Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Nowości ThinkTank - Torby na kołkach Airport i plecaki Darklight

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Nowości ThinkTank - Torby na kołkach Airport i plecaki Darklight

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Beznadziejne są te wystające kółka i to nie piszę tylko w kontekście tych konkretnych walizek, ale ogólnie.
    Takie cztery kółka są pomocne tylko jak się stoi w kolejce np. do check in. Tyle że wtedy nie ma nic do roboty a człowiek się nie ma gdzie spieszyć. Za to gdy się ma do pokonania dużą odległość i to szybko to te małe kółeczka to koszmar. Zwiększają gabaryt i są narażone na urwanie. Na niewielkiej pochyłości taka torba sama jedzie. Nie ma to żadnej zalety. Nigdy nie kupię torby z wystającymi 4 kółkami.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Z tymi kółkami dokładnie jak piszesz, dlatego ja mam tanie torby kabinowe RGL 1003 - dzięki temu że ma 2 kółka schowane jest dłuższa bagażowo i statyw do niej pakuję. Pod fotel plecak na aparat K&F KF13.044 - ciut wyższy ale spakowany na tyle ma luz że jakby co wsunę w tester. Wygląda na mały i nigdy nikt nie sprawdzał.
    czy czepiał się ktoś kiedyś do statywu w kabinowym bagażu? jaki jest ten statyw? jak duży? ma jakieś kolce? czy coś co by go klasyfikowało jako niebezpieczne narzędzie? jakie są wymiary tego RGL 1003? czy nogi długości ok 48cm by tam weszły (głowicę moge odkręcić, a nawet ostatecznie wrzucić do torby foto)? dużo pytań bo zawsze statyw nadawałem do luku i zawsze się zastanawiałem czy go jeszcze zobaczę i czy będzie w całości
    EOS 3, 5D, R5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Klasyczny duży statyw zawsze wrzucałem do bagażu do luku, a takich małych piździków nigdy się nikt nie czepiał w kabinowym.

Pełne uzależnienie

Klasyczny duży statyw zawsze wrzucałem do bagażu do luku, a takich małych piździków nigdy się nikt nie czepiał w kabinowym.
    te nogi to zaryzykowałbym że to normalny statyw - na pewno nie jest duży bo nie da się go na wysokość 190cm rozłożyć ale 180cm to już jest w jego zasięgu
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    czy czepiał się ktoś kiedyś do statywu w kabinowym bagażu? jaki jest ten statyw? jak duży? ma jakieś kolce? czy coś co by go klasyfikowało jako niebezpieczne narzędzie? jakie są wymiary tego RGL 1003? czy nogi długości ok 48cm by tam weszły (głowicę moge odkręcić, a nawet ostatecznie wrzucić do torby foto)? dużo pytań bo zawsze statyw nadawałem do luku i zawsze się zastanawiałem czy go jeszcze zobaczę i czy będzie w całości
    Nigdy 6 lotów - na podróże lotnicze to mój najmniejszy statyw Fotopro X-Aircross 1C
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...98415780193055
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...57387254295929

RGL 50x40x20 - 37litrów. Sprawdzę i napiszę czy włożysz 48cm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Z tym statywem u Ciebie to jest git bo nieduży i nie ma ostrych nóżek - u mnie są takie ostre zakończania nóżek, więc nie ryzykuje brania na kontrolę i do kabiny.

Ostatnio miałem też taką sytuację, że na kontroli bezpieczeństwa przyglądali się bliżej mojej latarce, mam takiego niedużego Sofirn-a. Jak zapytałem o powód tak dogłębnej analizy tej latarki to się dowiedziałem, że są podobne latarki z wbudowanym paralizatorem i mieli niedawno taki przypadek, że ktoś chciał wnieść do samolotu

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Nigdy 6 lotów - na podróże lotnicze to mój najmniejszy statyw Fotopro X-Aircross 1C
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...98415780193055
    https://www.facebook.com/photo/?fbid...57387254295929

RGL 50x40x20 - 37litrów. Sprawdzę i napiszę czy włożysz 48cm.
    Z tym statywem u Ciebie to jest git bo nieduży i nie ma ostrych nóżek - u mnie są takie ostre zakończania nóżek, więc nie ryzykuje brania na kontrolę i do kabiny.

Ostatnio miałem też taką sytuację, że na kontroli bezpieczeństwa przyglądali się bliżej mojej latarce, mam takiego niedużego Sofirn-a. Jak zapytałem o powód tak dogłębnej analizy tej latarki to się dowiedziałem, że są podobne latarki z wbudowanym paralizatorem i mieli niedawno taki przypadek, że ktoś chciał wnieść do samolotu

kiedyś woziłem velbona sherpe pro (taki lekki karbon) zawsze w luku ale tamte nogi miały ponad 50cm i miały wysuwane kolce i trzy sekcje i były niestety trochę długie po złożeniu ale w luku dzielnie latały

teraz mam coś takiego
    https://www.fotopolis.pl/testy/akces...wu-dla-kazdego
    tylko z zakrętkami i kupą dodatkowego osprzętu (głowica poziomująca, jeszcze większa kulka 55), jeszcze nigdy nie użyłem kolumny do niego - leżakuje w torbie, zastanawiam się czy z głowicą 40 (tą na zdjęciu mogę odkręcić i wrzucić osobno do torby) mam szansę go przewieść w kabinie.

a sam statyw polecam (bardzo przyzwoicie zrobione i stabilne urządzenie o udźwigu nominalnym 15kg bazujące na myśli technicznej RRSa) może kiedyś recenzję z długookresowego używania napiszę
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 21-02-2025 o 11:30
    EOS 3, 5D, R5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jeśli chodzi o kwestie związane z bezpieczeństwem, to jak Cię przepuszczą na kontroli bezpieczeństwa to jest połowa sukcesu - wg mnie jak nie ma ostrych nóżek to powinni Cię przepuścić.
    Inna sprawa czy jak wrzucisz do - zakładam - kolejnej torby, to czy Ci już przy GATE nie uznają tego za kolejną sztukę bagażu. IMHO taki statyw to przy GATE można z tyły za pasek (pod bluzę, czy kurtkę) włożyć i tak wejść do samolotu, a potem wrzucić na dnie schowka lub pod przedni fotel Czasami trzeba kombinować
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 21-02-2025 o 12:22

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Następny statyw w rozmiarze to mam Manfrotto Befree GT Carbon - i on też wchodzi do torby, ale ten mniejszy mi wystarcza do małych szkieł i jest lżejszy wagowo do bagażu 10kg.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Większość ostrych nóżek jest wykręcanych. U mnie wręcz jest to osobny gadżet. Spróbuj wykręcić.
    Statywy kupuję wyłącznie pod kątem zmieszczenia w bagażu podręcznym - kryterium długości + wykręcane nóżki. Aktualnie jest to Benro Tortoise 24C - 46 cm długości bez głowicy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów