Wczoraj napisał do mnie znajomy, który gdzieś we wrześniu 2024 r. kupił R8. Od tamtego czasu używał go przez adapter (oryginalny) ze szkłami EF.
Kilka dni temu pożyczył od innego znajomego RF 100-500 oraz RF 70-200/2.8 po pewnym czasie R8 wywalał na ekranie, że przesłona "00" oraz aparat ulegał takiemu zawieszeniu, że trzeba było wyciągać akumulator z body. Zwiecha nie robiła się od razu...
Zasugerowałem, że może jakiś problem ze sykami, bo przecież nie podejrzewamy, że oba szkła walnięte, tym bardziej, że u tego drugiego znajomego (od którego były pożyczone szkła) działają bez problemu. Pomyślałem, że może adapter skoro tak długo był nałożony to coś spowodował, ale znajomy twierdzi, że styki wyglądają OK. Z drugiej strony, gdyby był jakiś problem z komunikacją body - szkło, to chyba raczej powinno jakiś error wywalić z numerkiem na ekranie, a nie robić taką zwiechę...Takie moje przemyślania
Macie może jakieś pomysły, albo spotkaliście się gdzieś w sieci z takimi problemami z R8? Ja przyznam, że pierwszy raz z taką sytuacją się spotkałem. Oczywiście jak będzie się powtrazać, to body pojedzie na gwarancję, na sprawdzenie, ale może jest coś co znajomy przeoczył

Firmware aparatu jest aktualne.