Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Lampa błyskowa do Canon RP

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa do Canon RP

Cześć,
    dziękuję za odpowiedzi.
    Porządkując wiedzę. Sytuacja jest taka:
    Mam stare body EOS 500D i Metza - tutaj wszystko pod Ettl działa sprawnie. Lampa wysyła czerwoną wiązke/kratkę światła i prawidłowo wyzwala błysk, zdjęcie jest OK.
    Mam też nowe body RP i po podłączeniu Metza w Ettl lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki światła na obiekt. I się nie wyzwala.

Kupiłem teraz nową lampę YONGNUO YN685 II. I tutaj też mam zonka. Co prawda aparat i lampa jakoś współpracują, wyzwala się błysk w ETTL, ale mam wrażenie, że błysk jest zawsze taki sam, o tej samej mocy. Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie. Po podłączeniu do starego body 500D lampa pracuje tak, jak trzeba, czyli jak stary Metz: jest czerwona kratka i prawidłowe naświetlenie.

No i teraz się zastanawiam, czy ja w tym RP albo lampie coś źle ustawiam? Może jest jakiś myk? Jak nie rozkminię temat do poniedziałku, to lampę YN685 odeślę.

Czy mój Metz na stopce Canona (https://www.ceneo.pl/13347889?fto=41...hoCcd8QAvD_BwE)
    będzie działać? Ktoś może to sprawdzał?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa do Canon RP

Cytat Zamieszczone przez kanionek Zobacz posta
    .....Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie....
    Czerwona kratka pomiarowa nie służy (bezpośrednio) do pobierania informacji o mocy błysku.
    Ona się uruchamia w lustrzankach wtedy, kiedy jest zbyt ciemno dla prawidłowego działania systemu autofokus.
    Dzięki niej można ustawić ostrość nawet w zupełnej ciemności i pośrednio podać informację przez aparat do lampy o odległości od obiektu.
    Wysyłanie czerwonej siatki z lampy w przypadku bezluster mija się z celam,
    ponieważ za ustawienie ostrości odpowiadają zielone piksele, które czerwonego nie widzą.

Sprawdź czy masz migawkę ustawioną na mechaniczną. Na elektronicznej w większości aparatów lampa się nie wyzwoli.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 28-02-2025 o 15:14

Uprawnienia umieszczania postów