Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Co to za sony?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Co to za sony?

Każdy zakup wysyłkowy grozi jakimś wałem.....

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Każdy zakup wysyłkowy grozi jakimś wałem.....
    Każdy? Chwila googlowania i w większości przypadków od razu wiadomo. Okazji po prostu nie ma, podobnie jak dobrze płatnej pracy oferowanej na FB O podstawianiu zdjęć z innych aukcji to nawet nie napisze, bo to oczywista-oczywistość

Wystarczy nie dać komuś powodu i samemu nie szukać ku temu okazji. Jeśli cokolwiek sprzedaje to nie wysyłam o ile nie dostanę wcześniej kasy a w drugą stronę za pobraniem ze sprawdzeniem paczki i nigdy nikt mnie nie oszukał.

BTW - https://platformacyberbezpieczenstwa...kac-czesc-iii/
    oraz https://niebezpiecznik.pl/

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-02-01 195645.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	37,3 KB
ID:	19336
    Ostatnio edytowane przez candar ; 01-02-2025 o 20:58
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Każdy? Chwila googlowania i w większości przypadków od razu wiadomo. Okazji po prostu nie ma, podobnie jak dobrze płatnej pracy oferowanej na FB O podstawianiu zdjęć z innych aukcji to nawet nie napisze, bo to oczywista-oczywistość

Wystarczy nie dać komuś powodu i samemu nie szukać ku temu okazji. Jeśli cokolwiek sprzedaje to nie wysyłam o ile nie dostanę wcześniej kasy a w drugą stronę za pobraniem ze sprawdzeniem paczki i nigdy nikt mnie nie oszukał.

BTW - https://platformacyberbezpieczenstwa...kac-czesc-iii/
    oraz https://niebezpiecznik.pl/

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-02-01 195645.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	37,3 KB
ID:	19336
    Dokładnie to najczęściej dostaję do 5 minut od wystawienia ogłoszenia gdziekolwiek... Jeszcze czasami jakieś kody QR przysyłają, że niby już kupione i tylko muszę kliknąć i wypełnić jakiś formularz
    Niestety ludzie się na to wciąż nabierają, szczególnie Ci, którzy bardzo rzadko korzystają z takich form transakcji lub robią to pierwszy raz.
    Niedawno zupełnym przypadkiem dosłownie w ostatniej chwili uratowałem koleżankę zony przed takim wałkiem, bo już była przekonana, że udało jej się sprzedać buty

Nie podawaj nr telefonu w ogłoszeniu, jak ktoś naprawdę chcę to napisze przez aplikację. A jak już ktoś pisze w WhatsAppie to często to jest zagraniczny oszust.
    Kiedyś było kilka ogłoszeń dzień po dniu z nowym Fuji x100 vi za mniej niż 3000 zł, z różnych miejsc Polski a zdjęcia takie same.
    Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 01-02-2025 o 23:42

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Karlbuk Zobacz posta
    Nie podawaj nr telefonu w ogłoszeniu, jak ktoś naprawdę chcę to napisze przez aplikację. A jak już ktoś pisze w WhatsAppie to często to jest zagraniczny oszust.
    Kiedyś było kilka ogłoszeń dzień po dniu z nowym Fuji x100 vi za mniej niż 3000 zł, z różnych miejsc Polski a zdjęcia takie same i tekst ten sam
    Nie podaje już od dawna, ale przez aplikację potrafią takie coś przysłać, choć ostatnio zauważyłem, że OLX chyba z automatu od razu blokuje takie konta po takich wiadomościach.
    Jak dla mnie to są jakieś boty, które śledzą ogłoszenia, potem szybko zakładają fejkowe konto i wysyłają takie wiadomości. Tak to IMHO działa.

To chyba dawno sprzedawaliście/kupowaliście na OLX. Kasa przelewana jest po kilku dniach. Coś nie pasi, można odesłać. Dla mnie to super zabezpieczenie w przypadku kupna i trochę niepewność w przypadku sprzedaży ale takie są zasady. Jak kupujący potwierdzi "dobry" zakup OLX przelewa kasę. Jak nie potwierdzi to bodajże po 3 dniach z automatu kasa leci. Telefonu nigdy nie podaję bo to podkładanie się pod durne telefony marketingowe. Złodziei OLX od razu wyłapuje i blokuje konta choć zdążą napisać że np że potrzebują emaila. Po co, to chyba wiadomo.
    Co do wałów. To choćby wysłanie nie tego co zamawiałaś. Ja co prawda nigdy cegłówki w paczce nie znalazłem, ale nie dostałem tego co zamówiłem. Na szczęście to było tylko doładowanie za 5 zł. Facet się zmył z Alle. Poza tym Na innym forum toczę dyskusję o akumulatorkach pod lampę i np wolę takowe kupić w znanym sklepie niż na Alle. Jeśli komplet Enelopów 2500 m/ah 4 szt kosztuje ok 80 zł a "w okazji" 8szt 100 zł to lampka powinna się zapalić. Bo wałem są podróby.....
    PS. Była tu już dyskusja o akumulatorkach? Bo wciąż mam wiele pytań a nie chciałbym dublować tematu..... Potrzebuję zdania jakiegoś elektronika.
    Ostatnio edytowane przez jamto ; 02-02-2025 o 14:55

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

To chyba dawno sprzedawaliście/kupowaliście na OLX. Kasa przelewana jest po kilku dniach. Coś nie pasi, można odesłać. Dla mnie to super zabezpieczenie w przypadku kupna i trochę niepewność w przypadku sprzedaży ale takie są zasady. Jak kupujący potwierdzi "dobry" zakup OLX przelewa kasę. Jak nie potwierdzi to bodajże po 3 dniach z automatu kasa leci. Telefonu nigdy nie podaję bo to podkładanie się pod durne telefony marketingowe. Złodziei OLX od razu wyłapuje i blokuje konta choć zdążą napisać że np że potrzebują emaila. Po co, to chyba wiadomo.
    Co do wałów. To choćby wysłanie nie tego co zamawiałaś. Ja co prawda nigdy cegłówki w paczce nie znalazłem, ale nie dostałem tego co zamówiłem. Na szczęście to było tylko doładowanie za 5 zł. Facet się zmył z Alle. Poza tym Na innym forum toczę dyskusję o akumulatorkach pod lampę i np wolę takowe kupić w znanym sklepie niż na Alle. Jeśli komplet Enelopów 2500 m/ah 4 szt kosztuje ok 80 zł a "w okazji" 8szt 100 zł to lampka powinna się zapalić. Bo wałem są podróby.....
    PS. Była tu już dyskusja o akumulatorkach? Bo wciąż mam wiele pytań a nie chciałbym dublować tematu..... Potrzebuję zdania jakiegoś elektronika.
    Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi albo źle to wyjaśniłem. Ja doskonale wiem jak działa OLX i nie mam nigdy problemu ze sprzedażą lub kupnem z "przesyłką OLX", problem jest tylko taki, że dostaję potwierdzenia lub linki prowadzące poza OLX i tu zaczyna się wałek
    Tak jak pisałem zazwyczaj do 5 minut od wystawienia ogłoszenia ze świeżo założonego konta
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-02-2025 o 15:05

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi albo źle to wyjaśniłem. Ja doskonale wiem jak działa OLX i nie mam nigdy problemu ze sprzedażą lub kupnem z "przesyłką OLX", problem jest tylko taki, że dostaję potwierdzenia lub linki prowadzące poza OLX i tu zaczyna się wałek
    Tak jak pisałem zazwyczaj do 5 minut od wystawienia ogłoszenia ze świeżo założonego konta
    Podstawowa zasada. Czytać..... Nie klikać w linki..... Włączyć myślenie.... Ale to taka oczywista oczywistość, że co najwyżej półgłówkom trzeba to tłumaczyć i nie sądzę by dotyczyło to kogoś tu na forum . Ktoś jednak napisał, że nie wysyła dopóki kasa nie przyjdzie. Na OLX tak się nie da. Chyba że ktoś miał na myśli np. Alle.
    Jak ktoś nie oglądał programu "złodzieje" o wałach na przesyłki to warto zobaczyć. Sporo można się nauczyć

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ktoś jednak napisał, że nie wysyła dopóki kasa nie przyjdzie. Na OLX tak się nie da.
    Da się, bo zawsze możesz umówić się tak z kontrahentem (analogicznie jak na jakimkolwiek innym portalu ogłoszeniowym). Przesyłka OLX nie jest obowiązkowa.
    Zanim "wałki" stały się codziennością przeprowadziłem wiele takich transakcji bez żadnej wtopy, choć zawsze starałem się zweryfikować takich sprzedających dodatkowo. Oczywiście nie piszę o zakupach za grube tysiące, tylko raczej to były drobniejsze zakupy od kont które długo istniały, miały dobre opinie, do których można było zadzwonić i pogadać i które nie miały problemu ze wzajemna ą weryfikacją.
    Teraz niestety są inne czasy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Da się, bo zawsze możesz umówić się tak z kontrahentem (analogicznie jak na jakimkolwiek innym portalu ogłoszeniowym). Przesyłka OLX nie jest obowiązkowa.
    Zanim "wałki" stały się codziennością przeprowadziłem wiele takich transakcji bez żadnej wtopy, choć zawsze starałem się zweryfikować takich sprzedających dodatkowo. Oczywiście nie piszę o zakupach za grube tysiące, tylko raczej to były drobniejsze zakupy od kont które długo istniały, miały dobre opinie, do których można było zadzwonić i pogadać i które nie miały problemu ze wzajemna ą weryfikacją.
    Teraz niestety są inne czasy
    Dokładnie tak. Jeśli coś kupuję to dzwonię, lub piszę do sprzedawcy o zmianę dostawcy na Pocztę Polską - przesyłka pobraniowa przy odbiorze (Pocztex) z usługą: Sprawdzenie zawartości – otwarcie przesyłki przez odbiorcę i porównanie jej zawartości z formularzem specyfikacji. Brak współpracy ze strony sprzedawcy od razu oznacza WAŁ. Tyle i aż tyle.

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-02-02 144203.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	69,4 KB
ID:	19338

W przypadku mojej sprzedaży zasada prosta. Brak wpływu kasy na konto = brakiem wysłania paczki. Proste i skuteczne.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 02-02-2025 o 16:04
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów