Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Realme Ultra - telefon z możliwością podpięcia obiektywy (koncept)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Realme Ultra - telefon z możliwością podpięcia obiektywy (koncept)

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Czy to oznacza, że teraz dziewczyna zamiast mówić "zrób mi zdjęcie" będzie mówić "komputuj mnie"?
    To zależy czym "robisz" to "zdjęcie"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Realme Ultra - telefon z możliwością podpięcia obiektywy (koncept)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest jakaś dziwna sprawa.

W optyce obliczeniowej [...]
    Co to jest "optyka obliczeniowa"?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ok, całościowo, lepiej ma być : fotografia obliczeniowa

jp

PS
    Optyka obliczeniowa to część fotografii obliczeniowej, to "wyliczanie" podczas ekspozycji z równoczesnego przebiegu promieni z kilku obiektywów o różnych ogniskowych w smartfonie by uzyskać informacje o przebiegu z odpowiedniego klasycznego obiektywu i tak (z tego "wyliczenia") stworzyć plik wynikowy/zdjęcie.
    Informacje z przebiegu jest zbierana z matryc a plik wynikowy tworzony jest w pamieci i stąd zapisywany "na karcie"
    Małe "plastikowe" obiektywy a zdjęcie jak z klasycznego obiektywu

Matryce pełnią inną rolę niż w klasycznym aparacie.
    Przykładem jest np. matryca 10 Mpix ale zdjęcie "z niej" to 12 Mpix
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-03-2025 o 22:33
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest jakaś dziwna sprawa.

W optyce obliczeniowej do wykonanie jednego zdjęcia wykorzystuje się jednoczesne informacje z 2 lub więcej różnych zestawów obiektyw/matryca (różne ogniskowe, różne powierzchnie matryc)

Dodanie obiektywu do jednego lub więcej aparatów spowoduje znaczne zmianę wyników działania algorymów optyki obliczeniowej, wydaje się że obniżenie mozliwości, które tylko częściowo mogą być skorygowane przez głęboka zmianę oprogramowania.

1. ogniskowa
    Dołożenie do obiektywu drugiego obiektywu zmienia ogniskową sumaryczną, na ogół wydłuża
    Algorytm musi "być poinformowany" o tej zmianie, bez tego to katastrofa.

2. matryca
    Zmiana ogniskowej zmienia obszar aktywnego obrazu na matrycy, albo zmniejsza (a więc mniejsza rozdzialczość obrazu) albo obraz wychodzi poza obszar matrycy, gubimy.obraz
    Algorytm musi "być poinformowany" o tej zmianie, bez tego to katastrofa.

3. jakość
    Jakośc zestawu dwu obiektywu jest zdeterminoawa jakości obiektywu "gorszego"
    Dołożenie do "gorszego" obiektywu lepszego nie spowoduje że zestaw obiektywu będzie miał lepszą jakość niż obiektyw "gorszy"

jp
    Czytałem to już gdzieś. Janopedia. Tom XLVI. Strona 59944.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Optyka obliczeniowa to interdyscyplinarna dziedzina nauki, która łączy tradycyjną optykę z metodami obliczeniowymi. Jej głównym celem jest modelowanie, symulacja i analiza zjawisk optycznych za pomocą komputerów.
    Oto kilka kluczowych aspektów optyki obliczeniowej:
    * Modelowanie zjawisk optycznych:
    * Optyka obliczeniowa wykorzystuje modele matematyczne do opisywania zachowania światła w różnych sytuacjach, takich jak propagacja, odbicie, załamanie, dyfrakcja i interferencja.
    * Modele te mogą być oparte na równaniach Maxwella, optyce geometrycznej lub innych teoriach optycznych.
    * Symulacje komputerowe:
    * Dzięki wykorzystaniu komputerów możliwe jest przeprowadzenie symulacji, które pozwalają na przewidywanie i analizowanie zachowania światła w złożonych systemach optycznych.
    * Symulacje te mogą obejmować zarówno projektowanie elementów optycznych, jak i analizę danych eksperymentalnych.
    * Zastosowania:
    * Optyka obliczeniowa znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, takich jak:
    * Projektowanie soczewek i układów optycznych
    * Mikroskopia i obrazowanie medyczne
    * Telekomunikacja optyczna
    * Fotografia i grafika komputerowa
    * Badania naukowe, w tym fizyka i astronomia.
    * Metody obliczeniowe:
    * W optyce obliczeniowej stosuje się różnorodne metody obliczeniowe, w tym:
    * Metody numeryczne, takie jak metoda elementów skończonych (MES) i metoda różnic skończonych (MDS)
    * Metody statystyczne, takie jak metoda Monte Carlo
    * Algorytmy optymalizacji
    Podsumowując, optyka obliczeniowa jest potężnym narzędziem, które umożliwia badanie i projektowanie zaawansowanych systemów optycznych, wykorzystując moc obliczeniową komputerów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A bez metafor ... jakieś linki?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Panie Kochany! Jakie linki? To jest tak zaawansowana technologia, że nawet fotowoltaikę w zimowy pochmurny dzień wyprzedza. Ci od linków nie zdążyli na ten pociąg i zostali na peronie. Tu wiary trzeba, takiej niezłomnej. Bo inaczej to karawana szczeka, a psy idą dalej. Czy jakoś tak.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na marginesie napiszę, że AI od Google jak i od Microsoft podobne definicje wypluwa Stamtąd wziąłem pojęcie "komputacyjna fotografia"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Na marginesie napiszę, że AI od Google jak i od Microsoft podobne definicje wypluwa Stamtąd wziąłem pojęcie "komputacyjna fotografia"
    Nigdy nie neguj AI! Tylko ona wyjaśni wszystko:

Wyrażenie „komputować dziewczynę” jest niejednoznaczne i może mieć różne znaczenia w zależności od kontekstu. Oto kilka możliwych interpretacji:
    * W sensie dosłownym (przestarzałym):
    * Słowo „komputować” historycznie oznaczało „obliczać” lub „rachować”. W tym kontekście, „komputować dziewczynę” mogłoby odnosić się do próby analizowania lub oceniania jej cech, zachowań lub wartości w sposób systematyczny, niemal matematyczny. Jest to jednak archaiczne i rzadko używane znaczenie.
    * W sensie potocznym (negatywnym):
    * W dzisiejszym języku potocznym, szczególnie w slangu internetowym, wyrażenie to może być używane w negatywnym kontekście. Może sugerować:
    * Traktowanie dziewczyny jako obiektu, a nie podmiotu.
    * Próbę manipulowania dziewczyną lub kontrolowania jej.
    * Ocenianie dziewczyny w sposób uprzedmiotowiony, np. na podstawie jej wyglądu.
    * W kontekście technologicznym (rzadko):
    * W bardzo rzadkich przypadkach, w kontekście technologicznym, mogłoby to oznaczać analizowanie danych dotyczących dziewczyny, np. w mediach społecznościowych, w celu wyciągnięcia wniosków na temat jej preferencji lub zachowań.
    Ważne jest, aby zwrócić uwagę na kontekst, w którym to wyrażenie jest używane, aby zrozumieć jego dokładne znaczenie.

Pełne uzależnienie

Byłbym ostrożny jeśli chodzi o używanie zwrotu "analizowanie dziewczyny".

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów