Tak ciekawości - jaka najtańsza pełna klatka ma do tego sens?
Możecie podać kilka modeli.
Tak ciekawości - jaka najtańsza pełna klatka ma do tego sens?
Możecie podać kilka modeli.
W Sony najniższy sensowny model to SONY A7III z uwagi na rewelacyjny AF i nową baterie wystarczającą na 1,5k zdjęć (bez oglądania co chwilę każdego na LCD oczywistaUżywki po 4.500 zł z małym przebiegiem
W Nikonie to warto brać Nikona Z6 w pierwszej wersji - po uaktualnieniu oprogramowania AF wymiatał (używałem - to wiem co piszę). Obecnie używane Z6 chodzą w bdb cenach: 3.700 zł w stanie idealnym (2.700 klatek). Lepszej pełnej klatki w dobrej cenie, jak ww. bezusterkowy system Nikon z mocowaniem "Z" z takim dostępem do szkieł innych producentów , jak Tamron, Sigma, Viltrox , TTArtisan raczej nie znajdziecie, ale próbujcie
Plusem w w mocowaniu Nikon Z jest możliwość użycia adapterów wielosystemowych np. Viltrox E-Z AF Lens Mount Adapter pozwalającego podpinać do Nikonów Z dowolne szkła z mocowanie Sony E (sumarycznie ponad 100 o ile pamiętam).
--- Kolejny post ---
No jednak nie.
A7 to była zabawka, A7 II był solidniejszy, ale dalej nie miał porządnego AF-a , ani też akumulatora - tak więc jedynie A7 III jest sens brać.
Ostatnio edytowane przez candar ; 06-02-2025 o 18:06
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com