A może by tak przenieść ten offtop do wątku o Adobe?
A może by tak przenieść ten offtop do wątku o Adobe?
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 25-03-2025 o 11:54
Aktualnie w promocji - https://www.amazon.de/Adobe-Creative...s%2C110&sr=8-5
--- Kolejny post ---
A kto Ci każe go instalować?![]()
No i przyszło mi odszczekać swoje...
Sytuacja na dzisiaj:
1. Pakiety "fotograficzne" z 20GB, LrC i Ps, zniknęły w ogóle z oferty sklepów online.
2. Zostały/weszły w zamian pakiety fotograficzne _tylko_ z Lr/LrC albo tylko z Ps-em i 1TB przestrzeni, za ok. 140 EUR (aktualnie promocja 100EUR tylko dla nowych)
3. Pakiet Lr+LrC+Ps z 1TB Clouda kosztuje aktualnie... 250EUR.
4. Udało mi się jeszcze w ubiegłym tygodniu znaleźć jedną polską stronę która sprzedawała stary pakiet 20GB za... 650zł (kiedyś - 450zł z Amazonu bez promocji)
5. Wygląda na to że Adobe zmierza do zmuszenia wszystkich do płacenia min. 600zł rocznie za samego Lr/LrC
A teraz ciekawostka - w sobotę TopazLabs, przestawił model zakupu Photo AI na... subskrypcję.
Kiedyś "dożywotnia subskrypcja" (danej wersji) kosztowała 199$, teraz miesięcznie chcą 23$.
Niby ludzie na Fejsie nadal w pojedynczych przypadkach widzą starą ofertę (UK itp) ale większość świata ma już tylko model subskrypcji...
Tak z ciekawości, gdzie znajdujesz pakiety w takiej cenie, bo na oficjalnej jest 294€?
Mnie google nic sensownego nie podpowiada.
Pytam, bo córka potrzebuje cały pakiet Adobe a ceny są promocyjne tylko dla nowych.
Ja zostałem bardzo łagodnie potraktowany bo płaciłem do marca 9,99€ miesięczni za pakiet PS i LR 20G (korzystam tylko z Camera Raw i trochę PS).
Obecnie dali mi propozycję albo 15,12€ miesięcznie albo 119,28 jednorazowo, czyli minimalnie taniej niż poprzednio.
Niestety widać, że rynek AI jako konkurencja trochę miesza w zakresie zapotrzebowania na programy graficzne i ich dochód.
Niestety wszystko będzie znacznie drożej.
![]()
Np. na Amazon.de:
Adobe Creative Cloud Photo Subscription with 1TB: Photoshop and Lightroom, 1 Year Licence, PC/Mac Online Code & Download : Amazon.de: Software
Ale jak córka uczeń/studentka, to taniej może być ze zniżką educational bezpośrednio z Adobe.