Ejże..., ale to na skraju![]()
Ejże..., ale to na skraju![]()
takie aberacje to się usuwa jednym kliknięciema mydło co to zostanie po takim usunięciu usunie korekta cyfrowa
na pewno nigdzie nie jest napisane że ten obiektyw jest dobry na 300mm zawsze piszą że ma 300mm co pozwala robić ... (i tu wymieniają zastosowania
), influencero-naganiacze powiedzą że jest używalny na 300mm co oznacza tylko że ten pierścien przekręci się na pozycję 300
a na koniec dodam moje ulubione - każdym sprzętem można zrobić dobre zdjęcie
to tak z grubej rury, ale jak nie chcemy z grubej rury to można powiedzieć że jest doskonały dla początkującego fotografa - cały czas się zastanawiam czym ci początkujący zawinili naganiaczom - początkujacy kupuje, a potem się przez kilka lat zastanawia co robi źle - zamiast robić zdjęcia myśląc o kompozycji zastanawia się czemu jest fioletowe i nieostre - w końcu kupuje eLkę i okazuje się że wszystko robił dobrze - no po prostu nauczył się robić zdjęcia używając takiego obiektywu
czyli wszystko jest tak jak mówili - dobry dla początkujacych
- zawsze uważałem że początkujący powinien mieć dobre szkła takie wynalazki są dla mistrzów
tak mi się jeszcze skojarzyło ze słusznie minioną epoką lustrzanek - dobra rada dla początkującego skontroluj brzegi kadru - jakie ....a brzegi kiedy wizjer pokazując 90% lub jeszcze mniej kadru nie pokazuje brzegów
jesteś zdziwiony - ja nie - bo ja już miałem ten obiektyw ale miliony młodszych entuzjastów jeszcze go nie miało więc będą mieli okazję wydać kasę
Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-05-2025 o 23:07
EOS 3, 5D, R5
jestem zaskoczony, bo myślałem, że dziś poniżej RF 50 stm już nie da się zejść, kiedy nawet podstawowym szkłom nie wypada być nieostrym, a tu proszę, efekt prosto z taśmy VHS 80sa ten obrotowy tubus.. myślałem, że to przeszło do annałów historii z końcem dekady 2000s, a tymczasem Canon wskrzesza trupa niczym Jezus Łazarza
teraz jest moda na vintage - influencerzy kupują analogowe aparaty a nie wiedzą że film należy wywołać, wyciągają go z aparatu i skanują i są zdziwieni że nic nie wyszło - ten obiektyw trafi w punkt, aberacje i nieostrości są modne - za słabo wycenili ten obiektyw ludzie by dali więcej
EOS 3, 5D, R5
Odpowiedź Canona na Łomografię.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
To jest obiektyw 75 mm z gratisem, więc o co Wam chodzi?!![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.