Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Kiedyś korzystałem z Cashbacku Canona bodaj jeszcze przy kupnie 80D. Pamiętam, że było to stosunkowo proste: wypełnienie formularza, przesłanie zdjęcia wyciętej z pudełka nalepki z kodami kreskowymi - i już. Trochę oczywiście trzeba było poczekać - ale to tyle.

Teraz kupiłem obiektyw RF 15-30. Zrobiłem tak, jak wtedy… Po tygodniu dostałem info, że zdjęcie nie odpowiada warunkom regulaminu i żeby przysłać jeszcze raz, najlepiej skan, koniecznie kolorowy.

NIGDZIE nie było informacji co konkretnie im w tym zdjęciu nie pasuje: było wyraźne, w odpowiedniej rozdzielczości, wszystkie cyferki widoczne i czytelne, było widać, że jest wycięte z pudełka (nierówne brzegi) no i BYŁO kolorowe, co wprawdzie trudno było zobaczyć po samym "wycinku" (czarno-biała nalepka na resztkach czarnego pudełka…), ale sfotografowane to było na wyraźnie brązowym biurku.

No OK, zrobiłem skan (normalnie, na skanerze).

Po kolejnych kilku dniach - kolejny mail, że tym razem mam im wysłać zdjęcie tego wyciętego kodu razem z pudełkiem, z którego został wycięty:

"Prześlij zdjęcie pudełka, na którym widać miejsce wycięcia kodu kreskowego. Pudełko powinno być widocznie uszkodzone. Pamiętaj, aby wysłać jedno zdjęcie przedstawiające zarówno wycięty kod kreskowy, jak i uszkodzone pudełko, jak pokazano na przykładzie poniżej."

No dobrze, tak zrobiłem. Dobrze, że tego pociętego pudełka nie wywaliłem ;-)

Ciekawe, czy to już koniec, czy zażądają jeszcze czegoś…

Przecież cała zabawa z wycinaniem kodu z pudełka miała służyć właśnie temu, żeby nie było przekrętów. Skoro jest zdjęcie, mogą sprawdzić, że ten, konkretny obiektyw był kupiony w tym, konkretnym sklepie i nigdzie indziej nie był zgłaszany…

Macie podobne przygody z cashbackiem?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

miałem to samo 3 lata temu z R6, też chcieli aparat z kodem wycietym z pudełka i z pudełkiem
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

APARAT z kodem pudełkiem, powiadasz… To może mnie także czeka jeszcze etap pt. "przyślij na jednym zdjęciu wycięte pudełko, kod wycięty z pudełka i sam obiektyw"… Zobaczymy, zobaczymy…

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Przy ostatnim cashbacku wyczytałem gdzieś w opisie Canona, że na zdjęciu ma być wycięty kod razem z dziurawym pudełkiem no i tak zrobiłem. Kasa przyszła bez problemów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Wycięte pole z dziurą w pudełku załatwi sprawę. Też korzystam w tym roku z CB - R6II. Wniosek ze zdjęciami przesłałem kilka dni temu na razie ma status rozpatrywany. Wcześniej kilkukrotnie korzystałem z Canon CB i przesyłałem zdjęcia tak jak Ty - tylko wycięty numer i EAN. I to wystarczyło. Teraz się chyba coś zmieniło bo w regulaminie podali sposób w jaki ma być zrobione zdjęcie pole numerowe na tle wyciętego pudełka. Inne marki np Sony w regulaminie CB wymagają zdjęcia z aparatek na dłoni bez niszczenia pudełka i to wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

(...) wymagają zdjęcia z aparatem na dłoni bez niszczenia pudełka (...)
    stojąc o północy na lewej nodze na cmentarzu, a w drugiej ręce gazeta codzienna z widoczną aktualną datą. Gdy to będzie Fakt, to dodatkowe 6%.

Muszą mieć niezły ubaw w tych firmach.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

To jest podobnie jak w rozmaitych wnioskach o konto do powazniejszych rzeczy, prosza o nr ID albo paszport i swoje zdjecie trzymajac tenże dokument.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na stronie promocji był przykład jak to ma wyglądać.
    Zrobiłem dokładnie tak samo i po paru dniach dostałem info, że wszystko jest OK. Zwykła fotka komórką...
    @janhalb skan czego robiłeś?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-12-19 143128.png
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	524,0 KB
ID:	19038

Zrobiłem skan samego "wyciętego". Cóż, jest taka możliwość, że nie zwróciłem uwagi na to zdjęcie "instruktażowe" - ale wtedy chyba od razu w pierwszej "poprawce" napisaliby o tym pudełku - a oni napisali tylko "Zdjęcie wyciętego kodu kreskowego nie spełnia wymogów regulaminu. Prosimy o przesłanie kolorowego skanu/zdjęcia…".

…i ani słowa o pudełku. Widocznie za bardzo zasugerowałem się tym, co robiłem kiedyś… Ale przed pierwszym wysłaniem przeczytałem instruktaż dokładnie i nie pamiętam nic o pudełku.

Co nie znaczy, że nie było. MOże robią za dużo rzeczy na raz… ;-)

U mnie w Irlandii wystarczy na stronie wypełnić formularz z nr seryjnym, nazwą sklepu i załączonym rachunkiem w pdf’ie i to wszystko. Po paru tygodniach kasa na koncie. Nie wiedziałem że takie różnice w warunkach między krajami. Pewnie ludzie robili walki.
    R8, 35, 50, 85

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów