Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg
Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg
to może watek KAWArniany?
polecam palarnie https://mastroantonio.pl/, w sumie to jest najlepsza palarnia kawy w Polsce
ale nie wiem czy wiecie ale nasi żółci na twarzy bracia weszli w rynek ekspresów do kawy i rozbili bank
taki AVX Snow za 7 stówek ma prawie wszystko to co miały kolby od 3 k w górę...
nie mówiąc już o akcesoriach na każdą kieszeń
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Fakt, prawie wszystko. AVX Snow ma np. termoblok:
"Termoblok zapewnia szybkie nagrzewanie się ekspresu oraz utrzymuje stabilną temperaturę podczas parzenia kawy, co jest
kluczowe dla zachowania jej najlepszego smaku.".
Te ekspresy kolbowe za ponad 3k, do których porównujesz tego AVXa, mają zwykle kilo mosiądzu w grupie, który stabilizuje temperaturę i dlatego mogą one robić powtarzalnie dobre espresso. Ale faktycznie, za 7 stów to konkurencja dla prostych maszynek.
Sorry za offtopic, ale espresso to moje drugie hobby
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Bo 58mm to pełna klatka wśród ekspresów
Nie, to tylko rozmiar gwintu.
Bialetti
M50; 1.4/32mm
No wiem ale na początek nie wydam tysięcy, a sklep z którym współpracujemy raczej nas targetuje pod przelew i nie mamy za bardzo pola manewru z espresso wiec jak nawet nie wiem czy mi się spodoba takie robienie kawy w domu. Wiem natomiast, ze mega jarają mnie te wszystkie tampery i obrotowe igły wiec jak juz mam kupować ekspres to tylko taki, do którego można takie rzeczy dokupić. Tylko ze no właśnie na 51mm nie ma chyba za bardzo wyboru, albo zle szukam.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Kurde, co do "najlepszej palarni w Polsce" to się już naczytałem i co człowiek, to opinia, także to przyjmuję z lekkim dystansem. Swoją drogą osobiście nigdy nie kupuję dwa razy tej samej kawy tylko za każdym razem inną. Od lat piję kawę z prostego ekspresu, tj Saeco Xsmall Hd-coś tam i szczerze mówiąc żadna z kaw nie zrobiła na mnie jakiegoś wow-wrażenia. Owszem, każda jest jakaś inna, ale mimo wszystko "taka sama". Generalnie kupuję kawy w przedziale 50-120zł za 1kg powiedzmy i jedyna, jaką zapamiętałem to "Brazylia Mogiana" (coś takiego https://nostrocafe.pl/Kawa-Ziarnista...QaAnZCEALw_wcB choć można kupić to taniej, naturalnie niż w tym linku). Była całkiem spoko, ale oczywiście bez "wow" ...
Może to "nieznajstwo", albo coś w ten deseń, ale mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa . W pracy mamy ekspres DeLonghi Primadonna Elite i on robi inną kawę niż ten mój taniuśki, tj ma bardziej wyrazisty smak ta kawa, jest taka jakby gęstsza, bardziej kremowa. Od paru miesięcy próbuję "wczuć" się w smak kawy, ale nie wychodzi mi to jakoś .