Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki zoom uniwersalny do sportu halowego?

Domyślnie Jaki zoom uniwersalny do sportu halowego?

Cześć

Ostatnio zdarza mi się robić zdjęcia na halach sportowych. Aktualnie radzę sobie Canonem EOS 80D + Canon 85mm 1.8, zwykle przymkniętym do 2.5 i na czasach 1/250-1/160 z ISO powyżej 800. Ogólnie jestem stosunkowo zadowolony z obrazków jakie są generowane, ale oczywiście zoom byłby pomocny, bo zwykle nie da się po prostu podejść/odejść od obiektu.

Poniżej skrócone info na czym mi najbardziej zależy.
    Mocowanie EF (ale się nie upieram, jak nie znajdziemy nic na pełną klatkę to może jednak EF-S)
    Górny zakres ogniskowej powinien być powyżej 85mm, myślę, że 100mm już będzie OK. Więcej oczywiście lepiej, ale nie będzie niezbedne.
    Dolny zakres ogniskowej najlepiej żeby zszedł poniżej 30mm (ale to jest dużo mniej istotne, w zasadzie poniżej 50 będę zadowolony)
    Musi być jasny, myślę, że f2.8 to maks, potem już będzie brakowało światła.
    Szybki autofokus - cokolwiek to znaczy :-) Z dziesięcioletniego Canona 1.8 85mm jestem w sumie zadowolony, choć sporo jest nieostrych fotek. Jak nowy obiektyw nie bedzie gorszy, to będę zadowolony.

No i oczywiście ostatni element, cena. Najlepiej by było żeby nowy kosztował 3000pln ;-) Takiego pewnie nie ma, więc zaproponujcie po prostu coś co Waszym zdaniem warto kupić. Pamiętajcie tylko, że to nie jest fotografia komercyjna, więc na siebie nie zarobi.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki zoom uniwersalny do sportu halowego?

Wybór jest IMHO prosty, topowe szkło to Canon EF 70-200/2.8 najlepiej jak najnowsza wersja.
    Podobno Tamron i Sigma też dają radę.

Jest to wprawdzie szkło, które naprawdę chętnie posiadałbym w plecaku, ale nie sprawdzi mi się ze względu na ogniskową. Te 20-30mm ogniskowej w dolnym zakresie robi mi naprawdę duże znaczenie. Tak jak pisałem, najlepiej byłoby gdyby ogniskowa była w zakresie 30-100mm (idealnie to by było np 25-120mm). Zadowoliłoby mnie np. 50-90mm (przy rozsądnych pieniądzach). Oczywiście nie widziałem obiektywów z takimi zakresami ogniskowych, ale może jednak ktoś ma jakiś pomysł.

70-200mm jest po prostu zbyt drogie w stosunku do tego co może mi zaoferować, bo pokrywa tylko połowę zakresu ogniskowych, który mnie interesuje. Choć na pewno byłaby to dobra zamiana aktualnie posiadanego C70-200 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Krótka piłka halowa - szkło jak najjaśniejsze.
    Wynika to z ruchu i stosowanych czasów naświetlania. Ogniskowa to sprawa dugorzędna, zależy od konkretnej dyscypliny i miejscówki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie znam za bardzo takiego zooma EF który da Ci zarówno szeroko jak i tele przy jansym świetle. Kup drugie body z drugim szkłem.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Wygląda, że problemem jest puszka, a raczej jej crop. O ile sam jestem wielkim entuzjastą aps-c, to w przypadku, kiedy szukasz czegoś w zakresie 50-90 (napisałeś, że by Cię to zadowoliło) na cropa, co daje ekwiwalent 80-144, to 70-200 na pełnej klatce sprawdziłoby Ci się idealnie. Do tego miałbyś większy używalny zakres ISO. Wygląda, że niestety najbardziej sensowną opcją dla Ciebie będzie zmiana puszki na FF + 70-200/2.8.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Zależy, gdzie focisz. Na mega wypasionych halach, gdzie jest jasno jak na równiku w południe, to bierz zooma z f/2.8. Na zawody pod gołym niebem też. Ale jak wbijam amatorsko na ręczną do Piotrkowa Trybunalskiego, gdzie świeci tylko połowa żarówek na suficie - znaczy, specjalnie jasno nie jest, to jadę niestety na dwa body + szkła Sigmy 85mm f/1.4 + 135mm f/1.8. A i tak cisnę ISO czasami na 3200 i wyżej i odszumiam. Ale ja się nie znam...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Wygląda, że problemem jest puszka, a raczej jej crop. O ile sam jestem wielkim entuzjastą aps-c, to w przypadku, kiedy szukasz czegoś w zakresie 50-90 (napisałeś, że by Cię to zadowoliło) na cropa, co daje ekwiwalent 80-144, to 70-200 na pełnej klatce sprawdziłoby Ci się idealnie. Do tego miałbyś większy używalny zakres ISO. Wygląda, że niestety najbardziej sensowną opcją dla Ciebie będzie zmiana puszki na FF + 70-200/2.8.
    Jest to rozwiązanie najbardziej pasujące do moich potrzeb, ale kompletnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego w moim przypadku, bo ani na tym nie zarabiam, ani World Sports Photography Awards nie mam szans wygrać . Z drugiej strony na cholerę mi ekonomiczne uzasadnienie do hobby Zacznę od wymiany body na FF, zobaczymy jak to się dalej potoczy. Zanim kupię zooma może uda się spróbować robić fotki na dwa body stałkami (choćby pożyczonymi) jak radzi Eberloth - kto wie, może mi to przypasuje. Wstępnie padło na R8, ale przede mną kilka weekendów czytania opinii i specyfikacji technicznych więc może się to jeszcze zmienić.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Zależy, gdzie focisz. Na mega wypasionych halach, gdzie jest jasno jak na równiku w południe, to bierz zooma z f/2.8. Na zawody pod gołym niebem też. Ale jak wbijam amatorsko na ręczną do Piotrkowa Trybunalskiego, gdzie świeci tylko połowa żarówek na suficie - znaczy, specjalnie jasno nie jest, to jadę niestety na dwa body + szkła Sigmy 85mm f/1.4 + 135mm f/1.8. A i tak cisnę ISO czasami na 3200 i wyżej i odszumiam. Ale ja się nie znam...
    To zawsze są jakieś hale 'szkolne', często w niedużych miejscowościach, więc jak się domyślasz bieda ze światłem. Jak jadę to zawsze mam nadzieję, że bedzie ładna pogoda i dużo światła przez okna wejdzie. Jak jest ciemno na zewnątrz to robi się gruby problem. Na jakiej przysłonie zwykle fotografujesz z tymi szkłami?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Kierunek wyznaczony :-) Pojawiło się milion nowych pytań, trzeba będzie trochę poczytać, a potem pewnie i tak tu wrócę z wątpliwościami.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pin54 Zobacz posta
    Na jakiej przysłonie zwykle fotografujesz z tymi szkłami?
    Pozwolę sobie odpowiedzieć.
    Jak jest mało światła, to jasne szkła są po to, żeby korzystać z nich maksymalnie otwartych. Zawsze w takich warunkach na maksymalnie otwartej.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Pozwolę sobie odpowiedzieć.
    Jak jest mało światła, to jasne szkła są po to, żeby korzystać z nich maksymalnie otwartych. Zawsze w takich warunkach na maksymalnie otwartej.
    Prawda. Te dwie Sigmy są ostre od pełnej dziury. Z odległości z których fotografuję "nie robi mi w bokeh" czy to jest 1,4 czy 2.0, więc rzadko przymykam.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów