Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: "przebieg" dSLR - czy to działa?

Uzależniony

Domyślnie

inz.mamon to moze przetestujecie w gromadzie jeszcze inne popularne serwisy ktore wyswietlaja w zaawansowanych informacjach dane z exifu? Takich stron jest dziesiatki o ile nie setki i praktycznie kazda z nich wyswietla dane "shutter count". Wyswietla je blednie tak jak i czesc innych danych, bo engine tych stron dziala blednie i pobiera z exifa bledne dane wklejajac je w ustawione na stale rejestry bazy danych...

Ktos stworzyl bledny lub przestarzaly "uniwersalny" wzorzec odczytu na ktorym opieraja swe dzialanie takie "portale" i ja niczego nie wymyslam, takie sa fakty.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    to moze przetestujecie w gromadzie jeszcze inne popularne serwisy ktore wyswietlaja w zaawansowanych informacjach dane z exifu? Takich stron jest dziesiatki o ile nie setki i praktycznie kazda z nich wyswietla dane "shutter count". Wyswietla je blednie tak jak i czesc innych danych, bo engine tych stron dziala blednie i pobiera z exifa bledne dane wklejajac je w ustawione na stale rejestry bazy danych...

Ktos stworzyl bledny lub przestarzaly "uniwersalny" wzorzec odczytu na ktorym opieraja swe dzialanie takie "portale" i ja niczego nie wymyslam, takie sa fakty.
    Nadal nie rozumiem sarkazmu. Gromadne testowanie "dziątków-setek> stron nie jest chyba zakazane... btw: nie znam innych, które pozakuja ten parametr dla Canona, szczególnie jeżeli mowa o takiej ich liczbie, pewnie mało widziałem, chociaz ciewawość mnie zjada, szczególnie w kontekście tego gromadnego testowania.

Co do serwisu flicr.com, to już wiadomo, że knoci, ale ma w tym jakiś schemat. Jaki? Myślę, że sie nie dowiemy i nie jest to już istotne dla sprawy.
    Ciekawy jest związek shutter count z formatowaniem karty.

pozdrawiam

Domyślnie

Dziś znalazłem taki oto program:
    http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
    i zastanawiam się, na jakieś zasadzie zlicza te mignięcia. Biorąc pod uwagę fakt, że aparat trzeba podłączyć, być może są to informacje prosto z softu.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Na jednym moim aparacie (1D Mark III) pokazuje shutter count. =0, a drugiego (500D) wcale nie widzi...

Domyślnie

Niestety TOPOL, ale na stronie developera pisze, że program nie obsługuje 500d bo
    "Apparently, Canon has removed the facility for checking the shutter count on the 500D. More news when I learn something."
    oraz 1D ponieważ
    "The shutter count information is available *only* on Canon DIGIC III/IV DSLRs *except* the 1D* series."
    Szkoda.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

No widzisz, a ja ściągnąłem sobie tylko '.exe" z Twojego linka i testowałem ;D

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów