tylko ze 70-200IS jest mniej ostry niz wersja bez IS.. a co mowic 80-200... pytanie o ile gorsze, o ile wogle, sa tc kenko
tylko ze 70-200IS jest mniej ostry niz wersja bez IS.. a co mowic 80-200... pytanie o ile gorsze, o ile wogle, sa tc kenko
Wiesz, kupiłbym sobie może i ten telekonwerter Kenko, tym bardziej, że jest czarnyZamieszczone przez Czacha
i bardziej pasuje mi do obiektywu niż jakieś białe badziewstwo :wink: Jak się jednak okaże, że to funta kłaków warte, to kto mi je odkupi?
nie mam pojeciaja wcale cie nie namawiam, bo moze tak to wygladalo ;-) mam i tak duze zainteresowanie obiektywem zeby kogos namawiac jeszcze ;-)
Mam konwerter Soligora - wygląda identycznie z tym Kenko... pewnie z jednej fabryki wychodzą.
Współpracuje z EF70-200/4 doskonale, ostrzy szybko.
Jakość ? No cóż, pogorszenie jakości jest oczywiste, ale nie jest tak źle... kontrast spada minimalnie (nie na każdym zdjęciu to widać)
ostrość też spada (bo musi - taki jest urok telekonwerterów)
ale generalnie efekt jest DUŻO lepszy, niż powiększanie zdjęcia w Photoshopie, lub wydruk jako 150 dpi zamiast 300...
No i ta cena... dałem na Allegro 300 zł...- na słoneczne plenery jak znalazł...
Trzeba pamiętać że niefirmowych konwerterów aparat nie "widzi" - nie uwzględnia w exifie itp.
Tamrona też? Pytam, bo wszyscy wogół gadają, że tylko Tamron ma podpisaną umowę z Canonem na korzystanie z wszystkich firmowych patentów.Zamieszczone przez easyrider
czasem używam Kenko 1,4 z 300/f4 is. działa bez zarzutu. Ktoś wyżej napisał, że konwerter Kenko jest czarny; mój jest biały, co oznacza, że prawdopodobnie istniejż dwie wersje (nie chce mi się szukać w sieci).