Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Domyślnie Odp: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Ja w tym roku kupiłem trzy nowe obiektywy. Zdjęcia wysłałem zgodnie ze wzorem i nie było problemów. Długo trzeba czekać na zwrot kasy.
    R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | RF 1.4x | 580EX-II
    www.epwa.pl IG IG

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

U mnie w tym roku nowe R6 mark II, zdjęcie wycięte zgodnie z instrukcja na stronie, wniosek zaakceptowany w 2 dni - pozostało czekać na przelew
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nigdy nie korzystałem z tej formy promocji i raczej nie skorzystam, bo mam już to co chcę mieć. Ale tak z ciekawości: dlaczego taka dziwaczna forma promocji? Nie można po prostu zastosować upustu przy sprzedaży, od razu na fakturze/paragonie? Co uzasadnia te korowody i "drogę przez mękę"?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Nigdy nie korzystałem z tej formy promocji i raczej nie skorzystam, bo mam już to co chcę mieć. Ale tak z ciekawości: dlaczego taka dziwaczna forma promocji? Nie można po prostu zastosować upustu przy sprzedaży, od razu na fakturze/paragonie? Co uzasadnia te korowody i "drogę przez mękę"?
    Przypuszczam, że kwestie optymalizacji podatkowych.
    Jak kiedyś korzystałem z cashabck to nawet dostałem PIT od nich i musiałem to rozliczyć w swoim rocznym zeznaniu.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 21-12-2024 o 21:35

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Myślę, że nie tylko PIT i optymalizacja. Nabywca kupując jest kimś anonimowym dla producenta (dopóki nie przyjdzie z reklamacją . Producent nie ma pojęcia o profilu, lokalizacji itp. Cashback to moim zdaniem doskonałe narzędzie do badania rynku. Za w sumie niewielką kwotę dostaje się pełen przegląd. Kto, gdzie, za ile.

Miasto
    Kraków

Przede wszystkim to forma wsparcia przez producenta autoryzowanych sprzedawców i utrzymanie ich konkurencyjności względem nieautoryzowanych pośredników. Dwa, producent obniża tylko cenę sprzedanych obiektywów. Gdyby dawali sklepom upust to sklep mógłby się zatowarowac zawczasu i potem dłużej mieć tańszy produkt w ofercie.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Początki nałogu
    Miasto
    IL

U nas się tego nie stosuje. Kiedyś były jakieś cashbacki i raz się nawet załapałem, tylko do dzisiaj nie jestem pewien, czy kasa faktycznie wróciła na konto. A o ile pamiętam, to nie. Teraz unikam takich sprzedawców. To pole do przekrętów, tak z jednej, jak i drugiej strony. A jeszcze niszczyć opakowanie, które jest wartością dodatnią przy odsprzedaży. Bez sensu. Masz towar, to sprzedaj go po dobrej cenie i tyle...

Miasto
    Kraków

Bzury gadasz, na przestrzeni ostatnich lat kupiłem z cashbackiem kilkanaście aparatów i obiektywów i zawsze kasa bez problemu wracała na konto.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    U nas się tego nie stosuje. Kiedyś były jakieś cashbacki i raz się nawet załapałem, tylko do dzisiaj nie jestem pewien, czy kasa faktycznie wróciła na konto. A o ile pamiętam, to nie. Teraz unikam takich sprzedawców. To pole do przekrętów, tak z jednej, jak i drugiej strony. A jeszcze niszczyć opakowanie, które jest wartością dodatnią przy odsprzedaży. Bez sensu. Masz towar, to sprzedaj go po dobrej cenie i tyle...
    Ale zauważyłeś, że "cashbacki" są oferowane przy zakupie przez oficjalną (autoryzowaną) sieć sprzedaży i tak naprawdę największych sprzedawców elektroniki w Polsce?
    Tu, co do zasady, nie ma miejsca na przekręty.

"U nas", tzn. gdzie?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

I choćby z tego powodu, że są to oficjalne sklepy, nie widzę uzasadnienia do tych hocków-klocków, poza tym jednym wymienionym: zbieranie danych. Cała reszta to robienie jaskółki o północy.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów