kiepsko to widzę autoryzowany serwis jest jak urząd - ma zawsze rację i wisi na nim powaga autoryzacji - w moim przypadku sewris naszej ulubionej firmy nie był w stanie nareperowac obiektywu co potwierdził swoimi słowami wg. serwisu obiektyw się kalibruje na odległosci 50 ogniskowych (o tym wiem też kalibrowałem na 50 ogniskowych) i na 50 ogniskowych ma trafiać - czyli na innych trafiać nie musi - zrozumiałem - obiektyw stałoogniskowy służy do fotografowania ze stałej odległości 50 ogniskowych w innych przypadkach nie będzie działał- serwis chciał kalibrować wszystkie moje obiektywy i korpus - znaczy zepsuć wszystko co działało dobrze i ustawić do wzorcowego korpusu co to był ustawiony do wzorcowego obiektywu w centrali niemieckiej co to był ustawiny do wzrocowego korpusu w centrali w japonii itd.. ale ja w takich przypadkach postępuję zgodnie z filozofią zza wielkiej wody "działajacego się nie naprawia" więc cały misterny plan serwisu diabli wzięli.
nie kupiłbym zdecentrowanego obiektywu- teraz bym nie kupił, ale kiedyś kupiłem sigmę co to ją zawzięcie dockiem kalibrowałem (z sukcesem) - może od tego czasu dojrzałem
ale jeśli każdy jest zdecentrowany (zawsze z jednej strony?) to może coś z matrycą w aparacie (znaczy nie jest prostopadła tylko lekko pod kątem? serwis naszej ulubionej firmy też lubił matrycę ustawiać pytanie jak oni to wszystko mierzyli![]()