Ano nie pomyslales, ze moze ktos znajomy ma Nikona i dobre szkla i chetnie by je pozyczyl...? :PZamieszczone przez Mac
Ano nie pomyslales, ze moze ktos znajomy ma Nikona i dobre szkla i chetnie by je pozyczyl...? :PZamieszczone przez Mac
Z adapterem nie mam najmniejszych problemow. Przyszedl do mnie jakies 2 tygodnie temu, zrobilem pare fotek na szybko porzyczonym obiektywem, nie wiem czy je archiwizowalem, moge poszukac. Niestety nie mam zadnego szkla Nikona na wlasnosc, poluje aktualnie na 1.4/50 i 1.4/85 w dobrej cenie...
Obiektywy dzialaja oczywiscie jedynie w trybie manualnym, o zadnej automatyce nie moze byc mowy.
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Oczywiscie, ze jest sens przejsciowki EOS-Nikon. Z calym szacunkiem dla ogromnego systemu Canona, Nikon ma dwa szkla ktore cholernie mi sie podobaja, a mianowicice:
Nikkor AF DX Fisheye 10,5mm f/2,8G ED - za jakosc, jasnosc, oraz dobra cene
IO teraz choc moze wyda sie to smieszne:
Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED
Obiektyw w cenie Canonowskiego 17-85 tylko, ze dluzszy, lepszej jakosci (glownie optyka)... dla tego szkla nie ma alternatywy... Szkla sigmy sa ciemniejsze i bez VR
A jesli ktos watpi czy takim szklem da sie robic dobre zdjecia, odpowidam DA SIE! Przykladem jest Akustyk w swojej lekkcji... ale nie tylko
Do tego 50/1.4 Nikona jest tansza,
Dwa wyzej wymienione obiektywy zabily mi cwieka... chcialbym jakosc obrazu Canona... ale te szkla... ehhh
szkla ktore akurat wymienilem to sa szkla ktore akurat nie nadaja sie pod canonowska przejsciowke, ale chcialem tylko zobrazowac fakt, ze nawet bedac w najwiekszym systemie fotograficznym mozna docenic szkla innych firm...
No dobrze, ale tak odrazu Nikona?Zamieszczone przez sid
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Czy canon ma obiektywy o dłuższej nazwie?Zamieszczone przez sid
Nie pytam się o sens, tylko o działanie. A sens jest, bo moja znajoma ma torbę pełna topowych obiektywów Nikona i jest chętna aby je pożyczać (o inne rzeczy nie pytałem)Zamieszczone przez Mac
Masz jakies obiekcje? Mnie ich brak, wykorzystam kazde dobre szklo ktore moge podpiac do swojego aparatu. Jestem "system free", mozna chciec czegos wiecej?Zamieszczone przez piast9
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Nie, ale Tamron ma obiektyw o pełnej nazwie brzmiącej tak:Zamieszczone przez minek
Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO
![]()
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
na pewnym innym forumporównywano D200 i 5D, ale ja nie o tej wojnie.
Chodzi o to, że broniłem canona, że łatwo się nabijać z FF canona - a własciwie z tego jak rysują szerokie kąty w rogach 5D, jak nie mogą się odwdzięczyć tym samym canonierzy bo nikon nie ma matrycy FF.
I na to dostałem riposte ze szerokokątne nikkory rysuja dobrze na FF własnie na przejściówce w 5D.
czy ktos to robił i faktycznie szerokie kąty nikona są dobre - i jesli tak to które są sprawdzone i okazały się OK?
jakie funkcje automatyki przenosi ta przejściówka, a co gubi?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...