Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Jeśli ten używany "Wół roboczy" EF 70-200 2.8 będzie już w chwili zakupu złomem to później nikt go już nie kupi...

Jak pisałem wyżej IS w zakresie tele powyżej 100mm jest często niezbędny. Znaczy EF 70-200 2.8 IS? Która wersja? Mark I, II, czy też III? Podpowiem, że jak kupowałem EF 70-200mm f/2.8L IS USM wersja I - to dopiero przy trzeciej sztuce wszystko działało poprawnie (pod względem ostrości w całym zakresie oraz działania IS). Jak się nie znasz to możesz kupić kota w worku z padniętym układem IS, albo rozjustowanym układem optycznym. Mark I jest od 18-tu lat na rynku i wiele z nich na rynku wtórnym to złom.

Generalnie EF 70-200 f4 IS moim zdaniem całkowicie wystarczy do wszystkiego (też używałem) i nie bardzo widzę sens kupowania f/2.8 , który znacznie większy i mniej poręczny (cięższy). Jak w przyszłości stwierdzisz, że potrzebujesz f/2.8 to go wymienisz.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Canon-70-200-f-2-8-vs-f-4-photo.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	52,9 KB
ID:	19335

BTW - do portretu kup używanego Canona EF 85 mm f/1.8 USM za 1k zł. Przez bodaj 15 lat nim robiłem foty i jest to całkiem fajne szkło.
Tylko po co wymieniać kiedyś 4L na 2.8L jak od razu można kupić 2.8L?
Kupiłbym z IS tylko przy 70-135 dla 2.8 jest przy testach na optyczne pl wyraźnie mniej ostry tylko i aż na wykresie.