Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
Wygląda, że problemem jest puszka, a raczej jej crop. O ile sam jestem wielkim entuzjastą aps-c, to w przypadku, kiedy szukasz czegoś w zakresie 50-90 (napisałeś, że by Cię to zadowoliło) na cropa, co daje ekwiwalent 80-144, to 70-200 na pełnej klatce sprawdziłoby Ci się idealnie. Do tego miałbyś większy używalny zakres ISO. Wygląda, że niestety najbardziej sensowną opcją dla Ciebie będzie zmiana puszki na FF + 70-200/2.8.
Jest to rozwiązanie najbardziej pasujące do moich potrzeb, ale kompletnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego w moim przypadku, bo ani na tym nie zarabiam, ani World Sports Photography Awards nie mam szans wygrać . Z drugiej strony na cholerę mi ekonomiczne uzasadnienie do hobby Zacznę od wymiany body na FF, zobaczymy jak to się dalej potoczy. Zanim kupię zooma może uda się spróbować robić fotki na dwa body stałkami (choćby pożyczonymi) jak radzi Eberloth - kto wie, może mi to przypasuje. Wstępnie padło na R8, ale przede mną kilka weekendów czytania opinii i specyfikacji technicznych więc może się to jeszcze zmienić.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
Zależy, gdzie focisz. Na mega wypasionych halach, gdzie jest jasno jak na równiku w południe, to bierz zooma z f/2.8. Na zawody pod gołym niebem też. Ale jak wbijam amatorsko na ręczną do Piotrkowa Trybunalskiego, gdzie świeci tylko połowa żarówek na suficie - znaczy, specjalnie jasno nie jest, to jadę niestety na dwa body + szkła Sigmy 85mm f/1.4 + 135mm f/1.8. A i tak cisnę ISO czasami na 3200 i wyżej i odszumiam. Ale ja się nie znam...
To zawsze są jakieś hale 'szkolne', często w niedużych miejscowościach, więc jak się domyślasz bieda ze światłem. Jak jadę to zawsze mam nadzieję, że bedzie ładna pogoda i dużo światła przez okna wejdzie. Jak jest ciemno na zewnątrz to robi się gruby problem. Na jakiej przysłonie zwykle fotografujesz z tymi szkłami?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Kierunek wyznaczony :-) Pojawiło się milion nowych pytań, trzeba będzie trochę poczytać, a potem pewnie i tak tu wrócę z wątpliwościami.