LOL, Tytus a jak mam założyć szkło FD do EOS'a? Gdyby Nikon swego czasu zmienił system a Canon nie, tobyś pewnie doszedł do odwrotnego wniosku300D kupują zdecydowanie amatorzy czasami z zerowym pojęciem do czego służą inne programy niż zielony kwadracik, D70 kupują zdecydowanie ludzie z wiedzą o fotografii, często zakładają do nich stare Nikkory które świadcza, że nie od roku zdjęcia robią..ciekawa obserwacja...
A co ma kupić użytkownik, który wybiega daleko w przyszłość, ale przez kolejne 2-3 lata przydałby mu się obiektyw 16mm-35mm po cropie? Widzisz, ja sam mam pewien dylemat: mam 24-70L i kupowanie 17-40, czy dla 7mm jest trochę bez sensu. Jak sam wiesz nie ma dobrej, jasnej stałki do Canona w zakresie ultrawide (pomijam makabrycznie drogi 14L). Wydaje mi się, że Canon z podziwu godną konsekwencja będzie brnął w ten gówniany EF-S, więc znając siłę marketingu Canon'a uda się w końcu ten bagnet spopularyzować, a wtedy będzie rynek wtórny - więc ryzyko zakupu takiego szkła jest IMO niewielkie. Z całą pewnością 10-22 daje niesamowite możliwości w krajobrazie i 17-40 nie może sie tu równać (po prostu przeznaczenie tych szkieł jest inne)bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc...
Arkan