Pokaż wyniki od 1 do 10 z 123

Wątek: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Amerykanie będą przyjeżdżali do nas na zakupy.
    Z tą Szwajcarią to mam nadzieję żart, Szwajcaria była tania kiedy frank kosztował trochę ponad dwa złote...
    no nie wiem chyba wszędzie jest taniej niż u nas - szwajcaria rodzi pewne "problemy logistyczne" ale nic bardzo dramatycznego - pytanie pomocnicze jaka jest stawka VAT w szwajcarii (dla ułatwienia dodam jak kupujesz stojąc w sklepie)?
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 07-05-2025 o 09:07
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Odp: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    no nie wiem chyba wszędzie jest taniej niż u nas - szwajcaria rodzi pewne "problemy logistyczne" ale nic bardzo dramatycznego - pytanie pomocnicze jaka jest stawka VAT w szwajcarii (dla ułatwienia dodam jak kupujesz stojąc w sklepie)?
    Khem, VAT to nie wszystko, kurs franka zabija opłacalność cen szwajcarskich.
    Btw, mieszkałem w CH wiele lat, przywiozłem sporo sprzętu, jedyne co się teraz opłaca to specjalne promocje na daydeal.ch (dni fotografii itp)
    A co do kupowania w sklepie, to musisz mieć gotówkę albo robić przelew z konta, za płatność kartą płacisz dodatkową prowizję
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie

Btw, mieszkałem w CH wiele lat, przywiozłem sporo sprzętu, jedyne co się teraz opłaca to specjalne promocje na daydeal.ch (dni fotografii itp)
    A co do kupowania w sklepie, to musisz mieć gotówkę albo robić przelew z konta, za płatność kartą płacisz dodatkową prowizję
    w sumie (jak to było ostatnio widać na przykładzie R5) to najbardziej opłaca się kupować na promocjach tuż przed wejściem lub tuż po wejściu nowego modelu - jak będę na kupnie R5II (ale nie przewiduję że będę) to pomyślę.
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    w sumie (jak to było ostatnio widać na przykładzie R5) to najbardziej opłaca się kupować na promocjach tuż przed wejściem lub tuż po wejściu nowego modelu - jak będę na kupnie R5II (ale nie przewiduję że będę) to pomyślę.
    Ja swoje eRki i R6 kupowałem jeszcze w inny sposób. Takie "szeptane" promki typu 4koła taniej. Ale tak oficjalnie to chyba najbardziej BF i festiwal fotoformy obniża ceny.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Na przykład dzisiaj na daydeal.ch było body R3 przecenione z 4k na 3k franków (w przeliczeniu - 13.5k PLN)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uprawnienia umieszczania postów