Leon pisałem już parę razy, że to tapatalkowe śmiecidotyczy używania cyfr, czasem załapuje, a czasem przerabia je na takie krzaki, to się dzieję od zeszłego lata czy jesieni
Leon pisałem już parę razy, że to tapatalkowe śmiecidotyczy używania cyfr, czasem załapuje, a czasem przerabia je na takie krzaki, to się dzieję od zeszłego lata czy jesieni
No nie wiem czy to tylko rózowa łopatka....kiedy świat rozlicza się w dolarze ,a ktoś to chce zmieniać,bo jest już na tyle silny,że o tym mysli... USA swoja krótkowzroczna polityką, motywowaną chyba głownie chęcią duzych zysków,wywindowały Chiny do roli fabryki świata i najwiekszego producenta. Dla przykładu zdolności chinskie do budowy statków są już ponad 200 razy wieksze niz USA... więc w razie "W" USA są coraz mniej samowystarczalne i to moim zdaniem Trump próbuje odkręcać,ściagac fabryki z powrotem do USA a Chinom,które żyja z eksportu na maxa utrudnic życie.
--- Kolejny post ---
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-04-2025 o 14:23 Powód: wycięta polityka
już widzę jak pierwsza gospodarka świata w dobie zarabiania na krypto, YT, OF, AI, IT i innych skrótach tłumnie leci pracować w fabrykach i magazynach w takich warunkach jak pracują skośnoocy
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Tramp zawiesił właśnie cała na okres 90 dni więc daje nam czas na foto zakupy![]()
Rozgrywa świat pięknie. Mnie jedynie pobudził do zaopatrzenia się w większą ilość filmów Kodak Tri-X
![]()
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
mi to od razu zapachniało biznesem: bum cła 100% - giełda pikuje (kupujemy), no dobra dam wam 90dni - giełda w górę (sprzedajemy). W kilkadzisiąt godzin zysk kilkanaście %, a w horyzoncie dni nawet kilkadziesiąt.
nie ma tu dla mnie innego wyjaśnienia
teraz przez te 90dni będą negocjacje, dywagacje, UE damy zero w zamian za większe zakupy, z Chinolami się dogadamy żeby Musk nie musiał likwidować fabryki Tesli, itd, itd..![]()
Przecież są pewne rzeczy oczywiste, pisałem o tym że jest to swego rodzaju wstęp do negocjacji oraz gra pod pewne cele.
Druga sprawa jest to też presja na FED w celu obniżenia stóp procentowych bo może być np recesja. Może ale nie musi. Nie dość że mają duży deficyt i muszą go też w tym roku w dużej częsci refinansować. Wywołanie niepewności też ma cel - rynki kapitałowe dostają dużej zmienności wiec duża część kapitału przerzuci się na jakiś czas z np akcji na obligacje ... amerykańskie. A więc rynek sam z siebie obniży ich oprocentowanie co da miejsce do niższego oprocentowania przy refinansowaniu.
Kolejna sprawa - ryzyko recesji powoduje spadek cen ropy, bo rynek przewiduje mniejsze na nią zapotrzebowanie. Jaki cel tego ? Ano między innymi taki aby Rosja była ze sprzedażą swojej ropy pod wodą. Czy tu trzeba dalej wyjaśniać jaki jest cel tej operacji ?
A Wy tu piszecie jakieś bzdurki![]()
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 10-04-2025 o 07:03
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
@cybulski to wszystko racja co piszesz, niemal od początku tak to widziałem ale temat dotyczy bardziej sprzętu foto niż całej tej geopolitykichociaż wiadomo, że jedno z drugim mocno powiązane. Tym bardziej, że Kodak ma swoją produkcję w USA. Pomijając ceny bardziej się trwożę o dostępność filmów
Ogólnie biznes się kręci jak im Tramp zagra. Strateg dobry
![]()
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9