Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

Który byście wybrali i dlaczego jeśli byłyby w tej samej cenie? Mk1 w testach jest ostrzejsza.
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

w ktorych testach?

mkI bym raczej nie bral. to bedzie mialo pare lat przebiegu, dla modulow przyslony i IS to oznacza raczej wysokie ryzyko potencjalnej awarii, przy kosztach naprawy przekraczajacych cene uzywki.

jesli juz to mkII.
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Re: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w ktorych testach?

mkI bym raczej nie bral. to bedzie mialo pare lat przebiegu, dla modulow przyslony i IS to oznacza raczej wysokie ryzyko potencjalnej awarii, przy kosztach naprawy przekraczajacych cene uzywki.

jesli juz to mkII.
    Optyczne.pl wykresy rozdzielczości

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Re: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    Optyczne.pl wykresy rozdzielczości
    https://www.optyczne.pl/415.4-Test_o...87_obrazu.html
    "Podsumowując ten rozdział możemy napisać, że widać czym kierował się Canon w konstrukcji nowego obiektywu. Pogodzono się tutaj z minimalnym pogorszeniem jakości obrazu w centrum kadru w stosunku do poprzednika, a w zamian zaoferowano znacznie lepsze osiągi na brzegu kadru. Jest to bardzo wyraźnie widoczne w zakresie 24–40 mm, gdzie ostrość jest bardzo dobra nawet na samym brzegu pełnej klatki. To ważna wiadomość, bo tak uniwersalny obiektyw często zabiera się na różnego rodzaju wyjazdy, gdzie fotografuje się krajobraz i architekturę, a w tych zastosowaniach dobra jakość obrazu w całym kadrze jest w cenie."
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

miałem mk1 i jakkolwiek fajny był zakres, to zdecydowanie kupiłbym II
    w teście jak byk masz że obiektyw jest ostry i tylko na brzegach ff trochę odstaje, co w takim zoomie nie jest niczym złym

w ogóle to nie patrz na wykresy tylko poszukaj fot robionych takim zestawem z 5DIII i sprawdź czy ostrość jest akceptowalna

Juza ma tego sporo:
    https://www.juzaphoto.com/statistich...1622203&show=1
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 11-02-2025 o 14:20
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Re: Canon EF 24-105 mm f/4L IS I USM czy Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM?

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    miałem mk1 i jakkolwiek fajny był zakres, to zdecydowanie kupiłbym II
    w teście jak byk masz że obiektyw jest ostry i tylko na brzegach ff trochę odstaje, co w takim zoomie nie jest niczym złym

w ogóle to nie patrz na wykresy tylko poszukaj fot robionych takim zestawem z 5DIII i sprawdź czy ostrość jest akceptowalna

Juza ma tego sporo:
    https://www.juzaphoto.com/statistich...1622203&show=1
    Dlaczego mk2?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

mk1 jest stary już i miał głośną i mało wydajną stabilizację
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

ten obiektyw jeśli chodzi o ostrość z mojego amatorskiego punktu widzenia jest zaledwie akceptowalny tzn. nie chciałbym używać niczego słabszego - mam i używam bo zakres jest ciekawy i właściwie nie ma zamiennika w sensownej cenie ale to chyba najsłabszy zoom jaki posiadam - może wersja RF bo ponoć lepsza - pewnie kiedyś kupię, może EF 24-70/4L ale ten też ma swoje problemy.

najlepsze podsumowanie to "zdjęcia dobre brak efektu wow"
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 11-02-2025 o 15:15
    EOS 3, 5D, R5

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ten obiektyw jeśli chodzi o ostrość z mojego amatorskiego punktu widzenia jest zaledwie akceptowalny tzn. nie chciałbym używać niczego słabszego - mam i używam bo zakres jest ciekawy i właściwie nie ma zamiennika w sensownej cenie ale to chyba najsłabszy zoom jaki posiadam - może wersja RF bo ponoć lepsza - pewnie kiedyś kupię, może EF 24-70/4L ale ten też ma swoje problemy.

Na 24-70 2.8mk2 mnie nie stać tak więc pozostaje tylko ten co zrobić. Choć Twoja opinia nie zachęca
    do zakupu

Bywalec
    Miasto
    Łódź

A w czym 24-70 4L jest lepsze?

--- Kolejny post ---

A w czym 24-70 4L jest lepsze?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów