Dołączam się do pytania...
Dołączam się do pytania...
Widzę, że już niedostępne na stronie ...
O obiektywach wiem prawie wszystko
No i przyszło mi odszczekać swoje...
Sytuacja na dzisiaj:
1. Pakiety "fotograficzne" z 20GB, LrC i Ps, zniknęły w ogóle z oferty sklepów online.
2. Zostały/weszły w zamian pakiety fotograficzne _tylko_ z Lr/LrC albo tylko z Ps-em i 1TB przestrzeni, za ok. 140 EUR (aktualnie promocja 100EUR tylko dla nowych)
3. Pakiet Lr+LrC+Ps z 1TB Clouda kosztuje aktualnie... 250EUR.
4. Udało mi się jeszcze w ubiegłym tygodniu znaleźć jedną polską stronę która sprzedawała stary pakiet 20GB za... 650zł (kiedyś - 450zł z Amazonu bez promocji)
5. Wygląda na to że Adobe zmierza do zmuszenia wszystkich do płacenia min. 600zł rocznie za samego Lr/LrC
A teraz ciekawostka - w sobotę TopazLabs, przestawił model zakupu Photo AI na... subskrypcję.
Kiedyś "dożywotnia subskrypcja" (danej wersji) kosztowała 199$, teraz miesięcznie chcą 23$.
Niby ludzie na Fejsie nadal w pojedynczych przypadkach widzą starą ofertę (UK itp) ale większość świata ma już tylko model subskrypcji...
Tak z ciekawości, gdzie znajdujesz pakiety w takiej cenie, bo na oficjalnej jest 294€?
Mnie google nic sensownego nie podpowiada.
Pytam, bo córka potrzebuje cały pakiet Adobe a ceny są promocyjne tylko dla nowych.
Ja zostałem bardzo łagodnie potraktowany bo płaciłem do marca 9,99€ miesięczni za pakiet PS i LR 20G (korzystam tylko z Camera Raw i trochę PS).
Obecnie dali mi propozycję albo 15,12€ miesięcznie albo 119,28 jednorazowo, czyli minimalnie taniej niż poprzednio.
Niestety widać, że rynek AI jako konkurencja trochę miesza w zakresie zapotrzebowania na programy graficzne i ich dochód.
Niestety wszystko będzie znacznie drożej.
![]()
Np. na Amazon.de:
Adobe Creative Cloud Photo Subscription with 1TB: Photoshop and Lightroom, 1 Year Licence, PC/Mac Online Code & Download : Amazon.de: Software
Ale jak córka uczeń/studentka, to taniej może być ze zniżką educational bezpośrednio z Adobe.
Widzę, że wszystko mocno podrożało i wypada się cieszyć z tego co mam obecnie.
Córka niedawno skończyła studia i współdzieli pełen pakiet z żoną (zniżka dla nauczycieli i wykładowców) za około 36€ miesięcznie.
Ale to nie będzie trwalo wiecznie, dlatego pytam.
Jak widać już jest znacznie drożej w stosunku do tego co było i moim zdaniem będzie dalszy wzrost cen.
Presja konkurencyjna firm technologicznych inwestujących w AI zmusza do większych wydatków na rozwój, kosztem zysków.
Monetyzacja produktów opartych na AI, to też jest żródło dochodu dla firmy i dodatkowy koszt dla użytkownika.
Nasycenie rynku, może ograniczać możliwości wzrostu, czyli wymusi podniesienie cen celem utrzymania tempa wzrostu przychodów.
I też nie bez znaczenia, warunki makroekonomiczne mogą wpłynąć na wydatki konsumentów, czyli ich odpływ.
Jako (pośredni) akcjonariusz firmy Adobe, dbającej o swoich partycypantów, jestem zadowolony z linii obranej przez Partię.
W końcu to część mojego IV filaru.
Będzie drożej bo trzeba jakoś opłacić pracowników z Indii, którzy pracują udając AI, przecież Teslami też sterują z Indii![]()
Ale nawet jakoś im idzie.
Wczorajsza aktualizacja LR dostała tryb rozpoznawania krajobrazu AI (góry, jeziora, woda, architektura, roślinność itp).
Działa na tej samej zasadzie co dotychczas rozpoznawanie "ficzerów" osób. Pierwsze testy bardzo pozytywne.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork