Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Cashback za obiektyw - droga przez mękę...

Nigdy nie korzystałem z tej formy promocji i raczej nie skorzystam, bo mam już to co chcę mieć. Ale tak z ciekawości: dlaczego taka dziwaczna forma promocji? Nie można po prostu zastosować upustu przy sprzedaży, od razu na fakturze/paragonie? Co uzasadnia te korowody i "drogę przez mękę"?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Nigdy nie korzystałem z tej formy promocji i raczej nie skorzystam, bo mam już to co chcę mieć. Ale tak z ciekawości: dlaczego taka dziwaczna forma promocji? Nie można po prostu zastosować upustu przy sprzedaży, od razu na fakturze/paragonie? Co uzasadnia te korowody i "drogę przez mękę"?
    Przypuszczam, że kwestie optymalizacji podatkowych.
    Jak kiedyś korzystałem z cashabck to nawet dostałem PIT od nich i musiałem to rozliczyć w swoim rocznym zeznaniu.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 21-12-2024 o 21:35

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Myślę, że nie tylko PIT i optymalizacja. Nabywca kupując jest kimś anonimowym dla producenta (dopóki nie przyjdzie z reklamacją . Producent nie ma pojęcia o profilu, lokalizacji itp. Cashback to moim zdaniem doskonałe narzędzie do badania rynku. Za w sumie niewielką kwotę dostaje się pełen przegląd. Kto, gdzie, za ile.

Pełne uzależnienie

cashback to sposób na utrzymanie ceny produktu cena rośnie przed cashbackiem, pozornie obniża się o cashback ale tylko pozornie o cashback w rzeczywistości mniej (bo wzrosła przed cashbackiem) nie wiem jak jest z pitem ale ja kiedys dostałem cashbackowego pita więc to kolejna kasa która trzeba odjąć od cashbacka, po casbacku cena wraca i jest wyższa niż przed cashbackiem tak to działa
    cashback w naszym kraju jest jak black friday w naszym kraju

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Na szczęście nie jest to obowiązkowe. Możesz spokojnie kupić sprzęt i zrobić producentowi na złość nie udostępniając informacji w którym sklepie wydałeś pieniądze. Win-win.
    typowy zachwyt nad skrajnie liberalnym podejściem do gospodarki (znanym u nas jako "wolny rynek to załatwi") to się nie sprawdza w rzeczywistości bo prowadzi nie do zwiększenia konkurencji, a do powstania monopolu - rynek musi być kontrolowany żeby był wolny nawet mocno kontrolowany bo dochodzi do kuriozalnych sytuacji np. nie kupisz ubezpieczenia od ryzyka które chcesz ubezpieczyć tylko jakies dziwne pakiety albo towar kupowany na kredyt jest tańszy od towaru kupowanego za gotówkę czy przelew - to jest patologia

rejestracja produktu u producenta często daje pewne wymierne korzyści np. dodatkowy rok gwarancji producenta (albo nawet dwa lata dodatkowej gwarancji producenta biorąc pod uwagę chore prawo gwarancyjne w naszym kraju) nasz lubiony producent używa tego mechanizmu, sigma również - nie chodzi tu tylko o sklep ale również o inne dane powiedziałbym nawet że przede wszystkim inne dane.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 22-12-2024 o 23:56
    EOS 3, 5D, R5

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Przede wszystkim to forma wsparcia przez producenta autoryzowanych sprzedawców i utrzymanie ich konkurencyjności względem nieautoryzowanych pośredników. Dwa, producent obniża tylko cenę sprzedanych obiektywów. Gdyby dawali sklepom upust to sklep mógłby się zatowarowac zawczasu i potem dłużej mieć tańszy produkt w ofercie.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Początki nałogu
    Miasto
    IL

U nas się tego nie stosuje. Kiedyś były jakieś cashbacki i raz się nawet załapałem, tylko do dzisiaj nie jestem pewien, czy kasa faktycznie wróciła na konto. A o ile pamiętam, to nie. Teraz unikam takich sprzedawców. To pole do przekrętów, tak z jednej, jak i drugiej strony. A jeszcze niszczyć opakowanie, które jest wartością dodatnią przy odsprzedaży. Bez sensu. Masz towar, to sprzedaj go po dobrej cenie i tyle...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    U nas się tego nie stosuje. Kiedyś były jakieś cashbacki i raz się nawet załapałem, tylko do dzisiaj nie jestem pewien, czy kasa faktycznie wróciła na konto. A o ile pamiętam, to nie. Teraz unikam takich sprzedawców. To pole do przekrętów, tak z jednej, jak i drugiej strony. A jeszcze niszczyć opakowanie, które jest wartością dodatnią przy odsprzedaży. Bez sensu. Masz towar, to sprzedaj go po dobrej cenie i tyle...
    Ale zauważyłeś, że "cashbacki" są oferowane przy zakupie przez oficjalną (autoryzowaną) sieć sprzedaży i tak naprawdę największych sprzedawców elektroniki w Polsce?
    Tu, co do zasady, nie ma miejsca na przekręty.

"U nas", tzn. gdzie?

Miasto
    Kraków

Bzury gadasz, na przestrzeni ostatnich lat kupiłem z cashbackiem kilkanaście aparatów i obiektywów i zawsze kasa bez problemu wracała na konto.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

I choćby z tego powodu, że są to oficjalne sklepy, nie widzę uzasadnienia do tych hocków-klocków, poza tym jednym wymienionym: zbieranie danych. Cała reszta to robienie jaskółki o północy.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Miasto
    Kraków

I choćby z tego powodu, że są to oficjalne sklepy, nie widzę uzasadnienia do tych hocków-klocków, poza tym jednym wymienionym: zbieranie danych. Cała reszta to robienie jaskółki o północy.
    Na szczęście nie jest to obowiązkowe. Możesz spokojnie kupić sprzęt i zrobić producentowi na złość nie udostępniając informacji w którym sklepie wydałeś pieniądze. Win-win.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów