Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: "przebieg" dSLR - czy to działa?

Mieszany widok

inz.mamon
    Guest

Exclamation "przebieg" dSLR - czy to działa?

Przewijały się tutaj niejednokrotnie pytania: jaki przebieg ma moja lustrzanka?

www.flickr.com

Czy możecie potwierdzić, że wskazania serwisu w opcji "More properties" zdjęcia są zbliżone do prawdziwych?

Temat ten poruszałem na grupie dyskusyjnej, lecz oddzew był znikomy. Udało mi się przetestować trzy korpusy 350D. Jeden, który sam zajeździłem miał według flickr.com przebieg 56k klatek (już nie jest mój). Drugi, który miałem zamiar kupić miał według serwisu 53k klatek. Trzeci, obecny, 100% nowy ma w/g serwisu 6k klatek.

Wiem, że serwis płata figle i pokazuje takie gnioty jak ten w przypadku nowego korpusu, by po jakim czasie wkazać coś ZUPEŁNIE innego, bliższego rzeczywistości. Wiem, że kolejne zdjęcia potrafią mieć ten sam Shutter Count.

Na usernecie udało się ustalić, że skazania nie działają dla 300D (truizm). Ich poprawność potwierdził jeden użytkownik 20D.

Zachęcam gorąco do przetestowania i podzielenia się spostrzeżeniami.

zdrówka...

Domyślnie

sorry ale nie bardzo widze w tym, serwisie taka opcję... możesz wskazać gdzie to dokladnie jest?

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1
    sorry ale nie bardzo widze w tym, serwisie taka opcję... możesz wskazać gdzie to dokladnie jest?
    Dla przykładu:
    http://www.flickr.com/photos/41546645@N00/177578232/
    http://www.flickr.com/photos/41546645@N00/178434199/

Z prawej strony masz Additional Information, a poniżej niebieski link More properties. Po jego kliknięciu, z prawej strony zdjęcia, na samym dole jest parametr "Shutter Count".

Rejestracja we Flckr.com odbywa się w serwisie Yahoo...

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez inz.mamon ; 01-07-2006 o 06:00

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Ten temat się już pojawiał na forun ale nigdy nikt nie pokazał softu, który potrafiłby sczytać ilość wykonanych zdjęć poza 1DII.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Ten temat się już pojawiał na forun ale nigdy nikt nie pokazał softu, który potrafiłby sczytać ilość wykonanych zdjęć poza 1DII.
    Wiem że:
    - temat był na grupie
    - wiem, że nikt nie wskazał softu

Nie wiem że.
    - ktoś wskazał flickr.com jako źródło takich informacji

Po raz kolejny użytkownik 20D potwierdza poprawność danych. Namawiam do przetestowania i podzielenia się wnioskami z tych testów... to wniesie coś do sprawy.

pozdrawiam

Domyślnie

Mi pokazalo w miare realna liczbe, wydaje mi sie ze dziala, mam 20d.

----
    EDIT

Sprawdzilem z wczesniejszymi zdjeciami i Shutter Count rosnie im pozniejsze zdjecia, z tym ze wyglada na to ze aparat zaczal numerowac od 6000.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 01-07-2006 o 00:33

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Jednak nie działa dobrze. Mam 20D, zrobiłem coś koło 100 tys. zdjęć a Flickr pokazał 13250...

inz.mamon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    Jednak nie działa dobrze. Mam 20D, zrobiłem coś koło 100 tys. zdjęć a Flickr pokazał 13250...
    Nie jest zatem wykluczone, że zrobiłeś około 113250 zdjęć...

Wrzuć jedno ze swoich pierwszych zdjęć, ze "środka" i zobacz, czy i jak zmienia się shutter count.

Bywalec

Domyślnie

Oj przydałby się ten soft serwisowy...
    DSLRs & lenses

Domyślnie

z 5D nie działa. W ogole niewiele pokazuje http://www.flickr.com/photo_exif.gne?id=178886520

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów