Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Canon 80-200 f/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W wielu sytuacjach reportersko-sprawozdawczych zoom nozny jest niemozliwy
    To prawda, ale ja już mam 85/1.8 do "przykrycia" dołu. Po za tym przeanalizowałem moje zdjecia z ostatnich kilku miesiecy i okazało się, że ponad 80% moich zdjęc tele jest robiona w zakresie 180-210mm (pozostałe 20% to głównie portrety). Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć. A jak nie będzie mi się chciało łazić, to zawsze od biedy mogę założyć 70-210 USM :wink:

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć.
    Zoom klasy L podskoczy jakoscia... a odpada problem z wymiana obiektywow, co w sytuacjach bieganinowych stanowi dosc powazny argument 8)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

W wielu sytuacjach reportersko-sprawozdawczych zoom nozny jest niemozliwy
    To prawda, ale ja już mam 85/1.8 do "przykrycia" dołu. Po za tym przeanalizowałem moje zdjecia z ostatnich kilku miesiecy i okazało się, że ponad 80% moich zdjęc tele jest robiona w zakresie 180-210mm (pozostałe 20% to głównie portrety). Wydaje mi sie, że duet 85/1.8 i 200/2.8L będzie trudny do pobicia przez jakikolwiek zoom jeśli chodzi o jakość zdjęć. A jak nie będzie mi się chciało łazić, to zawsze od biedy mogę założyć 70-210 USM :wink:

Arkan
    Dodatkowo do EF 200/2.8 możesz podpiąć obydwa Canon'owskie telekonwertery a do wspomnianego zoom'a nie bardzo... No i z x2 może być z tego 400 mm o akceptowalnej jakości...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zoom klasy L podskoczy jakoscia...
    Z tego co robiłem rozeznanie i próby po znajomych to jedyny, który może ew. podskoczyć to jest 80-200 (porównania dotyczą oczywiście pełnej dziury). 70-200/2.8 nie jest już taki ostry przy 2.8, a z Sigmą jest jeszcze gorzej. Oczywiście są to świetne obiektywy i przymknięte o jedną dziąłkę robią sie bardzo ostre, ale ja potrzebuję ostro przy 2.8 (koncerty i sport). Gdyby 80-200 był nadal produkowany/serwisowany to bym się ani chwili nie zastanawiał, a tak to się cały czas namyślam.
    A swoją drogą to Canon ma mistrzostwo świata - zrobić nowy obiektyw, który jest gorszy optycznie, ale za to biały
    Dodatkowo do EF 200/2.8 możesz podpiąć obydwa Canon'owskie telekonwertery a do wspomnianego zoom'a nie bardzo...
    To prawda, ale 80-200 chodzi z Kenko Pro i to podobno bardzo dobrze.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To prawda, ale 80-200 chodzi z Kenko Pro i to podobno bardzo dobrze.
    Ale tylko podobno :wink:
    Masz gdzieś jakieś testy? Osobiście nie potrafię znaleźć, ale faktycznie 'podobno' canonowskie obiektywy dobrze wypadają z telekonwerterami Kenko, co mnie o tyle interesuje, że nie uśmiecha mi się wydawać 1000 PLN +++ na głupi telekonwerter

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale tylko podobno
    Masz gdzieś jakieś testy?
    Niestety nie mam Jurku . Opieram się tylko na licznych opiniach z angielskojęzycznych grup dyskusyjnych. Ponieważ jedną z opcji którą biorę pod uwagę jest nadal 80-200, to przewaliłem masę grup w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jaki konwerter? - bo wiadomo, że nie Canon. We wszystkich przypadkach wskazywano na Kenko Pro 1.4 oraz czasami na Tamrona.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ponieważ jedną z opcji którą biorę pod uwagę jest nadal 80-200, to przewaliłem masę grup w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jaki konwerter? - bo wiadomo, że nie Canon.
    A czy do tego czarnego Canona 80-200 z poprzedniej epoki przewidywał producent (znaczy Canon) jakikolwiek telekonwerter? Może też czarny? :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy do tego czarnego Canona 80-200 z poprzedniej epoki przewidywał producent (znaczy Canon) jakikolwiek telekonwerter? Może też czarny?
    Obawiam się, że nie
    "Unlike the 70-200/2.8L USM, this lens does not take the Canon TCs. You can fit them if you use a 12mm extension tube between the lens and TC, but then you lose infinity focus. You can use the Tamron TCs and still get decent (what some would refer to via the meaningless phrase "publication quality") images. Not as good as those from a 300/4L (with or without a 1.4xTC), but still usable. The lack of compatibility with Canon's TCs is the thing I miss most in the 80-200/2.8L."

źródło: http://www.photo.net/equipment/canon/80-200L

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Obawiam się, że nie
    No to moim zdaniem taki obiektyw to kanał i wcale się nie dziwię, że się Canon zeń wycofał :wink:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Obawiam się, że nie
    No to moim zdaniem taki obiektyw to kanał i wcale się nie dziwię, że się Canon zeń wycofał :wink:
    No wlasnie, lipa... uwazam ze za drogo sprzedajacy sobie licza za takie badziewie do ktorego 'normalnego' TC sie nie da przypiac

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów