Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: R6 2 czy R7 ptaki

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: R6 2 czy R7 ptaki

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Czyli jesteś cały czas za daleko. Ja też często jestem za daleko.
    Ano. W moim przypadku przeważnie 10 metrów to już jest za daleko, a nie 300. @WinSho mi świadkiem, jak xujowe tu mamy miejscówki. Żeby się, na ten przykład, zaczaić na grubszego zwierza, to trzeba być przed wschodem słońca na miejscu, czyli wypierniczać między 2:00 a 3:00 z kwatery, a przez ten cholerny czas letni to nie ma kiedy spać, a ja na rowerze bym musiał 2 godziny po nocy zapier...lać, więc mi ten temat odpada.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Porównujesz cropa za połowe ceny,ze starym szkłem przez adapter, do najnowszego Nikona FF z natywnym szkłem...
    moim zdaniem akurat 100-400II to bardzo przyzwoite szkło (i wciąż aktualne tzn. mające obsługę serwisową) i bez problemu wytrzymuje porównania np. z RF 100-500L nawet jak się dokręci do EF100-400II ten wypełniony powietrzem kawałek rurki żeby go podłączyć np. pod R5 - i jeszcze napiszę znowu moim zdaniem na korpusie RF jest tylko lepiej bo zawsze trafia - wiem szkłami EF nie daje się fotografować ale może kiedyś nawet wszucę jakieś zdjęcie (pewnie znowu przeczytam że zdjęcia to oszustwo bo to nie może być prawda)

z mojego doświadczenia (stanowczo zbyt długiego z cropem lustrzankowym) to autofocusa cropów canona do fantastycznych bym nie zaliczył, ten autofocus miał tendencję do trafiania nigdzie nawet trudno stwierdzić czy to BF czy FF, po prostu zdjęcie nie jest ostre i nigdzie nie jest ostre - oczywiście wierzę że crop bezlusterkowy canona jest fantastyczny ale nie będę tego sprawdzał, tak po prostu nie mam czasu na sprawdzanie (znaczy już się nasprawdzałem i wystarczy)
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 20-05-2025 o 13:13
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    moim zdaniem akurat 100-400II to bardzo przyzwoite szkło (i wciąż aktualne tzn. mające obsługę serwisową) i bez problemu wytrzymuje porównania np. z RF 100-500L nawet jak się dokręci do EF100-400II ten wypełniony powietrzem kawałek rurki żeby go podłączyć np. pod R5 - i jeszcze napiszę znowu moim zdaniem na korpusie RF jest tylko lepiej bo zawsze trafia
    Pełna zgoda! 100-400 mk2 to świetne szkło i jeśli chodzi o jakość obrazka, to naprawdę nic mu nie brakuje względem 100-500. 100-500 ma w sumie tylko (lub aż) trzy przewagi nad 100-400 mk2:
    1. Jest dłuższe o 100 mm (temu nie da się zaprzeczyć).
    2. Ma wyraźnie lepszą stabilizację, współpracującą ze stabilizacją matrycy, która przy używaniu 100-400 mk2 jest wyłączona i nie bierze udziału w stabilizacji obrazu. Ale to nie jest wada 100-400, tylko po prostu żadne szkła EF, wyposażone we wbudowaną stabilizację, nie współpracują ze stabilizacją matrycy. To naprawdę robi olbrzymią różnicę przy panoramowaniu obiektów.
    3. Jest jeszcze szybsze od 100-400 mk2. Samo 100-400 już jest bardzo szybkie, ale jednak 100-500 jest jeszcze lepsze w tym parametrze.
    Mi zależało szczególnie na punkcie 2 i 1. Gdyby nie to, to ze względu na jakość obrazka i szybkość szkła, nigdy bym nie dokonał zmiany. Obydwa są genialne i robią świetne zdjęcia, a 100-500 jest po prostu jeszcze lepsze
    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    z mojego doświadczenia (stanowczo zbyt długiego z cropem lustrzankowym) to autofocusa cropów canona do fantastycznych bym nie zaliczył, ten autofocus miał tendencję do trafiania nigdzie nawet trudno stwierdzić czy to BF czy FF, po prostu zdjęcie nie jest ostre i nigdzie nie jest ostre
    Nie wiem, z jakimi cropami miałeś do czynienia. Ja najdłużej używałem 7D2 i na nim skończyłem erę lustrzanek w moim arsenale. No i mogę powiedzieć, że ze szkłami tele AF tej puszki był znakomity! Nie miał takiej bezbłędnej skuteczności jak puszki RF, ale był pewny i skuteczny. Takie objawy, jak opisujesz, miałem tylko na testowanych szkłach Sigmy, przez co definitywnie wyleczyłem się ze szkieł producentów trzecich. Ze szkłami natywnymi nie było problemów. Troszkę gorzej bywało z jasnymi portretówkami. To właśnie na tych ostatnich przepaść w AF jest największa! Na nich człowiek dopiero zbiera szczękę z podłogi, gdy po raz pierwszy ma styczność z AF bezlustra. A później się już tylko rozleniwiamy, np. korzystając z dobrodziejstw wykrywania oka Pracując zamiennie na R7 i R62 nie widzę większej różnicy (z naciskiem na większej) między AF w tych puszkach. Bo jednak nie są one identyczne, ale obydwa bardzo skuteczne i pewne. Ja subiektywnie wolę AF z R7 - w trudnych warunkach, z bardzo dużą ilością przeszkadzajek rzadziej się gubi. Bo w łatwych warunkach obydwa są równie bezbłędne.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Dopiero zaczyna

Czy któryś z kolegów używał sigmę 150-600 z r6? Jak to szkło zachowuje sie w systemie rf?
    Ostatnio edytowane przez faraday ; 20-05-2025 o 14:23

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Którą Sigmę? Bo są dwa różne szkła o tym zakresie, mocno się od siebie różniące.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Ja używałem 2,5 roku wersję C z R6 - u mnie spoko, poza tym, że to jednak ciemne szkło, AF głośny i nie tak szybki i powtarzalny jak RF. Jego obudowa ma pewnie braki - osłona ma tendencję do spadania, pierścień do przekręcania stopki nie działa tak sprawnie jak w białych Lkach, stopka ma tylko jeden gwint na stopkę arca albo manfrotto. Ale jak najbardziej da się robić znakomite zdjęcia i mieć fun z użytkowania.

tu możesz podejrzeć co nieco
    https://www.flickr.com/photos/156454...7720323425348/
    https://www.flickr.com/photos/156454...7720323406610/
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna

150-600 contemporary mam to szkło od paru lat na starej lustrzance.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

z Rkami będzie lepiej pracować
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna

Dzięki za info

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez faraday Zobacz posta
    Czy któryś z kolegów używał sigmę 150-600 z r6? Jak to szkło zachowuje sie w systemie rf?
    Ja używałem i tak średnio to wspominam. Jak trafi to daje przyjemny obrazek. Największy problem to AF właśnie oraz samo działanie zooma. Obrót wymaga dość sporej siły i sam ruch, który należy wykonać aby przejść ze 150mm na 600mm jest dość długi.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów