagania co do sprzetu i foci 1dmkII badz 1ds, lub ma analoga jako 2gie body, nie kupi 10-22 z bardzo prostego wzgledu - wiesz jakiego.. i cena w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia

poza tym - liczy sie tez trwalosc obiektywu oraz jego niezawodnosc.. a jak sa zrobione L'ki wiedza wszyscy.. wiec reporter nie kupi plastikowego 10-22 tylko kupi cos co przetrwa sniezyce, kurz i deszcz...
    a ja stawiam, że 90% użytkowników 300D nigdy nie kupi 10-22mm bo 90% użytkowników 300D to (poza Polską) amatorzy, dla których 300D to z jednej strony niewielki wydatek, z drugiej KIT to wystarczające szkło i nawet tele sobie nie dokupią. Tak wynika z moich obecnych obserwacji, jeżdżę sporo w weekendy po miejscach turystycznych i widzę czym i jak ludzie focą (a w Polszcze nie mieszkam)

10-22 to dla mnie produkt niszowy dla wąskiego grona aktywnych użytkowników 300D i szerszego kręgu użytkowników 10/20D (znowu spoza Polski) gdzie jest bardziej racjonalne podejście do fotografii - czytaj - "L"ki są dla maniaków i zawodowców, a amator **** sobie nimi nie zawraca i patrzy przede wszystkim na zakres ogniskowych a nie to czy szkło rysyje jak żyleta. Znowu jest to wynik moich obserwacji.

Na koniec dodam na marginesie, że zaobserwowałem ciekawą prawidłowość, 300D kupują zdecydowanie amatorzy czasami z zerowym pojęciem do czego służą inne programy niż zielony kwadracik, D70 kupują zdecydowanie ludzie z wiedzą o fotografii, często zakładają do nich stare Nikkory które świadcza, że nie od roku zdjęcia robią..ciekawa obserwacja...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    10-22 to dla mnie produkt niszowy dla wąskiego grona aktywnych użytkowników 300D i szerszego kręgu użytkowników 10/20D
    10? Od kiedy 10-22 bedzie pasowac do 10D ? Nawet spilowac sie nie da, bo ma wystajacza soczewke z tylu a nie tylko kawalek obudowy jak 18-55.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    10-22 to dla mnie produkt niszowy dla wąskiego grona aktywnych użytkowników 300D i szerszego kręgu użytkowników 10/20D
    10? Od kiedy 10-22 bedzie pasowac do 10D ? Nawet spilowac sie nie da, bo ma wystajacza soczewke z tylu a nie tylko kawalek obudowy jak 18-55.
    nie sprawdzałem, mea culpa, nie wiem jak to będzie działało i czy będzie z 10D, no ale to już zabytek, który 20D raczej chyba dzielnie zastąpi

co nie zmienia mojego generalnego zdania o tym szkle

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez, soczewka to pikuś - on ma metalowy bagnet, trudno by było spiłować :wink:

Tytus - no a w Polsce jest dokładnie odwrotnie. Wszystkie poważne gazety (przedruki z niemieckich wersji) serwują tylko D70 i D70. Każdy Kowalski chce go mieć, i nawet słyszeli coś, że na morę trzeba uważać (wiadomo, morowe powietrze szkodzi zdrowiu)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Vitez, soczewka to pikuś - on ma metalowy bagnet, trudno by było spiłować :wink:

Tytus - no a w Polsce jest dokładnie odwrotnie. Wszystkie poważne gazety (przedruki z niemieckich wersji) serwują tylko D70 i D70. Każdy Kowalski chce go mieć, i nawet słyszeli coś, że na morę trzeba uważać (wiadomo, morowe powietrze szkodzi zdrowiu)

dr Feelgood
    Guest

Domyślnie

a ja stawiam, że 90% użytkowników 300D nigdy nie kupi 10-22mm bo 90% użytkowników 300D to (poza Polską) amatorzy, dla których 300D to z jednej strony niewielki wydatek, z drugiej KIT to wystarczające szkło i nawet tele sobie nie dokupią.

naleze do tej 10% owej mniejszosci i lubie w niej byc

10-22 to dla mnie produkt niszowy dla wąskiego grona aktywnych użytkowników 300D i szerszego kręgu użytkowników 10/20D (znowu spoza Polski) gdzie jest bardziej racjonalne podejście do fotografii - czytaj - "L"ki są dla maniaków i zawodowców, a amator **** sobie nimi nie zawraca i patrzy przede wszystkim na zakres ogniskowych a nie to czy szkło rysyje jak żyleta. Znowu jest to wynik moich obserwacji.

dokladnie tak oprocz jednego, zawraca mi dupe jakosc i tez na nia patrze

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów