Pokaż wyniki od 1 do 10 z 123

Wątek: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Chyba mniej o Północną Drogę, a bardziej o podział Arktyki. Ogólnie jest walka o Arktykę między państwami, które mają do niej dostęp: USA, Rosja, Norwegia, Kanada, Dania (czy ktoś jeszcze?). I zagrywka z Grenlandią może być tego elementem.
    Czytałem kiedyś, że nawet geografowie z zainteresowanych krajów kłócą się o granice kontynentów pod Oceanem Arktycznym.

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Nie wiem czy nie ma planu, widzę po prostu sprzeczne sygnały.
    Jeden dziad na wschodzie chciał podbić Kijów w 3 dni, a drugi na zachodzie chciał skończyć wojnę w 1 dzień. Mijają już miesiące, nie ma nawet rozejmu, i wygląda na to, że ta wojna w tym roku wcale się nie skończy. Trump chce ustabilizować sytuację ekono a idzie na wojnę handlową z całym światem, w tym ze swoimi sojusznikami. Sugeruje że USA wyjdzie z NATO, po czym jego ekipa mówi, że nie wyjdzie. Itd itd...

Jeśli jest tu jakiś plan to chętnie posłucham, bo sam chciałbym wiedzieć na czym stoję mi to przypomina identyczną sytuację w Rosji, gdzie też wszyscy myśleli że Putin to taaaki wielki strateg, że ma plany na 10 ruchów wprzód, a prędko okazało się, że żyje w swojej bańce a real go przerósł. I obawiam się, że to samo będzie w USA. Porobią co im się wydaje, a real odbije się im czkawką.
    Bo wierzysz, że chodzi o interes i plan dla USA jako kraju. Załóż - teoretycznie oczywiście - że jest "wtajemniczony i zaufany krąg ludzi", którzy chcą coś ugrać dla siebie, przy okazji kłamiąc o dobru państwa, "bo politycy to kłamcy".
    Skojarz takie tagi: Bush ojciec, Bush syn, broń masowego rażenia w Iraku, ropa.
    Czasami łatwiej wtedy coś zrozumieć.

Cyniczne, nie?
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 03-04-2025 o 19:17
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Domyślnie Odp: Cła na sprzęt fotograficznyi 46% - tanio to już było i nie będzie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Chyba mniej o Północną Drogę, a bardziej o podział Arktyki.
    Otwierająca się Północna Droga Morska to niesamowite oszczędności w transporcie.
    Gdzieś było zestawienie kilometrów trasy z Jokohamy do Hamburga:
    Przez Przylądek Dobrej Nadziei - 29400km
    Przez Kanał Sueski - 23200km
    Przez Północną Drogę Morską - 14280km

Rosja rości sobie prawo do Północnej Drogi Morskiej, bo leży w jej strefie ekonomicznej i podlega jej jurysdykcji. Stad błędne wydaje mi się założenie, że Rosja Stanom do niczego nie jest potrzebna. Nie twierdzę również, że to jedyny powód chęci resetu w stosunkach i podziału Arktyki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Otwierająca się Północna Droga Morska to niesamowite oszczędności w transporcie.
    Gdzieś było zestawienie kilometrów trasy z Jokohamy do Hamburga:
    a czy z perspektywy USA wieksze znaczenie nie bedzie mialo polaczenie Jokohama - Seattle? to jest polowa odleglosci do Hamburga po wodach niezaleznych od Wlodimira Putaina
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów