Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czytnik kart SDXC Samsung dołączany do kart Samsung Pro Plus - niezbyt szybki?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czytnik kart SDXC Samsung dołączany do kart Samsung Pro Plus - niezbyt szybki?

Czy ktoś może potwierdzić, że maksymalna szybkość odczytu tego czytnika to około 43 MB/s? Odnosiłem wrażenie, że on ma być dość szybki.

Czytnik taki jak w tej ofercie: https://www.amazon.pl/Samsung-Ultima...0CHMN87KP?th=1

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	51X8dLQLFlL._AC_SL1000_.jpg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	37,5 KB
ID:	20460
    : )

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Czytnik kart SDXC Samsung dołączany do kart Samsung Pro Plus - niezbyt szybki?

Skoro nawet "producent" się nie chwali specyfikacją tego czytnika to może tak być.
    Zobacz chociażby to

https://www.youtube.com/watch?v=WExXP9YGDYM

Nie wiem do jakiego portu podpinasz ten czytnik, ale czasami porty na obudowie PC mają swoje ograniczenia i lepiej podpiąć do takiego portu, co bezpośrednio z płyty wychodzi.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 12-06-2025 o 18:49

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Czytnik kart SDXC Samsung dołączany do kart Samsung Pro Plus - niezbyt szybki?

Prędkości zapisu i odczytu są ściśle zależne od wielkości plików.

Jeden duży plik, np. film, zapisywany i odczytywany jest duuużo szybciej, niż wiele małych plików, takich jak RAW czy JPG.

Można się o tym przekonać używając do testowania kart i czytników aplikacji CrystalDiskMark.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Dopiero zaczyna

Czytnik Samsung US-TG1AA03 w każdym porcie osiąga 43-44 MB/s. To w testach CrystalDiskMark.
    W tych samych portach, na tej samej karcie, czytnik Transcend osiąga 94-95 MB/s (maksymalna prędkość czytnika).

Jeśli wierzyć internetom, Koreańczyk w testach tego samego modelu czytnika osiąga odczyt do 170 MB/s.

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

W tej ofercie pisano o odczycie USB3, zatem można by podejrzewać, że czytnik jest wyposażony w USB 3.0 co najmniej ?
    Ale on tu jest dodany jako dodatek raczej i nie widać na zdjęciu koloru wewnątrz wtyczki ?
    Transfer USB 3.0 czytnik - gniazdo w kompie, to ok. 400 - 500 MB/s przesyłu, no ale to teoretycznie i też zależy od interfejsu na płycie ?

Dopiero zaczyna

Inny czytnik w tym samym porcie 95 MB/s.
    HWiNFO mówi, że połączenie z czytnikiem Samsung jest USB 3.2. Czytnik Samsung ma port niebieski, używam w komputerze portu niebieskiego.
    W alternatywnym laptopie też osiąga około 40 MB/s.

W tym samym porcie szybki pendrive osiąga odczyt 400 MB/s w takich samych warunkach.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

W sumie to chyba sam sobie odpowiedziałeś jaka jest maksymalna prędkość TEGO CZYTNIKA, skoro takie testy były. To koresponduje z tym filmem z YT, który podsyłałem.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; Wczoraj o 09:41

Dopiero zaczyna

Widziałem ten film na YT, ale wniosek z filmu jest następujący: czytnik dołączany do kart osiąga reklamowaną prędkość tylko z firmowymi kartami Samsung, z innymi kartami jest trochę wolniejszy. W filmie osiąga z kartą Samsung mniej więcej obiecywane 160 MB/s. U mnie osiąga 43 MB/s.
    Tu i ówdzie na Amazonie w recenzjach są screeny z CrystalDiskMark lub innego testu i też wygląda na to, że osiągają mniej więcej obiecywane na opakowaniu 160 MB/s odczytu i 120 MB/s zapisu. Te same wartości uzyskał też koreański tester na swojej stronie z recenzją, nawet podając konkretny model czytnika z obudowy (US-TG1AA03).

Nie wiem więc, dlaczego u mnie 43 MB/s.

P.S. W pierwszym poście wkleiłem link do zestawu z lekko szybszą kartą. Konkretnie o ten zestaw chodzi: https://www.amazon.pl/Samsung-MB-SD2...dp/B09D3N9JHT/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

To może jeszcze sprawdź u kogoś znajomego na innym kompie.
    Wtedy ustalisz czy problem leży w twoim PC, czy w samym czytniku.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Czytnik kart SDXC Samsung dołączany do kart Samsung Pro Plus - niezbyt szybki?

Wszystko co ma usb-a jest piorunsko wolne. Dobry czytnik na usb-c, z szybką kartą jest wielokrotnie szybszy.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów