Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: problem z 6d i sigmą 35 1.4

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie problem z 6d i sigmą 35 1.4

Cześć

niestety ale mój egzemplarz sigmy szaleje.

Zaraz po zakupie zauważyłem, że AF trafia jak chce.

Zestaw został skalibrowany w serwisie. Po kalibracji na jednej imprezie sigma trafiała w punkt, byłem zachwycony. Na kolejnej zaczęła już wariować, a po ostatnim weekendzie mam połowię zdjęć nie trafionych.

Od kalibracji zrobione może z 2-3 tysiące zdjęć.

Serwis przy kalibracji dodał notkę, że aparat wykazuje losowe problemy z ustawieniem ostrości. Teraz kobieta z którą rozmawiałem stwierdziła, że skoro serwis tak napisał, to jeśli uznają, że to jednak wina body to mi odeślą sprzęt i mam się bujać. Bo oni rekomendują sprawdzenie modułu af w body przy kolejnych problemach z celnością. Tyle, że z żadnym innym obiektywem aparat nie ma problemów. zdarzają się nietrafione zdjęcia ale w granicach normy. A tu przy sigmie to jest kosmos.

Będę z tym walczył, ale obawiam się, że trafiłem kiepski egzemplarz a serwis będzie się wykręcał.

Mam jeszcze 2giego 6D i najpierw chyba sprawdzę na nim jak ta sigma się zachowuje, żeby mieć punkt odniesienia. Na razie używałem tylko na tym skalibrowanym "lepszym" w moim mmniemaniu body.

Niemniej jednak, macie doświadczenia z serwisem sigmy? Jak to ugryźć? Żytnia twierdzi, żę moduł af w 6D się nie psuje, mogą go ewnentualnie skalibrować do wzorca.

Drugie pytanie błache, właśnie z tym 2gim 6D. Ostatnio odpadło kółko z opisami trybów, ta metalowa nakładka. Czym to przykleić? ( W internetach widzę, ż e superglue )
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 18-02-2025 o 11:17

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: problem z 6d i sigmą 35 1.4

Z obiektywami firm trzecich niestety tak czasem bywa. Sigma nigdy nie miała licencji na protokół EF a jedynie robiła szkła na zasadzie inżynierii wstecznej i nie są one w 100% kompatybilne. Za czasów, jak miałem 7D2 chciałem do niego kupić Sigmę EF 18-38/1.8. Testowałem 3 nowe egzemplarze i jeden wystawowy ze sklepu i żaden powtarzalnie nie trafiał w punkt. Czasem trafiały, czasem był front a czasem back focus - kompletnie losowo. Nawet pracownik Centrum Sigmy stwierdził, że przy tak losowym rozrzucie, ciężko mówić o jakiejkolwiek kalibracji, bo jak kalibrować, skoro za każdym razem wyniki są inne. Problemem podobno była nowa generacja AF w body Canona, której Sigma jeszcze nie miała rozpracowanej. Niestety z tego powodu musiałem zrezygnować z zakupu i kupiłem wtedy EF-S 18-55/2.8 Canona, który chodził prawidłowo i powtarzalnie na moim body, zresztą tak jak wszystkie inne szkła (za wyjątkiem Canona EF 50/1.4 - ten wymagał bardzo dużej kalibracji). Podobno jakiś czas później Sigma rozwiązała ten problem aktualizacją firmware tego obiektywu, ale nie dane mi już było sprawdzić tego osobiście, gdyż już wyleczyłem się z zakupu tego szkła. Być może w twoim przypadku jest podobnie. To nowe szkło, czy kilkuletni egzemplarz? Jeśli kilkuletni, może wystarczy zaktualizować oprogramowanie układowe obiektywu?
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    Łódź

To nowe szkło. Mam 5 lat gwarancji, wiec kalibracje będą za free ale nie chciałbym co kilka miesięcy wysyłać sprzętu. Czytałem owszem, że z AF może być gorzej niż na szkłach canona. Jasne, ale kurde nie aż tak. Zwłaszcza, żę zaraz po kalibracji sprawowała się świetnie. Ale niestety jej przeszło :/ Czytałem również, żę ludziom się sprawdzają te sigmy z 6D. Dlatego obawiam się, że ten egzemplarz jest kiepski i nie wiem jak z tego wybrnąć. Reklamacje do skutku może.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Dlatego obawiam się, że ten egzemplarz jest kiepski i nie wiem jak z tego wybrnąć. Reklamacje do skutku może.
    Skutek może być marny. W trybie LV sprawdzałeś? Pożycz i podepnij tę Sigmę do dowolnego bezlusterkowca. Sprawdź % trafionych zdjęć i powtarzalność układu. Wtedy ocenisz, czy to kiepski egzemplarz.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Miasto
    Warszawa

I tu się mylisz
    Masz prawo odstąpić od umowy, zwrócić produkt i odzyskać kasę już w przypadku drugiej reklamacji na ten sam produkt.
    https://business.trustedshops.pl/blo...prawiac-rzecz/

Miasto
    Łódź

Pierwszego zgłoszenia nie przyjęli jako reklamacji tylko standardową procedurą kalibracji. Teraz złożę reklamację. Znam ten przepis ale boję się, żę skoro już szukają "furtki" w postaci losowego nietrafiania AF body to reklamację mi odrzucą na tej podstawie.

Niemniej jednak wyślę co tam chcą i jak to mówi król, zobaczymy, czas pokaże.
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 18-02-2025 o 12:43

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Pierwszego zgłoszenia nie przyjęli jako reklamacji tylko standardową procedurą kalibracji. Teraz złożę reklamację. Znam ten przepis ale boję się, żę skoro już szukają "furtki" w postaci losowego nietrafiania AF body to reklamację mi odrzucą na tej podstawie.

Niemniej jednak wyślę co tam chcą i jak to mówi król, zobaczymy, czas pokaże.
    Ale to dobrze udokumentuj przypadek - jeśli problem występuje na innych body (zrób przykładowe foty opisz dokładnie), to problem jest szkła i IMHO sprawa powinna być rozstrzygnięta na Twoją korzyść.
    Jeśli problem występuje tylko na tym jednym body to problem jest bardziej złożony...

Najważniejsze to dobrze udokumentować problem - robisz RAWy i opisujesz. Załączasz też RAWy z innymi szkłami, z którymi problemów nie ma.

Kiedyś miałem Sigmę 150-600 Sports, nie przygadała mi do gustu, sprzedałem znajomemu, jemu tez nie przypadała - wysłał ją na kalibrację, stwierdzili, że nie da się skalibrować i oddali kasę, tak też się zdarza.

Ja osobiście nie widziałem narzekać na serwis Sigmy.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 18-02-2025 o 14:05

Uzależniony

Życzę powodzenia. Problem z Sigmami nie jest niczym nowym więc wszelkiej maści serwisy nieźle już się okopały przed takimi zgłoszeniami.

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ale to dobrze udokumentuj przypadek - jeśli problem występuje na innych body (zrób przykładowe foty opisz dokładnie), to problem jest szkła i IMHO sprawa powinna być rozstrzygnięta na Twoją korzyść.
    Jeśli problem występuje tylko na tym jednym body to problem jest bardziej złożony...

Najważniejsze to dobrze udokumentować problem - robisz RAWy i opisujesz. Załączasz też RAWy z innymi szkłami, z którymi problemów nie ma.

Kiedyś miałem Sigmę 150-600 Sports, nie przygadała mi do gustu, sprzedałem znajomemu, jemu tez nie przypadała - wysłał ją na kalibrację, stwierdzili, że nie da się skalibrować i oddali kasę, tak też się zdarza.

Ja osobiście nie widziałem narzekać na serwis Sigmy.

Tak, wyślę im RAWy te nietrafione, tak jak prosili. Nie zakładam złych intencji Sigmy, ale obawiam się ponieważ ta sytuacja mnie nieco stresuje, Szarpnąłem się na nowe szkło i więcej mam z jego powodu kłopotów niż pożytku. Więc jedyne co czuje to rozczarowanie. Dobrze, że nie sprzedałem starego canona 35 2.0 bo z nim nie mam problemu na tej puszce.

Niestety nie robiłem zdjęć jednym i drugim na tej samej imprezie żeby wysłać sigmie zdjęcia porównawcze. A znając życie w domowych warunkach takiej rzeźni z nietrafionymi zdj nie będzie.

Biorę oczywiście pod uwagę czynnik ludzi i błąd przy przekadrowaniu, ale nieostre mam zdjęcia gdzie obiekt był bezpośrednio w centralnym punkcie. No cholera mnie wzięła jak przeglądałem foty z tej imprezy.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Najprostszym rozwiązaniem jest zmiana body np na Canona R plus przejściówka. Problemy znikną. Przy lustrach 6D i 5dmk4 nawet nie ryzykowałem tych Sigm, szkoda nerwów. 35 to chyba najstarszy Art z najgorszym autofokusem w artach.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 18-02-2025 o 16:10
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów