Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: R6 2 czy R7 ptaki

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: R6 2 czy R7 ptaki

Też jestem za R6m2

Dopiero zaczyna

Dziękuje za podpowiedzi zamówiłem r6 2.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Kontrowersyjnie... żaden z nich. Warto poszukać na YT
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Byłem ostatnio na zdjęciach razem z @WinSho i pomiędzy jego Nikonem Z6 Mark III + Nikkor Z 180-600, a moim R7 + EF 100-400L II jest taka przepaść, że szkoda gadać, na korzyść Nikona.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Byłem ostatnio na zdjęciach razem z @WinSho i pomiędzy jego Nikonem Z6 Mark III + Nikkor Z 180-600, a moim R7 + EF 100-400L II jest taka przepaść, że szkoda gadać, na korzyść Nikona.
    Forum Canon..i nie powinno się tego tu pisać.. ale mam też takie doświadczenia jak wyżej.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Prawda to, potwierdzam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    Forum Canon..i nie powinno się tego tu pisać.. ale mam też takie doświadczenia jak wyżej.
    A właśnie, że się powinno i nawet wypada jeśli jakiś sprzęt sobie lepiej radzi to dlaczego o tym nie wspomnieć?

Dopiero zaczyna

Kontrowersyjnie... żaden z nich. Warto poszukać na YT
    Co autor miał na myśli?

--- Kolejny post ---

Co masz na myśli pisząc "jest taka przepaść"

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez faraday Zobacz posta
    Co autor miał na myśli?

--- Kolejny post ---

Co masz na myśli pisząc "jest taka przepaść"
    Po pierwsze bezbłędność AF. Nikon lepiej ustawia ostrość, lepiej wykrywa i śledzi obiekt, nawet w trybie precapture. Zdjęcia z Nikona wychodzą ostre, a w tym trybie zdjęcia z R7 są praktycznie do wyrzucenia, może się ostanie jedna klatka, gdy ptak leci w kierunku fotografa.

Po drugie roleta. R7 ma straszną, a Nikon jej nie ma.

Po trzecie prędkość zdjęć. R7 nawet w trybie elektronicznej migawki przy ok. 30 fps nie daje możliwości zarejestrowania tylu faz lotu ptaka, jak Nikon przy 120 fps. W trybie migawki mechanicznej R7 niby daje max ok. 15 fps, ale i tak rejestruję maksymalnie 3-4 fazy ruchu skrzydeł, i gdy nie trafię z momentem wyzwolenia migawki, to te fazy są do znudzenia powtarzalne, a tej najfajniejszej nie daje się zarejestrować.

Po czwarte jpg prosto z aparatu. Zdjęcia z Nikona są OK, natomiast z R7 są dla mnie nieakceptowalne ze względu na domyślną metodę ostrzenia, która mi się nie podoba.

Po piąte ekspozycja. Sony i Nikon dają możliwość stosowania Auto ISO praktycznie w każdej sytuacji zdjęciowej, natomiast w R7 muszę ustawiać albo ISO na sztywno, albo cały czas korygować ekspozycję, bo mi skandalicznie prześwietla lub niedoświetla zdjęcia, gdy mi ptak przechodzi z jasnego tła na ciemne, lub odwrotnie.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Oczywiście, że wypada

Po pierwsze bezbłędność AF. Nikon lepiej ustawia ostrość, lepiej wykrywa i śledzi obiekt, nawet w trybie precapture. Zdjęcia z Nikona wychodzą ostre, a w tym trybie zdjęcia z R7 są praktycznie do wyrzucenia, może się ostanie jedna klatka, gdy ptak leci w kierunku fotografa.

Po drugie roleta. R7 ma straszną, a Nikon jej nie ma.

Po trzecie prędkość zdjęć. R7 nawet w trybie elektronicznej migawki przy ok. 30 fps nie daje możliwości zarejestrowania tylu faz lotu ptaka, jak Nikon przy 120 fps. W trybie migawki mechanicznej R7 niby daje max ok. 15 fps, ale i tak rejestruję maksymalnie 3-4 fazy ruchu skrzydeł, i gdy nie trafię z momentem wyzwolenia migawki, to te fazy są do znudzenia powtarzalne, a tej najfajniejszej nie daje się zarejestrować.

Po czwarte jpg prosto z aparatu. Zdjęcia z Nikona są OK, natomiast z R7 są dla mnie nieakceptowalne ze względu na domyślną metodę ostrzenia, która mi się nie podoba.

Po piąte ekspozycja. Sony i Nikon dają możliwość stosowania Auto ISO praktycznie w każdej sytuacji zdjęciowej, natomiast w R7 muszę ustawiać albo ISO na sztywno, albo cały czas korygować ekspozycję, bo mi skandalicznie prześwietla lub niedoświetla zdjęcia, gdy mi ptak przechodzi z jasnego tła na ciemne, lub odwrotnie.
    A Ty dalej męczysz się z tym Canonem

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Porównujesz cropa za połowe ceny,ze starym szkłem przez adapter, do najnowszego Nikona FF z natywnym szkłem...

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów