Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Sigma 18-50 f2,8 EX DC czy ktoś miał styczność

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Widzisz, ja sam mam pewien dylemat: mam 24-70L i kupowanie 17-40, czy dla 7mm jest trochę bez sensu.
    Ja sie przymierzam do zmiany Tamrona na Elzbiete i tez sie zastanawialem co wymyslic ponizej tych 24mm. Co prawda temat nie jest dla mnie palacy, bo daje sobie rade bez UWA, ale zawsze moze mnie najsc na focenie landszaftow, a wtedy... "Houston, we have a problem" ;-)
    Po dlugim namysle doszedlem do wniosku, ze kupowanie 17-40/4L jest kompletnie pozbawione sensu - z cropem 1.6 pole widzenia tego szkla zaweza sie do 27 na krotkim koncu. A to oznacza ze lepiej zamiast 17-40 kupic za te same pieniadze przyzwoitego analoga - przykrecasz 24-70 ktore juz masz i uzyskujesz 24mm ze swiatlem 2.8, czyli szerzej, jasniej i lepiej niz w przypadku 17-40 + dSLR. A gdybys zamiast o 17-40 myslal o 16-35, to jeszcze lepszym wyjsciem jest kupno analoga i stalki 20/2.8 :-)

Juz nie mowiac o tym, ze do analoga mozna (w zaleznosci do potrzeb) Ilforda czy Velvie wkrecic... i robi sie zupelnie inna bajka 8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Juz nie mowiac o tym, ze do analoga mozna (w zaleznosci do potrzeb) Ilforda czy Velvie wkrecic... i robi sie zupelnie inna bajka 8)
    A po roku, dwoch focenia na tych filmach koszta ci wyjda takie ze pomyslisz "czemu zamiast szkla kupilem analoga, albo czemu nie dozbieralem do 1D co najmniej" .

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to jeszcze lepszym wyjsciem jest kupno analoga i stalki 20/2.8
    Analoga używam do ISO 1600/3200, bo mając 300D nie mam innego wyjścia. Przy szerokim rozważam obecnie Canona 10-22 albo nową Tokinę 12-24/4 - kosztuje poniże 500 USD. Czekam tylko na wiecej sampli, ale już to co widziałem jest OK. Interesuje mnie tylko sprawa dystorsji w tej Tokinie, bo Canon pod tym wzgledem jest rewelacyjny. Pasuje mi tez to, że oba mają filtr 77m, czyli taki sam jak mam w 24-70.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

dr Feelgood
    Guest

Domyślnie

bardzo sobie ja chwalilem za swietny kontrast, znakomicie sobie radzila w zlym swietle, winieta fakt widoczna, http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=477249 oraz 512752 dla pelnego zakresu, pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

512752 dla pelnego zakresu
    trochę mydlana - do miękkiego portretowania dziecka ujdzie, ale stanowczo bardziej odpowiada mi jakość (i kadr zresztą też) 437933. Ale ja w zasadzie w innej sprawie: czy mógłbyś dać trochę sampli z 10-22 (jeśli można to przy 10mm bez obróbki)?

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

dr Feelgood
    Guest

Domyślnie

Ale ja w zasadzie w innej sprawie: czy mógłbyś dać trochę sampli z 10-22 (jeśli można to przy 10mm bez obróbki)?

Chetnie, czy sa jakies konkretne wymogi odnosnie tego samplowania, czy moge "zapodac roznorodnosc moich poszukiwan" na 10 mm ? [/quote]

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Feelgood
    Chetnie, czy sa jakies konkretne wymogi odnosnie tego samplowania, czy moge "zapodac roznorodnosc moich poszukiwan" na 10 mm ?
    1. 10mm max otwarta przyslona
    2. 10mm przyslona 8
    3. 22mm max przyslona
    4. 22mm przyslona 8

Zdjecia albo full size jak masz gdzie wrzucic albo "miniaturki" do wgladu (typu 800x600) i wycinki kadru w 100% wielkosci: srodek i rog (rowniez np 800x600 tylko wyciete z oryginalnego rozmiaru zdjecia).
    Wszystkie ujecia najlepiej tego samego obiektu o tej samej porze.
    Kompozycja taka by dalo sie cos zobaczyc i w rogu i na srodku tzn nie pusta sciane ale jakis szczegolowy obraz (ot np widok z okna).
    Ekspozycja w trybie M by wszystkie zdjecia byly tak samo naswietlone - dla pierwszego ujecia robisz pomiar na Av, w trybie M ustawiasz tak jak ci zmierzyl, pozostale ujecia odpowiednio przeliczasz - jak sie boisz ze zle przeliczysz to ostatecznie rob na Av z pomiarem centralnie wazonym, ISO jak najmniejsze, statyw mile widziany choc przy tym kacie to chyba niekoniecznie :>

dr Feelgood
    Guest

Domyślnie dzieki za konkretne parametry

w wolnej chwili, czyli sloneczny weekend zrobie profesjonalny sampling a tymczasem podalem link do fot zrobionych na roznych ustawieniach czasow i przeslony ale bez focusowania sie na powyzszych :wink: http://www.gasiorowski.net/EFS1022/ pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Feelgood
    bardzo sobie ja chwalilem za swietny kontrast, znakomicie sobie radzila w zlym swietle, winieta fakt widoczna, http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=477249 oraz 512752 dla pelnego zakresu, pzdr
    A masz gdzies jakies na 2.8 z jakims motywem gdzie winietowanie jest wyrazne?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Sorry, ale możecie gdzieś się przenieść na inny wątek bo o Sigmie 18-50 2.8 czytam a tu z jakąś 10-tką się pakujecie.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów