-
Pełne uzależnienie
Odp: problem z 6d i sigmą 35 1.4
Z obiektywami firm trzecich niestety tak czasem bywa. Sigma nigdy nie miała licencji na protokół EF a jedynie robiła szkła na zasadzie inżynierii wstecznej i nie są one w 100% kompatybilne. Za czasów, jak miałem 7D2 chciałem do niego kupić Sigmę EF 18-38/1.8. Testowałem 3 nowe egzemplarze i jeden wystawowy ze sklepu i żaden powtarzalnie nie trafiał w punkt. Czasem trafiały, czasem był front a czasem back focus - kompletnie losowo. Nawet pracownik Centrum Sigmy stwierdził, że przy tak losowym rozrzucie, ciężko mówić o jakiejkolwiek kalibracji, bo jak kalibrować, skoro za każdym razem wyniki są inne. Problemem podobno była nowa generacja AF w body Canona, której Sigma jeszcze nie miała rozpracowanej. Niestety z tego powodu musiałem zrezygnować z zakupu i kupiłem wtedy EF-S 18-55/2.8 Canona, który chodził prawidłowo i powtarzalnie na moim body, zresztą tak jak wszystkie inne szkła (za wyjątkiem Canona EF 50/1.4 - ten wymagał bardzo dużej kalibracji). Podobno jakiś czas później Sigma rozwiązała ten problem aktualizacją firmware tego obiektywu, ale nie dane mi już było sprawdzić tego osobiście, gdyż już wyleczyłem się z zakupu tego szkła. Być może w twoim przypadku jest podobnie. To nowe szkło, czy kilkuletni egzemplarz? Jeśli kilkuletni, może wystarczy zaktualizować oprogramowanie układowe obiektywu?
Uprawnienia umieszczania postów