Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Sigma 18-50 f2,8 EX DC czy ktoś miał styczność

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

300D kupują zdecydowanie amatorzy czasami z zerowym pojęciem do czego służą inne programy niż zielony kwadracik, D70 kupują zdecydowanie ludzie z wiedzą o fotografii, często zakładają do nich stare Nikkory które świadcza, że nie od roku zdjęcia robią..ciekawa obserwacja...
    LOL, Tytus a jak mam założyć szkło FD do EOS'a? Gdyby Nikon swego czasu zmienił system a Canon nie, tobyś pewnie doszedł do odwrotnego wniosku
    bzdura - 10-22 kupi uzytkownik posiadajacy 300d lub 20d..i nie wybiegajacy zbyt daleko w przyszlosc...
    A co ma kupić użytkownik, który wybiega daleko w przyszłość, ale przez kolejne 2-3 lata przydałby mu się obiektyw 16mm-35mm po cropie? Widzisz, ja sam mam pewien dylemat: mam 24-70L i kupowanie 17-40, czy dla 7mm jest trochę bez sensu. Jak sam wiesz nie ma dobrej, jasnej stałki do Canona w zakresie ultrawide (pomijam makabrycznie drogi 14L). Wydaje mi się, że Canon z podziwu godną konsekwencja będzie brnął w ten gówniany EF-S, więc znając siłę marketingu Canon'a uda się w końcu ten bagnet spopularyzować, a wtedy będzie rynek wtórny - więc ryzyko zakupu takiego szkła jest IMO niewielkie. Z całą pewnością 10-22 daje niesamowite możliwości w krajobrazie i 17-40 nie może sie tu równać (po prostu przeznaczenie tych szkieł jest inne)
    Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

[quote="Arkan"]
    Wydaje mi się, że Canon z podziwu godną konsekwencja będzie brnął w ten gówniany EF-S, więc znając siłę marketingu Canon'a uda się w końcu ten bagnet spopularyzować, a wtedy będzie rynek wtórny - więc ryzyko zakupu takiego szkła jest IMO niewielkie. Z całą pewnością 10-22 daje niesamowite możliwości w krajobrazie i 17-40 nie może sie tu równać (po prostu przeznaczenie tych szkieł jest inne)
    Arkan
    Może to plotka ale ja słyszałem od pracownika Canon Polska że nie będzie więcej szkieł z bagnetem EF-S, a na 100% żadnej L która jest dla profesjonalistów tak samo jak aparaty z FF. Więc pozostaje tylko pytanie jak długo będą produkowane aparaty z przelicznikiem 1,6. Skoro Canon (a także Nikon) zdecydował się na specjalne obiektywy to można przypuszczać że na pewno nie krótko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Widzisz, ja sam mam pewien dylemat: mam 24-70L i kupowanie 17-40, czy dla 7mm jest trochę bez sensu.
    no z tych 7mm w cyfrze robi sie prawie 11mm, a kazdy milimetr w szerokim kacie jest na wage zlota.

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Jak sam wiesz nie ma dobrej, jasnej stałki do Canona w zakresie ultrawide (pomijam makabrycznie drogi 14L). Wydaje mi się, że Canon z podziwu godną konsekwencja będzie brnął w ten gówniany EF-S, więc znając siłę marketingu Canon'a uda się w końcu ten bagnet spopularyzować, a wtedy będzie rynek wtórny - więc ryzyko zakupu takiego szkła jest IMO niewielkie. Z całą pewnością 10-22 daje niesamowite możliwości w krajobrazie i 17-40 nie może sie tu równać (po prostu przeznaczenie tych szkieł jest inne)
    sam bagnet jak bagnet, ale obiektywy musialy w koncu pojsc w kierunku zmniejszenia i musialo sie kiedys skonczyc to chamstwo (przepraszam, ale inaczej tego nazwac nie umiem), ze producentom nie chcialo sie zrobic dobrych szkiel do cyfr i kazali sobie slono placic za mniejsze milimetry, z ktorych uzywa sie tylko wycinku. brak bardziej budzetowego, mniejszego rozmiarowego odpowiednika 17-40 L do cyfry przez ponad 3 lata funkcjonowania aparatow z FOV=1.6 to po prostu skandal. 10-22 to wreszcie to na co czekalismy.

10-22 Canona, 12-24 Nikosia czy 12-24 Tokiny (juz ciulam kase, bo stary niedlugo do Stanow leci to zanabyje) to odpowiedz na potrzeby fotografow cyfrowych, ktorym nie w smak wydawanie majatku na potezne szkla i nie mniej potezne filtry (kup dobrego polara 82mm do Sigmy 12-24 - miesiac bedziesz go tylko przez rekawiczki dotykal! o filtrach prostokatnych 100mm nie wspominam ).

i oby to w tym kierunku szlo. a jak Canon bedzie sie upieral przy tym bagnecie (a bedzie, bo chce zmusic uzytkownikow D60/10D do wydania kasy ponownie - na 20D) to inni producenci beda robic pod klasyczne mocowanie EF. gott sei dank!
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a bedzie, bo chce zmusic uzytkownikow D60/10D do wydania kasy ponownie - na 20D
    Moim zdaniem prędzej by zmusił/zachęcił gdyby, wypuścił body z mniejszym kropem.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Moim zdaniem prędzej by zmusił/zachęcił gdyby, wypuścił body z mniejszym kropem.
    no przecież wypuścił... masz trzy aparaty do wyboru 1Ds, 1Ds Mk2, i 1d Mk2
    do wyboru do koloru :wink:

porównaj funkcje 20D i 1D Mk2 i powiedz, co naprawdę poza uszczelnieniem, cropem i punktowym pomiarem różni istotnie te aparaty? Coś musi porządkować rynek i IMHO crop oprócz dwóch wspomnianych wyżej funkcji będzie głównym czynnikiem odróżniającym półkę pro od semi pro

co do informacji, że ktoś z Canona w Wa-wie wie, że EF-s nie będzie już produkowany, to powiem szczerze, że śmiać mi się chce . Kiedy zagaduję ludzi z canona odnośnie nowinek nigdy nic nie wiedzą i takie bajki gadają, że aż przykro. Wystarczy poczytać dyskusje na dpreview.com i wie się 100% więcej od nich.

P.S> co do amatorskości użytkowników 300D na zachodzie byłbym raczej ostrożny - wystarczy zerknąć na zdjęcia ludzi z photo.net albo rzeczonego dpreview.com i można szybko zmienić zdanie , i to wcale nie w pojedyńczych przypadkach (wystarczy zerknąć na zdjęcia Tytusa, w końcu to zagranica )
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no przecież wypuścił... masz trzy aparaty do wyboru 1Ds, 1Ds Mk2, i 1d Mk2
    do wyboru do koloru :wink:

porównaj funkcje 20D i 1D Mk2 i powiedz, co naprawdę poza uszczelnieniem, cropem i punktowym pomiarem różni istotnie te aparaty? Coś musi porządkować rynek i IMHO crop oprócz dwóch wspomnianych wyżej funkcji będzie głównym czynnikiem odróżniającym półkę pro od semi pro
    Jest jeszcze to co chyba najważniejsze szybkość, pewność i precyzja.

. Kiedy zagaduję ludzi z canona odnośnie nowinek nigdy nic nie wiedzą i takie bajki gadają, że aż przykro. Wystarczy poczytać dyskusje na dpreview.com i wie się 100% więcej od nich.
    Rozmawiałem kiedyś w serwisie Canona przy innej okazji na temat tych szkieł określono je jako jakieś dziwne. Może po prostu nie mają do tego przekonania. A sam „wielki” Canon i tak zrobi to co mu dobrze opłacani spece od marketingu poradzą.

Wystarczy poczytać dyskusje na dpreview.com i wie się 100% więcej od nich.
    Pewnie jest w tym trochę racji ale jednak byłbym ostrożny z przyswajaniem wszystkiego co ludzie w necie wypisują. Czasem wystarczy odrobina więcej elokwencji i już piszący wygląda się na znawcę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

gdzies ostatnio w necie czytalem tlumaczony wywiad z jakims zoltkiem z Canona na temat perspektyw rozwoju cyfr. i bynajmniej wynika z niego, ze Canon nie zamierza dawac maluczkim korpusow z wspolczynnikiem kadrowania mniejszym niz 1.6. bo w koncu nie po to ich marketing wywala forse na promocje nowych szkiel, zeby ich nie sprzedac (a nie sprzeda jesli nie zatrzyma kropa 1.6).

a czy mniejszy krop jest faktycznie niezbedny? wydaje mi sie, ze na poziomie 20D (a nawet 10D) z uczciwa optyka jakosc zdjec z nawiazka wystarcza nawet tym bardziej wymagajacym uzytkownikom. a ze dzieki malej klatce mozna do tych aparatow skonstruowac mniejsze i lzejsze obiektywy o analogicznych katach widzenia (co wreszcie zaczyna sie robic) to jestesmy MSZ w miejscu, w ktorym w zasadzie mozliwosci sprzetu sa w pelni satysfakcjonujace. a ceny moga byc relatywnie niskie (bo jednak zrobic obiektyw o takim samym kacie widzenia do APS-C a do pelnej klatki 135 to inne koszta produkcji, glownie dzieki mniejszej ilosci piekielnie drogiego szkla).

bez przesady. tylko niech producenci w koncu sie wysila i zrobia dobre szkla cyfrowe (moze jakies stale?), nie zmuszajac nas do kupowania drogich ultra szerokich, zeby miec zwykle szerokie katy do landszaftow. wzglednie hiper-drogich, niewygodnych rybich ok, zeby miec ultra szeroki kat. [/b]
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

...ale jednak byłbym ostrożny z przyswajaniem wszystkiego co ludzie w necie wypisują. Czasem wystarczy odrobina więcej elokwencji i już piszący wygląda się na znawcę.
    tu się zgadzam w 99%
    ale mnie chodzi o jednego konkretnego gostka na dpreview.com.
    Zwie się Pope i począwszy od 10D aż do dzisiaj kilka tygodni przed informacją z Canona gościu podawał wszystkie podstawowe parametry wprowadzanych aparatów, które później zawsze okazywały sie prawdziwe.

Facet unika pytań, ale wszyscy wiedzą, że zna kogoś w canonie bardzo wysoko....
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

A moze ktos cos napisze o tej SIGMIE???
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Miasto
    Kraków