Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Lampa błyskowa do Canon RP

Domyślnie Lampa błyskowa do Canon RP

Cześć,
    mierzę się z tematem zakupu lampy do Canona RP.
    Mam starego Metza 58 AF-2 i z info od kolegów z FB wynika, że nie będzie pracował z RP. Więc muszę kupić nową lampę.
    Co proponujecie kupić, aby działało i było kompatybilne z RP? Myślę o zakupie maks do 1000pln.
    pzdr.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa do Canon RP

Ten Metz ma tryb A, jak Automatyka własna?
    Z przodu widać jakby okienko sensora. Jeśli tak, to powinien działać, choć niekoniecznie w trybie TTL.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez kanionek Zobacz posta
    Cześć,
    mierzę się z tematem zakupu lampy do Canona RP.
    Mam starego Metza 58 AF-2 i z info od kolegów z FB wynika, że nie będzie pracował z RP. Więc muszę kupić nową lampę.
    Co proponujecie kupić, aby działało i było kompatybilne z RP? Myślę o zakupie maks do 1000pln.
    pzdr.
    Masz lampę i aparat? Nie próbowałeś tak po prostu?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Sprawdziłem. Ta lampa posiada własną automatykę tyrystorową. Tak więc masz porządną lampę, jakich już dzisiaj nie robią i szanuj ją.:-)
    Ona będzie działać z dowolnym aparatem, jeśli tylko będzie przenosił sygnał błysku na centralny styk stopki. Czyli prawie z każdym. Tyrystory Metza dozują światło równie precyzyjnie, jak lampy Nikona.
    Przy pracy w trybie A trzeba wstępnie ustawić ISO i przysłonę, na której chcesz pracować, ale to chyba nie jest jakaś wielka niewygoda?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nie będzie działać w trybie TTL? Mam wersję pierwszą tej lampy i działa/działała z każdym aparatem jaki miałem: 40D,7D,5D,5Ds. Jedynie z 5D ma jakieś drobne problemy przy ustawianiu parametrów z menu aparatu, ale w TTLa umie. Wprawdzie to nie bezlustra, ale stopka RP wygląda standardowo.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Strobos 60 lub lepiej Strobos V1, wersje pod Canona.
    Polecam V1, mi się sprawdza.warto też dokupić dodatkowy aku. Obie mają tez HSS.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 25-02-2025 o 06:21
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony

Stopka Canona+TTL+HSS i każda lampa będzie działać, a z nową R5II niezależnie od marki każda działa świetnie za sprawą "piorytetu oświetlenia twarzy" i powiązaniu pomiaru światła z punktem AFa. Że o synchronizacji z el.migawką czy z brekingiem nie wspomnę.

Cześć,
    dziękuję za odpowiedzi.
    Porządkując wiedzę. Sytuacja jest taka:
    Mam stare body EOS 500D i Metza - tutaj wszystko pod Ettl działa sprawnie. Lampa wysyła czerwoną wiązke/kratkę światła i prawidłowo wyzwala błysk, zdjęcie jest OK.
    Mam też nowe body RP i po podłączeniu Metza w Ettl lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki światła na obiekt. I się nie wyzwala.

Kupiłem teraz nową lampę YONGNUO YN685 II. I tutaj też mam zonka. Co prawda aparat i lampa jakoś współpracują, wyzwala się błysk w ETTL, ale mam wrażenie, że błysk jest zawsze taki sam, o tej samej mocy. Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie. Po podłączeniu do starego body 500D lampa pracuje tak, jak trzeba, czyli jak stary Metz: jest czerwona kratka i prawidłowe naświetlenie.

No i teraz się zastanawiam, czy ja w tym RP albo lampie coś źle ustawiam? Może jest jakiś myk? Jak nie rozkminię temat do poniedziałku, to lampę YN685 odeślę.

Czy mój Metz na stopce Canona (https://www.ceneo.pl/13347889?fto=41...hoCcd8QAvD_BwE)
    będzie działać? Ktoś może to sprawdzał?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Z bezlustrami "R" wszystkie lampy, nawet oryginały Canona, już nie wyświetlają "kratki" wspomagającej AF. Niektóre nowe lampy chyba doświetlają specjalnymi LED-ami podczas AF, ale nie jestem pewien.
    Sama praca TTL też jakoś inaczej działa, ale działa.
    R3 + RF85LDS

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kanionek Zobacz posta
    .....Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie....
    Czerwona kratka pomiarowa nie służy (bezpośrednio) do pobierania informacji o mocy błysku.
    Ona się uruchamia w lustrzankach wtedy, kiedy jest zbyt ciemno dla prawidłowego działania systemu autofokus.
    Dzięki niej można ustawić ostrość nawet w zupełnej ciemności i pośrednio podać informację przez aparat do lampy o odległości od obiektu.
    Wysyłanie czerwonej siatki z lampy w przypadku bezluster mija się z celam,
    ponieważ za ustawienie ostrości odpowiadają zielone piksele, które czerwonego nie widzą.

Sprawdź czy masz migawkę ustawioną na mechaniczną. Na elektronicznej w większości aparatów lampa się nie wyzwoli.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 28-02-2025 o 15:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów