Cześć
Ostatnio zdarza mi się robić zdjęcia na halach sportowych. Aktualnie radzę sobie Canonem EOS 80D + Canon 85mm 1.8, zwykle przymkniętym do 2.5 i na czasach 1/250-1/160 z ISO powyżej 800. Ogólnie jestem stosunkowo zadowolony z obrazków jakie są generowane, ale oczywiście zoom byłby pomocny, bo zwykle nie da się po prostu podejść/odejść od obiektu.
Poniżej skrócone info na czym mi najbardziej zależy.
Mocowanie EF (ale się nie upieram, jak nie znajdziemy nic na pełną klatkę to może jednak EF-S)
Górny zakres ogniskowej powinien być powyżej 85mm, myślę, że 100mm już będzie OK. Więcej oczywiście lepiej, ale nie będzie niezbedne.
Dolny zakres ogniskowej najlepiej żeby zszedł poniżej 30mm (ale to jest dużo mniej istotne, w zasadzie poniżej 50 będę zadowolony)
Musi być jasny, myślę, że f2.8 to maks, potem już będzie brakowało światła.
Szybki autofokus - cokolwiek to znaczy :-) Z dziesięcioletniego Canona 1.8 85mm jestem w sumie zadowolony, choć sporo jest nieostrych fotek. Jak nowy obiektyw nie bedzie gorszy, to będę zadowolony.
No i oczywiście ostatni element, cena. Najlepiej by było żeby nowy kosztował 3000pln ;-) Takiego pewnie nie ma, więc zaproponujcie po prostu coś co Waszym zdaniem warto kupić. Pamiętajcie tylko, że to nie jest fotografia komercyjna, więc na siebie nie zarobi.