Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: "przebieg" dSLR - czy to działa?

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1
    z 5D nie działa. W ogole niewiele pokazuje http://www.flickr.com/photo_exif.gne?id=178886520
    Wrzuć coś nieprzemielonego przez PS. Najlepiej JPG prosto z aparatu, ew. pomniejszony.
    Powinieneś uzyskać sięcej informacji.
    Ostatnio edytowane przez inz.mamon ; 01-07-2006 o 09:55

Uzależniony

Domyślnie

To jest zupelna bzdura...

Baza danych ma aktywne pole "shutter count" do ktorego pobierana jest przypadkowa lub raczej nieprzypadkowa wartosc z exifa ktora jednak z danymi o ilosci zrobionych zdjec nie ma nic wspolnego. Pole "shutter count" w exifach Canona jest puste lub co jest pewniejsze wogole go nie ma, pobierana jest wiec wartosc pola nastepnego w kolejnosci...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Pole "shutter count" w exifach Canona jest puste lub co jest pewniejsze wogole go nie ma, pobierana jest wiec wartosc pola nastepnego w kolejnosci...
    Bzdura, pole shutter/image count w Canonach PRO nie jest puste i jest prawidłowo odczytywane przez np. cs2 i BreezeBrowserPro.

edit: Według exifa Canon 5D nie jest PRO
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 01-07-2006 o 12:12
    the silence is deafening

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

To jest zupelna bzdura...

Baza danych ma aktywne pole "shutter count" do ktorego pobierana jest przypadkowa lub raczej nieprzypadkowa wartosc z exifa ktora jednak z danymi o ilosci zrobionych zdjec nie ma nic wspolnego. Pole "shutter count" w exifach Canona jest puste lub co jest pewniejsze wogole go nie ma, pobierana jest wiec wartosc pola nastepnego w kolejnosci...
    Na czym opierasz swoja tezę?

Jeżeli (jak twierdzisz) baza ma aktywne pole "shutter count", dlaczego ten parametr pojawia się wyłacznie w przypadku niektórych cyfrówek? Nie pojawił się nigdy w przypadku kilku kompaktów. Widziałem jedynie w przypadku 350D, 20D, N D200. Nie było dla 300D (łącznie 5 prób), 5D (łącznie 3 próby). Innych korpusów chyba nikt nie wypróbował.

IMO, to gdybanie, takie samo jak moje, że to _może_ (wcale nie musi) działać.

Mój post odbieraj jako dyskusję, nie robię tutaj absolutnie żadnych odobistych wycieczek.

pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Bzdura, pole shutter/image count w Canonach PRO nie jest puste i jest prawidłowo odczytywane przez np. cs2 i BreezeBrowserPro.

edit: Według exifa Canon 5D nie jest PRO
    Ale tutaj nie mowimy o Canonach PRO tylko o standardowych puszkach...

PS. Przyjzyjcie sie jak wygladaja dane z exifa w niektorych z fotek. Czas migawki - 3211/3245, kosmiczne przyslony, kosmiczne ogniskowe obiektywow. To sa zle odczytane dane, dane odczytane z innych niz wlasciwe wartosci exifa...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 01-07-2006 o 13:10
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

PS. Przyjzyjcie sie jak wygladaja dane z exifa w niektorych z fotek. Czas migawki - 3211/3245, kosmiczne przyslony, kosmiczne ogniskowe obiektywow. To sa zle odczytane dane, dane odczytane z innych niz wlasciwe wartosci exifa...
    IMO nie obroniłeś swojej tezy.
    Co do poprawności danych, wspominałem, że serwis potrafi podawać nieprawdziwe wartości. Jak też jest prawdą, że sprawdził się w przypadku 4 korpusów. Wciąż mamy bardzo mało prób. Przydałoby się ich naprawdę wiele.

Nie ma chętnych?! Nie wierzę!!!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Andee proszę odrobinę obiektywizmu, ja mam też kita wiesz? Spójrz jeszcze raz na temat.
    Cytat Zamieszczone przez inz.mamon
    Wciąż mamy bardzo mało prób. Przydałoby się ich naprawdę wiele.Nie ma chętnych?! Nie wierzę!!!
    Powiedz mi jedno: po kiego ci to jest potrzebne? Serio pytam.

Sprawdziłem N D70. Ja piernicze ile danych wyskoczyło z exifa, jestem pod wrażeniem
    W przypadku Nikona d70 pokazuje prawde: Total Number of Shutter Releases for Camera: 18197
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Skoro mowa o EXIF ja troszkę zboczę z tematu głównego - liczę na Waszą fachową pomoc. Chodzi o Operę 9 i informacje EXIF które ona wyświetla.

Podam przykład (pierwsze-lepsze moje zdjęcie):

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=398884

Proszę kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie i wybrać właściwości. Chodzi o wartość:

"Czas otwarcia migawki: 6.96875"

Jest to napewno błąd, pytanie tylko co to może być za wartość Waszym zdaniem?

Przepraszam, że odbiegłem od głównego tematu, ale...

Z góry dziękuję za pomoc.

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Skoro mowa o EXIF ja troszkę zboczę z tematu głównego - liczę na Waszą fachową pomoc. Chodzi o Operę 9 i informacje EXIF które ona wyświetla.

Podam przykład (pierwsze-lepsze moje zdjęcie):

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=398884

Proszę kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie i wybrać właściwości. Chodzi o wartość:

"Czas otwarcia migawki: 6.96875"

Jest to napewno błąd, pytanie tylko co to może być za wartość Waszym zdaniem?

Przepraszam, że odbiegłem od głównego tematu, ale...

Z góry dziękuję za pomoc.

IMO nie do końca odbiegłeś. Wspomniany filckr.com potrafi pokazać również podobne wartości dla np. migawki i innych parametrów. Sam jestem ciekaw skąd to się bierze. Mam kilka hipotez, ale są momentami na tyle niedorzeczne, że zostawę je sobie.

pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów