Cześć,
dziękuję za odpowiedzi.
Porządkując wiedzę. Sytuacja jest taka:
Mam stare body EOS 500D i Metza - tutaj wszystko pod Ettl działa sprawnie. Lampa wysyła czerwoną wiązke/kratkę światła i prawidłowo wyzwala błysk, zdjęcie jest OK.
Mam też nowe body RP i po podłączeniu Metza w Ettl lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki światła na obiekt. I się nie wyzwala.

Kupiłem teraz nową lampę YONGNUO YN685 II. I tutaj też mam zonka. Co prawda aparat i lampa jakoś współpracują, wyzwala się błysk w ETTL, ale mam wrażenie, że błysk jest zawsze taki sam, o tej samej mocy. Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie. Po podłączeniu do starego body 500D lampa pracuje tak, jak trzeba, czyli jak stary Metz: jest czerwona kratka i prawidłowe naświetlenie.

No i teraz się zastanawiam, czy ja w tym RP albo lampie coś źle ustawiam? Może jest jakiś myk? Jak nie rozkminię temat do poniedziałku, to lampę YN685 odeślę.

Czy mój Metz na stopce Canona (https://www.ceneo.pl/13347889?fto=41...hoCcd8QAvD_BwE)
będzie działać? Ktoś może to sprawdzał?