Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Sigma 18-50 f2,8 EX DC czy ktoś miał styczność

Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sigma 18-50 f2,8 EX DC czy ktoś miał styczność

Zauważyłem ten obiektywik w sprzedarzy i zacząłem się zastanawiać nad kupnem bo wciąż nie mam szerokiego kąta, kusi mnie stałe jasne światło, czy ktoś z kolegów miał może doczynienia z tym obiektywem, jaka jest jakość zdjęć, jak ostrzy przy pełnej dziurze, jak wypada w poróznaniu np z Sigmą czy Tamronem 17-35 f/2,8-4?
    Pozdrawiam Paweł

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

witam,
    ten sprzęt jest zupełną nowością i nie ma nawet w sieci konkretnych przykładów zdjęć () i porównań do konkurencji. Pewnie przjdzie jeszcze sporo na to poczekać.

Jak się może mieć do wspomnianych przez ciebie obiektywów? Lepszy !
    zgaduję, ale:
    1) swiatełko 2.8 na całej długości, to już jest magiczny przeskok w okolice 5000PLN dla tych zakresów ogniskowych
    2) ciężko zrobić coś naprawdę dużo gorszego od wspomnianych obiektywów :wink:

sam się zastanawiam, czy to nie będzie następny prezent jaki sobie zrobię, ale to ....gdzieś około wakacji

[ Dodano: 01-11-2004 ]
    sorki, jedno sprostowanie:
    Sigma 17-35 w wersji HSM ma FTM, co jest sporym plusem, ale chyba poświęcił bym to jednak dla stałego 2.8
    cena podobna
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    1) swiatełko 2.8 na całej długości, to już jest magiczny przeskok w okolice 5000PLN dla tych zakresów ogniskowych
    Jest pewna drobna roznica w szkielkach o tych ogniskowych i swietle 2.8 a tym szkle - taki maly dopisek "DC" . Stad nizsza cena - latwiej wyprodukowac mniejsze szkielko o swietle 2.8 , pasujace tylko do matrycy z cropem 1.6 .

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jest pewna drobna roznica w szkielkach o tych ogniskowych i swietle 2.8 a tym szkle - taki maly dopisek "DC" . Stad nizsza cena - latwiej wyprodukowac mniejsze szkielko o swietle 2.8 , pasujace tylko do matrycy z cropem 1.6 .
    Święta prawda. Z tego powodu preferowałbym te zoomy Sigmy, które mają 'dopisek' DG, gdyż pokrywają cały mały obrazek 24x36. A ja np. wciąż mam jeszcze drugi korpus, w 100% analogowy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Święta prawda. Z tego powodu preferowałbym te zoomy Sigmy, które mają 'dopisek' DG, gdyż pokrywają cały mały obrazek 24x36. A ja np. wciąż mam jeszcze drugi korpus, w 100% analogowy
    A ja wlasnie z tego powodu patrze w strone 17-40 4L, bo sobie analoga zamierzam dokupic kiedys (jakas 33v zapewne - takie cos co ma eye control i e-ttl II, nie pamietam teraz ktory to, a moze 3ke jak mnie bedzie stac ).

Miasto
    Kraków

Domyślnie

si sinor,
    wszystko prawda, tyle, że Canon nie robi szkieł ze światłem 2.8 w wersji DC

jasne, nie podejdzie do analoga, ale po pierwsze, właśnie znalazł się kupiec na moją 50kę (zacoś musiałem kupić Tamrona :wink, a po drugie, to jesli już mówimy o f2.8 to samo szkło Canona wystarczy na dwie 33'ki

jako, że żyjemy w Polsce, muszę podjąć decyzję co do strategii rozwoju - i wtedy definitywnie pada na dSLR.
    Trudno, właśnie moja analogowa miłość umiera...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wszystko prawda, tyle, że Canon nie robi szkieł ze światłem 2.8 w wersji DC
    A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla, moze najpierw chca zbudowac "baze" czyli kilka body z tym bagnetem, sprawdzic ich sprzedawalnosc a dopiero potem budowac baze szkiel do tego bagnetu. Sigma wyczula luke i ja chwilowo zapelnila, ale to wcale nie znaczy ze Canon nigdy nie zrobi szkla 2.8 z bagnetem EF-S .
    A tak poza tym to i tak nie rozumiem komentarza - ja nic o Canonie nie pisalem, tylko ci wytlumaczylem skad taka a nie inna cena tego szkielka :P

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla,...
    A ja uważam, że Canon celowo nie produkuje tych szkieł o których mowa! Mało tego, wcale nie zamierza ich produkować 'zmuszając' w ten sposób szczęśliwych nabywców korpusów 300/10/20 do zakupu obiektywów serii L za odpowiednie pieniądze.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    A mi sie wydaje ze _jeszcze_ nie robi. Wg mnie to kwestia czasu az Canon rozbuduje oferte EF-S , w tym i o lepsze szkla,...
    A ja uważam, że Canon celowo nie produkuje tych szkieł o których mowa! Mało tego, wcale nie zamierza ich produkować 'zmuszając' w ten sposób szczęśliwych nabywców korpusów 300/10/20 do zakupu obiektywów serii L za odpowiednie pieniądze.
    zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka. Czy Canon zrobi L'ke na DC Jednak wątpię... nmo bo ile mogła by ona kosztować nie pasuje do rynku za bardzo..

Vitez, co do mojego komentarza, to po prostu chciałem rzec, że wiem, że za 5400 mamy L'kę, a za 2000 Sigmę DC, zgadzam się z wyjaśnieniem co do ograniczeń Sigmy, tylko że to cały czas nie zmienia faktu, że za L'kę kupię dwie takie Sigmy i jeszcze mi na 50/1.8 starczy z filtrem polaryzacyjnym. To nie fair

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgadzam się z Jurkiem, jeśli obiektyw ma światło 2.8 (zoom) to jest to zawsze L'ka.
    Zeby daleko nie szukac... a 50 1.8 i 1.4 to tez Lki? :P

Czy Canon zrobi L'ke na DC
    Skoro zrobil Lke do Pro1 , to wg mnie nie ma problemu w zrobieniu Lki na EF-S (DC to oznaczenie Sigmy, wiec Canon nigdy nie zrobi DC, tylko EF-S) i pewnie kiedys sie pojawia - jak i o ile rynek EF-S sie rozwinie.

Vitez, co do mojego komentarza, to po prostu chciałem rzec, że wiem, że za 5400 mamy L'kę, a za 2000 Sigmę DC, zgadzam się z wyjaśnieniem co do ograniczeń Sigmy, tylko że to cały czas nie zmienia faktu, że za L'kę kupię dwie takie Sigmy i jeszcze mi na 50/1.8 starczy z filtrem polaryzacyjnym. To nie fair
    Jesli zamierzasz na pewno pozostac w systemie z cropem 1.6x to prosze bardzo - inwestuj w DC, EF-S itp. Jednak by uzyskac w tym systemie rownie szeroki kat co w 1.0x i/lub 1.3x musisz wydac na obiektyw typu 10-22 prawie tyle samo co na Lke 16-35 2.8... wybor jak zwykle nalezy do Ciebie 8)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów