Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [enkoder] - Wyścigi konne, pierwsze podejście, pierwsze próby

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Domyślnie Odp: [enkoder] - Wyścigi konne, pierwsze podejście, pierwsze próby

Cytat Zamieszczone przez enkoder Zobacz posta
    Nie focham się nie focham
    to nie do ciebie,
    ty tu wystepujesz jako dobry przyklad
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

1 i 2 fajne, na reszcie obróbka zbyt mocno odciąga moją uwagę od tematu zdjęcia.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Jak mówiłem, to moje pierwsze podejście, pierwsze próby...
    Jakieś wskazówki na przyszłość?
    Ogólna zasada jest taka, że jeśli chcesz pokazać ruch i dynamikę w kadrze, to należy
    zawczasu wycelować obiektyw w interesujący motyw i z do połowy wciśniętym spustem,aby uruchomić automatyki aparatu,
    czekać na moment, gdy uznasz że czas na wykonanie zdjęcia.
    Cały czas śledzimy cel w ruchu i w stosownym momencie, miękkim ruchem, bez szarpania , uruchamiamy migawkę.
    Zapewne dobrze jest mieć włączone serwo w aparacie, aby motyw był " w ostrości" ?
    Dobrze też jest mieć orientację w jakości i sile światła zawczasu.
    Ja takie fotki robiłem w czasach młodości, jeszcze na filmach celuloidowych, zatem na efekty musiałem czekać do nocnych sesji z powiększalnikiem.
    Błędów było sporo, ale fotek dobrych też.
    Teraz jest łatwiej.

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Wielkie dzięki. Pod koniec maja wybiorę się raz jeszcze i tym razem wezmę do siebie ww. uwagi.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mówisz o ostatnich dwóch zdjęciach? Nie kadrowałem i nie poziomowałem jeśli o to chodzi. Nie zwróciłem uwagi na to nawet.
    Na trzech ostatnich. Poziomowanie to takie trochę moje zboczenie wynikające z obróbki samolotów do galerii internetowej.

Ostatnie dwa są płaskie, za duża głębia ostrości, przysłona 3,2 to maksymalna jaką bym ustawił, a tu az 6,3. To też lepiej oddzieli tło.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Wielkie dzięki. Pod koniec maja wybiorę się raz jeszcze i tym razem wezmę do siebie ww. uwagi.
    Tak sobie patrzę, czytam i myślę.
    Za pomocą poziomego horyzontu, małej głębi ostrości i rozmazania nie uzyskasz (prawdopodobnie) satysfakcji. Spójrz na zdjęcia Dawida Gaszyńskiego. Tam wszystko jest ostre, ruch zamrożony, a mimo to czuć dynamikę wydarzenia sportowego. Myślę, że sedno jest w poznaniu specyfiki fotografowanej imprezy - w Twoim wypadku wyścigów, skoków czy ujeżdżania - fotografowanie właściwych momentów, w których widać ruch i wysiłek konia oraz jeźdźca lub koni i jeźdźców. Bohaterzy powinni być w jakimś kontekście pokazującym istotę takich zawodów.
    Zdjęcia, które pokazałeś - bez urazy - to dobre technicznie obrazki do katalogu imprezy.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

konie to jednak inny sport niż drużynowe/kontaktowe, tam dynamika i interakcje są nieodzowną jego częścią
    uważam, że lepsze rozmycie poprawi efekt, ale do koni w galopie aż prosi się o poćwiczenie slow-shutter ja na pewno próbowałbym to wykorzystać
    i myślę, że skoki przez przeszkody są bardziej widowiskowe (większa dynamika, skoki, rozbryzgany piach itp)

tak w ogóle, nie wiem ilu z was obserwowało sporty konne, jest to bardzo relaksujące pamiętam naście lat temu miałem projekt w biurowcu nad torem konnym Służewca, obserwowanie jak one sobie biegają mega uspokajało dymiący łeb
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 09-05-2025 o 09:05
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów