Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Czy tak łatwo uszkodzić matrycę w bezlustrach? (laser z Volvo)

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Czy tak łatwo uszkodzić matrycę w bezlustrach? (laser z Volvo)

Pytanie trochę z innej beczki. Wiem że to nie do końca miejsce na to ale nie chce zakładać nowego wątku. Szukając właśnie R6 i R na popularnych aukcjach natknąłem się na Rke w cenie 1200 PLN. Wiadomo od razu że coś jest na rzeczy skoro taka cena. Uszkodzona matryca. Sprzedający podaje że powodem tego jest laser w samochodzie Volvo. I tu moje pytanie : czy naprawdę tak łatwo jest uszkodzić dzisiaj matrycę a bezlustrach ? Słyszałem o koncertach, teraz to podczas sesji samochodowej. Strach spust migawki naciskać

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: problem z 6d i sigmą 35 1.4

Bierz ode mnie R za 3,5K z przebiegiem około 10,5k. Nie sfilmowała i nie sfotografowała ani jednej sceny z Gwiezdnych Wojen

Tylko szybko, bo we wtorek w przyszłym tyg idzie nieodwaracalnie pod młotek.

https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-c...lx_pro_listing
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 22-02-2025 o 00:23
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Ale agresywny marketing
    Dzięki nie skorzystam - za daleko

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    Ale agresywny marketing
    Dzięki nie skorzystam - za daleko
    Czasami człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, że minęła go okazja życia...
    Nic agresywnego. Foć tym co masz. Udanych kadrów.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Bierz ode mnie R za 3,5K z przebiegiem około 10,5k. Nie sfilmowała i nie sfotografowała ani jednej sceny z Gwiezdnych Wojen

Tylko szybko, bo we wtorek w przyszłym tyg idzie nieodwaracalnie pod młotek.

https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-c...lx_pro_listing
    Bardzo dobra oferta. Brałbym od sprawdzonego usera

--- Kolejny post ---

Z drugiej strony jak zobaczyłem jakiś czas temu ceny używanych R to stwierdziłem że swoją musiałbym puścić po jakiś śmiesznych pieniądzach więc ją sobie zostawiam. Bo U mnie przebieg większy o 120tys klatek i bardzo mi pasuje do kompletu z R5, na manuale na przykład. Za dobre to body żeby aż po tyle oddawać. Juz prędzej bym sprzedał chyba a7iii niż Canona R ale to tylko moja opinia.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 22-02-2025 o 10:26
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    Pytanie trochę z innej beczki. Wiem że to nie do końca miejsce na to ale nie chce zakładać nowego wątku. Szukając właśnie R6 i R na popularnych aukcjach natknąłem się na Rke w cenie 1200 PLN. Wiadomo od razu że coś jest na rzeczy skoro taka cena. Uszkodzona matryca. Sprzedający podaje że powodem tego jest laser w samochodzie Volvo. I tu moje pytanie : czy naprawdę tak łatwo jest uszkodzić dzisiaj matrycę a bezlustrach ? Słyszałem o koncertach, teraz to podczas sesji samochodowej. Strach spust migawki naciskać
    O laserze z samochodu jeszcze nie słyszałem... chodzi o światła laserowe czy coś innego?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Czy tak łatwo uszkodzić matrycę w bezlustrach? (laser z Volvo)

Zgaduję, że o to może chodzić:
    https://www.volvocars.com/pl/support...801e800997717/
    "czujnik laserowy zalicza się do klasy 3B według normy IEC 60825-1. Laser klasy 3B nie jest bezpieczny dla oczu i może spowodować uszkodzenie wzroku."
    Czyli możliwe jest uszkodzenie też matrycy, jak na koncertach z laserami niewiadomego pochodzenia.
    R3 + RF85LDS

Uprawnienia umieszczania postów